sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

Grilliherkkuja munakoisosta ja kesäkurpitsasta

Mikä ilo ja onni onkaan mökittömälle surkimukselle saada kutsu viettämään viikonloppua järven rannalla! Juuret kun ovat kuitenkin sen verran tiukasti kiinni suomalaisessa peruskalliossa ja jalat tukevasti järvirannan mudassa, että ilman mökkikokemusta kesästä jäisi puuttumaan jotain aivan olennaista.

Sen lisäksi, että mökillä pääsee mitä luultavammin autuaasti saunomaan ja pulahtamaan järviveden viileyteen sekä palaamaan kallisarvoiseksi hetkeksi luonnon ja metsän keskelle, on mökeillä tavallisesti myös grilli.

Ihana ihana grilli, josta saa bruschettan lisäksi ihan erityisen herkullista väriä ja makua myös nämä suuret suosikkini!


Grillatut (& marinoidut) munakoisot ja kesäkurpitsat - Melenzane e zucchine grigliate

Munakoisoa ja/tai kesäkurpitsaa
valkosipulia
suolaa
oliiviöljyä
valkoviinietikkaa
(kuivattua oreganoa munakoisojen sekaan)
tuoretta persiljaa


1. Leikkaa kesäkurpitsat ja munakoisot siivuiksi. Jotta pikkuruiset kesäkurpitsat eivät niin helposti tipahtelisi grillin sisään (..juu, grilli perkule verotti useammankin herkkupalan..), siivut voi leikata hieman viistoon tai leikata kesäkurpitsan puoliksi ja siivuttaa sitten pituussuunnassa.

HUOM! Munakoisoja voi ennen grillaushommia halutessaan hieman itkettää. Eli kun munakoiso on siivutettu, asettele siivut kerroksittain pastalävikköön (ei hätää jos ei riittävän isoa lävikköä löydy, iso lautanen tai salaattikulhokin hoitaa homman). Ripottele kuhunkin kerrokseen munakoisosiivujen päälle (meri)suolaa ja asettele viimeisen kerroksen päälle suolan lisäksi lautanen painoksi. Anna munakoisojen itkeskeskellä kitkeryydet pois puolen tunnin ajan.

Kun olet valmis siirtymään grillin ääreen, pyyhi itketetyt nesteet munakoisojen pinnasta talouspaperilla. Näin munakoisoissa on jo grillausvaiheessa mukava suola, ja maustaessa voit vastaavasti laittaa vähemmän suolaa. Voit halutessasi myös hieman huuhdella itketettyjä siivuja ja sitten kuivata ne talouspaperilla.


2. Valmistele grillin ääreen tarvittavat tykötarpeet sekä omat kulhot niin kesäkurpitsoille kuin munakoisoille. Muista myös ottaa veitsi valkosipuleita varten, ettei mikään kärähdä kun lähdet sitä noutamaan..

Grillaa kesäkurpitsoihin ja munakoisoihin kaunis väri molemmin puolin. Kesäkurpitsat kärähtävät helposti ja niitä kannataa vahtia aika haukkana.

..Mutta kyllä niissä saa ja pitää vähän kuitenkin väriä olla!


3. Sitä mukaa kun siivut kypsyvät pehmeiksi, siirrä ne omiin kulhoihinsa kerroksittain.

Kun kerros kesäkurpitsaa tai munakoisoa on kypsynyt, ripottele päälle suolaa, pirskottele kauttaaltaan oliiviöljyä ja valkoviinietikkaa, leikkaa valkosipulinkynttä pienehköiksi paloiksi, revi joukkoon persiljaa (ja ripottele halutessasi myös hieman kuivattua oreganoa munakoisoille).

Toista maustamisoperaatio aina kun uusi kerros siivuja on kypsynyt.


4. Kun kaikki siivut on kypsiä ja maustettu, laita kulhot hetekeksi viileään. Tai syö hyvällä ruokahalulla vaikka samantien!


Ja mikä mukavinta - kyllä näistä tulee aika mukavia herkkuja ihan oman hellan äärellä parilallakin paistettuina.

Sitten kun tämä näkymä ruokapöydästä on kaunis muisto vain..



2 kommenttia:

  1. namnam, grillatut (ja marinoidut!) kesäkurpitsat on aivan ihania <3

    Tehtiin muuten viime kesänä ihan törkeen hyvää salaattia noitten grillattujen kasvisten kanssa johon tuli fetaa ja kikherneitä (ja sitruunaa ja minttua) oliskohan joku lisänny vielä couscoustakin. Suosittelen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. NAM!!! Kuulostaapa hyvältä (ja mikäpä ei olisi hyvää pienellä fetalla ryyditettynä!), kiitos vinkistä! Nämä herkut meinaavat tupata aina katoamaan parempiin suihin ennen minkään sortin jatkojalostusta (=teen näitä AINA liian vähän kerrallaan)..

      Poista