lauantai 9. marraskuuta 2013

Hävikkiviikko - Frittata di Spaghetti

Hävikkiviikon perjantai oli oiva ajankohta pistää pannu kuumenemaan italialaisten omaa spydäriä eli pastamunakasta varten.

Sillä vaikka tämä ruoka on tietysti oikein passeli vatsantäyte ihan sellaisenaan  - ei siis pelkkä primo, vaikka käy sellaisestakin, vaan ihan piatto unico eli koko ateriasta menevä yksittäinen annos - toimivat pieniksi leikatut munakaspalat myös mitä mainioimpina ruokahalunherättäjinä ja aperitivotarjottavina.

Ja onhan se tietysti ihan erityisen tyydyttävää napostella näitä pikku suolapaloja viikonloppua juhlistaakseen, kun samalla on saanut eliminoitua jääkaapista uusien ruokaostoksien tieltä eilisen pastan lisäksi vähintään yhden juustonkannikan ja pari kennoonsa unohtunutta kananmunaa..


Mutta ihan yhtä lämpimästi en tästä jämäpastamunakkaasta ajatellut kun moista minulle käytiin ensi kertaa ehdottelemaan.

Se oli nähkääs niitä aikoja, kun yhteiselo tuon ehdottelijan kanssa oli päässyt siihen jännittävään vaiheeseen, jossa ei enää syöty pelkkiä huolellarakennettuja illallisia, vaan myös niitä jämiä.

Kova paikka.

Onneksi sitäkin voi jo pienellä hellyydellä muistella näin jälkikäteen.

Kolme senttiä arjen yläpuolella.

Ehdottelijan kainalossa sohvannurkassa. Jämäpastatasta tehtyjä munakaspaloja mutustellen.




Frittata di spaghetti - Spaghettimunakas (2 hengelle)

annos eiliseltä ylijäänyttä pastaa (about kaikki käy, kalapastojen sekoittaminen munaan italialaisia  ehkä vielä hieman arveluttaisi..)
4 kananmunaa
suolaa&pippuria
1/2 dl raastettua parmesania tai pecorinoa
muutama siivu pancettaa tai pekonia
pala (n. 50g) juustonjämiä
herneitä/tomaattia/oliiveja/kapriksia/pinaattia (=melkeinpä sitä vain, mistä haluat päästä eroon!)
2 rkl oliiviöljyä


1. Leikkaa pancetta (tai pekoni) pieniksi kuutioiksi ja ruskista hetki pannulla.

2. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa niistä haarukalla rakenne rikki. Sekoita sitten joukkoon eilinen pasta, raastettu parmesan (tai pecorino), suola&pippuri, pancettakuutiot ja kaikki muu, minkä haluat munakkaaseen laittaa.

3. Lämmitä oliiviöljy paistinpannulla ja kaada sitten munakasmassa pannulle kypsymään. Öljy saa olla sen verran lämpöistä, että munakasmassa pikkaisen sihahtaa kaataessa (omalla 0-9 -asteikkoisella tein munakkaan 5 -lämmöllä). Anna munakkaan kypsyä n. 10 min. ajan ensimmäiseltä puolelta.

Iiik, valmiina kääntöhommiin!
4. Kaiva kaappien kätköistä mahdollisimman iso lautanen (lautasen läpimitan tulee olla isompi kuin paistinpannulla). Laita lautanen päälipuoli alaspäin paistinpannun päälle, vedä paistokintaat käteen ja käännä munakas ympäri lautasen avulla. Liu'uta munakas takaisin paistinpannulle niin, että kypsentämätön puoli on nyt alaspäin ja anna kypsyä n. 5 min tai kunnes toinenkin pinta saa hyvän värin.

5. Syön saman tien kuumana kovaan nälkään, tai anna hetken viiletä (nämä maistuvat myös jääkaappikylminä!), ja leikkaa sitten sopiviksi suupaloiksi joko aperitiivien kanssa tai alkupaloina ruokapöydässä nautittaviksi.


Buon weekend!


4 kommenttia:

  1. Hyvännäköinen munakas, pitääpä keitellä ensi kerralla runsaammin spagettia (ja vahtia ettei rosvokoirat ylety jämiin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pasta on kyllä siitä jännää ruokaa, että vaikka sitä tekisi kuinka paljon, se meinaa aina huveta parempiin suihin ennen kuin päästään minkään munakkaiden tekoon..

      Poista
  2. Meillä jää aina pastaa yli, kun noille naperoille kokkailen. Täähän on tosi hauska pastan uusiokäyttökikka (mikä sana!). Varsinkin, kun molemmat rakastaa kananmunia. Kaikkea muuta onkin jo munakkaaseen tungettu... (no ei IHAN kaikkea!) :) Kiitos vinkistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi Nina kommentista! Kiva kuulla että täältä saattoi löytyä kikka kolmonen naperoystävälliseksi appeeksi!

      Poista