perjantai 2. elokuuta 2013

Nakkisalaatti - italialaista rantaruokaa DOC

Yllättäen saapui elokuu.

Ja mieleen hiipi hienoinen melankonia. Aurinkokaan ei ole ihan niin kuin ennen. Siinä alkaa maistua pieni aavistus vääjämättä saapuvasta syksystä.

Ilmakin tuoksuu erilaiselta. Sieniltä ja märältä sammaleelta.

Ulos pilviseen päivään katsellessa tuntuukin niin hassulta, että Italiassa on elokuun myötä alkamassa kesän varsinainen lomakuukausi. Italialaisten lomailijoiden määrä saavuttaa kulminaatiopisteensä kuun puolivän Ferragostossa, joka vietetään rannalla (tai muuten vaan lomalla) yhtä sitkeästi kuin suomalaiset juhlistavat juhannustaan mieluiten mökissä järven rannalla.

Ja jos lomalla ei olla oltu ennen Ferragostoa, niin ainakin viimeistään silloin, 15.8. pistetään lappu liikkeen luukulle ja jätetään kaupunki turisteille.

Siis silloin kun suomalaislapset jo reput selässä suuntaavat kohti koulunpenkkejä..

Onneksi kuitenkin meillekin on vielä luvassa kesäistä lämpöä. Ja näin viikonloppuista kesää odotellessa ja italialaisten alkavia lomia juhlistaakseni haluan jakaa kanssanne salaatin, joka kuuluu rantalomiini kuin lämmin aurinko kesään.

Ja tämä salaatti onkin harvinainen salaatti, sillä italialainen ruoka ja nakki eivät tavallisesti kuulu edes samaan lauseeseen. Mutta nakki, jota italilaiset kutsuvat suloisesti wursteliksi, ja lausuvat niin että minua melkein naurattaa (jotenkin näin: WYIJSTEL) on tämän ruoan kruunaamaton kuningas.


Italialainen nakkisalaatti - Insalata di riso (oikea käännös siis riisisalaatti, mutta mitä me pienistä.. tästä määrästä riittää 2-4 hengelle)


1 paketti nakkeja
3 dl riisiä (pitkäjyväistä tai basmatia)
100g pakasteherneitä
pieni paketti (n. 150g) kirsikkatomaatteja
(mustia) oliiveja
artisokansydämiä
1-2 suolakurkkua
1 paprika (myös säilötty toimii hyvin!)
1 rkl kapriksia
(pieni purkki tonnikalaa öljyssä, sopii ihmeen hyvin nakin kaveriksi!)
1 sitruunan mehu
tuoretta basilikaa ja/tai ruohosipulia
oliiviöljyä&suolaa


* tämä salaatti on klassinen jääkaapintyhjentäjä, johon voi heitellä yhtä jos toistakin purkkien pohjalle jäänyttä. Siksi tästä löytyy myös lukuisia variaatioita, ja em. ainesten lisäksi/sijaan mukaan voi heitellä purkkiherkkusieniä, mozzarellaa tai muita juustoja, keitettyjä kananmunia, porkkanaa, maissia tai minimaisseja jne. jne. jne.

Miten joku näin ruma voi olla niin hyvää??
1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan suolatussa vedessä. Kun riisi on kypsää (tässä on hyvä olla tarkkana ettei salaatti mene ihan muussiksi), kaada kypsät riisit lävikköön ja huuhtele kylmällä vedellä. Anna ylimääräisen veden valua pois ja kaada riisi sitten salaattikulhoon.

2. Jos haluat käyttää myös tonnikalaa, kaada tonnikalasta ylimääräiset öljyt pois. Pienennä tonnikalaa hienojakoisemmaksi lautasella ja sekoita sitten riisin sekaan haarukalla.

3. Keitä herneitä hetki suolatussa vedessä. Kun herneet ovat sulaneet, kaada vesi pois ja heitä myös herneet lävikön kautta riisin sekaan. Sekoita.

Tämä laiskimuspa roudaa toisinaan Italiasta myös salaatinsärpimet!
4. Pilko nakit ja pyöräytä niihin halutessasi hieman väriä ja makua paistinpannulla. Lisää myös nakit riisin sekaan.

5. Pilko loput ainekset. Oliivit renkaiksi, kurkut, paprika ja tomaatit pieniksi paloiksi, artisokansydämet pienehköiksi lohkoiksi. Lisää nämä sekä kaprikset riisin joukkoon ja sekoita.

6. Revi sekaan basilika ja/tai ruohosipuli. Lisää hieman oliiviöljyä, suolaa makusi mukaan ja sitruunan mehu. Maista vielä ja laita sitten jääkaappiin makustumaan tunniksi.

Vaikka rantakelit alkaisivat tästä hupenemaan, niin toimii tämä mainiosti myös piknikillä tai palanpainikkeena sienimetsällä!

Kesämuistoksi on liitettävä mukaan kuva ihanasta kesäisestä kisukaveristani, joka ilmestyi paikalle aina viimeistään silloin, kun koitti lounasaika.

Tosin tälle kaverille maistuivat erinomaisella ruokahalulla myös aamuiset cornettot, joita se suorastaan himoitsi!


Hei hei kisukaveri ja heinäkuu!

Teksti löytyy täältä.


7 kommenttia:

  1. En tiedä, syödäänkö Italiassa nakkeja muuten kuin grillattuina vaan Italiasta löytyy ainakin yksi huusholli, jossa tykätään ihan perinteisestä nakkikastikkeesta ja muussista:-) Väkersin niitä keväisen pitkän reissuni aikana ja kun nyt heinäkuussa palasin pikavisiitille, tilattiin niitä taas:-) Samoin kuten myös paistettuja perunoita ja nakkeja :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nakkikastike ja muussi on kyllä sellaista herkkua, että siinä jää moni asia toiseksi! Nam, sanon minäkin! Hmm.. pitäisiköhän itsekin kokeilla kun appivanhemmat tulevat visiitille..

      Italiassa nakit ovat kyllä varsin harvassa - mistä kertoo myös nakkipakettien minimaalinen koko ja valikoima, joka varsinkin Italianvuosien alkuaikoina aiheutti suoranaisia sopeutumisvaikeuksia!

      Poista
    2. Nakkivalikoima ei tosiaan ollut Italiassa suuren suuri. Ipercoopista taisi löytyä hiukan isompia pakkauksia mutta pienemmästä lähikaupasta huimia 4 nakin paketteja. Testaa ihmeessä, mitä appivanhemmat tykkäävät:-) Ja tänne sitten raporttia :-)

      Poista
    3. Hih, multa kyllä toivottiin suomalaista ruokaa - ja tässä olis helppo ja hyvä vaihtoehto tarjolla! Saa nähdä uskaltaako tällainen vellipöksy lähteä näin radikaaleille jauhokastikelinjoille.. Menussa olisi kyllä vielä isoja isoja aukkoja täytettävänä!

      Poista
    4. Rohkeasti vaan ruskeata kastiketta vääntämään :-)

      Poista
  2. Nakki olisi tullut viimeisenä mieleen, kun ajattelen italialaista ruokaa. Että he osaavatkin yllättää, mutta ei huono tämä italialainen spydäri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äläpä muuta sano! Itsekin vähän epäröin kun ensimmäisen kerran sain tätä tavaraa lautaselle, luottamus italialaisten nakkitietouteen oli aika vähäistä.. Mutta niinpä vaan kävi, että tästä(kin) tuli yksi lemppareistani!

      Poista