tiistai 27. elokuuta 2013

Pitihän se nyt kokeilla - pizza kukkakaalipohjalla

O-ou.

Ei sen ihan näin pitänyt mennä. Nimittäin, että palaisin Sisiliasta kukkakaalit mielessä.

Mutta tällä viimeisellä matkalla sattui käymään jotain niinkin päätöntä.


Kaikki alkoi siitä, kun eräänä päivänä rantapedillä köllötellessä, jossain siellä päiväunen ja valveen rajamailla, kuulin epämääräistä puhetta ruoasta. Siis jostain hirveän hyvästä ruoasta.

Ja mitäpä sitä silloin muutakaan voi, kun pikapalata tajuihinsa ja höristellä korviaan. Viereen parkkeeraannella rantaseuruella kun oli kaikenlaista asiaa ruoasta, eikä sellaisen onnen ohi voinut mitenkään uinua.

Ja niin siinä salakuunnellessa kukkakaali luikerteli tiukasti tuonne aivolohkoon.

Naapurit nimittäin puhuivat pizzasta, joka oli tajuttoman hyvää. Tai oikeastaan mielettömän hyvää. Ollakseen niin terveellistä. Eli jauhotonta. Ihmepizzasta, jonka pohja oli tehty kukkakaalista. Ja joka silti maistui pizzalta.

Okei..

Eihän siinä sitten taaskaan auttanut muu, kuin uteliaan roudata kotiinpalattua tähänkin talouteen yksi kukkakaalinpää. Ja kokeilla tätä maailman kahdeksatta ihmettä.


Ja mikäpä siinä. Tämä perinteisiä pizzapiirakoita ainakin huomattavasti jauhottomampi (aikaa tämä vaihtoehto ei kuitenkaan säästänyt) kukkakaalipohja ei ollut lainkaan kehnompi Sisiliantuliainen. Kyllä se ihan pizzalta maistui. Ja oli terveellistä. Ja perheen italialainenkin sen rankkasi tosi hyväksi. Niin kuin voi olettaa, viimeistään hikilenkin ja pitkän odottelun jälkeen.

Ei vaineskaan. Kannattaa tätä ainakin kokeilla. Varsinkin, jos haluaa nautiskella pitsaa oikein erityisen hyvällä omallatunnolla!



Pizza Margherita kukkakaalipohjalla (2 hengelle)

Pizzan ohjeita löytyy englanniksi erinäisiltä terveellisen ruokavalion sivuilta, kuten vaikkapa täältä. Paistoajat ovat tavallisesti lyhyempiä kuin mitä tässä ohjeessa, riippunee ehkä kukkakaalin kosteudesta jne. Omastani olisin halunnut rapsakan, mutta tästäkin tuli lopulta enemmän sellainen haarukoitava läpyskä.


Pohja:
n. 600 g putsattua kukkakaalia
1 tl suolaa
1 tl kuivattua oreganoa
1 kananmuna
1 rkl oliiviöljyä
1 dl (30g) raastettua parmesaania

puhdas keittiöpyyhe


Päällinen:
1 dl tomaattimurskaa
suolaa
1 (125g) mozzarella
oliiviöljyä
tuoretta basilikaa


1. Huuhtele ja pilko kukkakaalit ja kypsennä niitä höyryssä (tai mikrossa lisäämättä vettä) sen verran, että haarukka juurikin uppoaa kukkakaalin varteen (tässä testikeittiössä höyryttämiseen meni reilu vartti).

2. Anna kukkakaalien jäähtyä sen verran, että pystyt niitä käsittelemään. Seuraa nimittäin tämän ruokalajin jänskin ja rankin osuus. Toisin sanoen, kokoa kypsentämäsi kukkakaali keittiöpyyhkeen sisään, muodosta keittiöpyyhkeestä pussi kukkakaalin ympärille, ja purista kaalin nesteet mahdollisimman hyvin pois keittiöpyyhkeen läpi. Nestettä lähtee aika paljon - ja hyvä niin. Mitä vähemmän kukkikseen jää nestettä, sen rapsakampi pohjasta kuulemma pitäisi tulla.

Annoin näille kaikkeni!

3. Jos kotoasi löytyy tehosekoitin (ja tykkäät tasaisemmasta lopputuloksesta), kaada kukkakaalit sekä muut pohjan ainekset tehosekoittimeen ja pyöräytä taikina tasaiseksi. Muussa tapauksessa muussaa taikinamassa survimen avulla mieleiseksesi.

4. Lämmitä uuni 220 asteeseen. Taputtele kukkakaalitaikina leivinpaperille (omastani tuli halkaisijaltaan 30 cm) ja kypsennä uunin keskiosassa 20 min.

Ekan vartin jälkeen näytti tältä.

5. Poista pizza hetkeksi uunista vartin kohdalla ja levitä pintaan tasaisesti tomaattimurskaa. Ripottele tomaattimurskan päälle kauttaaltaan suolaa ja laita takaisin uuniin vielä 10 minuutiksi, mutta nosta tässä vaiheessa lämpö 275 asteeseen ja laita pelti uunin ylätasolle.

Mozzarellaa lisätessä kypsyystilanne oli tällainen.

6. Kun pizza on ollut uunissa kaikkiaan 20min.+10 min., ota pizza taas hetkeksi uunista, ja lisää mozzarella (mozzarella kannattaa muuten puristella mahdollisimman kuivaksi jo hyvissä ajoin etukäteen ja antaa sen tiputella vielä lisää nesteitä siivilässä sillä aikaa kun pohja valmistuu). Laita pizza vielä kerran takaisin uuniin ja anna kypsyä ylätasolla kunnes mozzarella on sulanut.

7. Anna pizzan jäähtyä huoneenlämmössä muutama minuutti. Kaada sitten pintaan hieman oliiviöljyä, mausta tuoreilla basilikanlehdillä - ja ei kun kokikset jääkaapista esiin ja pizzansyöntiin!


8 kommenttia:

  1. Vähän vaikea uskoa, mutta uskon kyllä :D Kukkakaali pizzassa, nyt on kaikki nähty !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän pyhäinhäväistyksen jäljiltä voisi tosiaan melkein sanoa, että about kaikki alkaa olla nähty, tehty ja maistettu! Ja hyvää oli kaik tyynni!

      Poista
  2. On niin omituinen resepti, että tätä on pakko kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just det! Tää oli niin pimeä juttu, että aloin vähän omia kuulemisianikin epäillä. Kunnes onneksi löysin todistusaineistoa pizzan olemassaolosta netistä.. Enkä tietenkään voinut minäkään olla kokeilematta. Tietenkään.

      Poista
  3. Voi apua, tätä on kyllä ihan pakko kokeilla. Niin mielenkiintoiselta vaikuttaa! Vitsi että alkoi tehdä mieli itse tehtyä pizzaa ja kylmää kokista :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse tehty pizza (kokiksella tietty!) tekee niiiiin hyvää! Mutta rohkaisen tätäkin vaihtoehtoa kokeilemaan, tätä syödessä tuntee syövänsä itsensä suorastaan terveeksi!

      Poista
  4. Edelleen olen varma siitä, että sinun olisi toteutettava projekti, josta vinkkasin taanoin =)

    VastaaPoista