sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Tavola caldan aarteita - piselli e pancetta

Silloin kun Italiassa pyrki vielä viimeiseen asti välttämään ostotapahtumia, joissa olisi ollut pakko kommunikoida, oli suorastaan sankarillinen teko mennä hankkimaan palanpainiketta tavola calda -tyyppisestä ruokapaikasta.

Tavola caldahan on sellainen lähes painajaismainen paratiisi, jossa on tarjolla mittava määrä erilaisia herkullisia italialaisia arkiruokia, joista sitten pitäisi vauhdilla keksiä itseään sillä hetkellä puhuttelevin ateriakokonaisuus.

Periaatteessa helppo ostotapahtuma menee niin, että näkyville vitriiniin asetelluista valmiista ruokakaukaloista vain nopeasti osoitetaan ja/tai nimetään ne ruokalajit, jotka aterialla haluaa nauttia (hinnat ovat per annos/painoyksikkö [l'etto = 100g], vaihtoehdot löytyvät yleensä listattuna seinälle) ja koko satsi sitten muilutetaan tiskille- tai kassallemaksun jälkeen saman tien pöytään syötäväksi.

Mutta tällaiselle hämäläiselle parhaassa tapauksessa takaa (sivuilta, ylä- ja alapuolelta) tunkevat kanssa-asiakkaat tekivät tilanteesta kevyesti stressaavan. Ja oma vuoro "jonossa". Sitä tuskin tuli, ellei sitä ottanut väkisin.

Varsinkin, jos paikalle osui parhaaseen lounasaikaan.

Klo 13.00 that is.

(Italialaisten lounasajan mukaan voi muuten jopa synkronoida kellonsa. Olen kokeillut. Toimii.)

Mutta lienee sanomattakin selvää, että tavola caldoihin oli vain uskaltauduttava murkinoimaan, jos sellainen sopivalla hetkellä kohdalle osui.

Sillä mitäkö sitä nyt ei olisi kestänyt saadakseen palkinnoksi herkullisen, edullisen ja pikaisen tankkauksen..

Oman tavola calda -taipaleeni käynnistymisessä tämä nyttemmin ihan kotiruoaksi taipunut lisuke oli keskeisenä avaintekijänä.


Herneitä&pancettaa - Piselli e pancetta (2 hengelle)

200g (pakaste)herneitä
1 pieni sipuli
50g pancettaa (tai pekonia)
mustapippuria
oliiviöljyä
(1/2 dl valkoviiniä)
n. 4 dl kasvislientä


1. Jos käytät pakasteherneitä, ota herneet sulamaan n. 30 min. ennen kokkausta.

2. Hienonna sipuli, ja laita se kuullottumaan oliiviöljyyn paistinpannulla.

3. Leikkaa pancetta pienehköiksi paloiksi, ja lisää pannulle läpikuultavaksi kypsentyneen sipulin joukkoon.

4. Pancettan saatua hieman väriä pintaan (varo, ettei sipuli pääse kärtsäämään), lisää pannulle myös herneet. Laita samaan syssyyn toiselle levylle kattilaan kiehumaan kasvislientä.

5. Kun herneistä irtoava neste on haihtunut, lisää pannulle valkoviiniä ja anna padan porista ja nesteen haihtua. (Jos valkoviiniä ei tähän hätään löydy, se ei haittaa.) Anna herneiden sitten jatkaa kypsentymistään pikkaisen matalammalla lämmöllä ja lisää kasvislientä vähän kerrassaan koko kypsennyksen ajan, jotta herneet eivät pääse kuivumaan.

6. Kun herneet ovat olleet pannulla noin vartin, kannattaa kokeilla alkaako kypsyys olla kohdillaan. Purkkiherneet kypsyvät nopeammin, tuoreilla (ja isommilla) herneillä aikaa saattaa kulua pitempään. Lisää sitten ripaus pippuria ja suolaa tarpeen tullen.

7. Nauti herneherkku lämpimänä vaikkapa paistin lisukkeena. Nämä herneet istuvat mainiosti myös joulupöytään perinteisten purkkiherneiden sijaan.

Buon appetito!


Italiassa tänään 8.12. juhlistetaan Festa dell'Immacolataa (joka on muuten pyhäpäivä myös arkena), eli Madonnan synnitöntä sikiämistä. Tänä katolisena juhlapäivänä paavilla on tapana tupsahtaa joulukaupoilla pyörivien kansalaisten joukkoon ja käydä tervehdyskäynnillä espanjalaisten portaiden vierellä sijaitsevan Madonnan patsaan luona.

Italialaisperheissä joulukuun kahdeksannesta käynnistyy tavallisesti varsinainen jouluaika, sillä vapaapäivä on oiva ajankohta koristella kotien joulukuuset ja rakentaa seimi kodin paraatipaikalle odottamaan jouluyönä pedillensä saapuvaa Jeesus-lasta.

Ja kuunneella joululauluja. Tietysti.


2 kommenttia:

  1. Tämä pääsee meilläkin joulupöytään, vaikka muuten nirso olenkin kaiken perinne(suomalaisen)ruoan kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin sitä pitää! Itse kyllä haikailen nyt kovastikin perinteisten jouluruokien perään. Tosin varmaan siksi, että niitä ei ihan itsestäänselvästi Italian anoppilan joulupöydästä löydy.. Ruoho on vihreämpää jne. jne..

      Poista