Olen hyväksynyt, että istuskelu tyhjänpanttina leikkipuistoissa on nyttemmin olennainen osa päiväohjelmaa myös Italianvierailuilla.
Jos mukaan on tarttunutkin giornalaiolta ristisana- tai juorulehti, se on enimmäkseen vain hidaste matkalla kohti vääjäämätöntä. Istuskellessahan mieleen pulpahtaa aina lopulta joku äärettämän keskeinen kysymys, joku hoidettava asia tai kirjoittamatta jäänyt viesti, joka vaatii välittömiä toimenpiteitä. Ja niin vain löydän itseni aina lopulta puhelin kädessä.
Sen verran olen kuitenkin malttanut katsella ympärilleni, että roomalaistyypillinen leikkipuistokäytös on alkanut vuosien varrella hiljalleen hahmottua.
![]() |
Talvityyliä Viale Carlo Felicen puistossa, San Giovanni in Laterano kirkon lähitienoilla. |
![]() |
Pysähtyneen paahteinen iltapäivä San Saban leikkipuistossa. |
![]() |
Leikit antiikinaikaisen kaupunginmuurin varjossa. |
![]() |
Vauhtia ja vaarallisia tilanteita Villa Lazzaronin elämää nähneessä leikkipuistossa. |
Paikalliset puistosankarit eivät kuitenkaan erotu pelkästään pukeutumisen perusteella.
Siinä, missä paikalliset leikki-ikäiset kiipeävät vain vaivoin aikuisen avustuksella ylös liukumäkilinnoitukseen, päiväkodin päivittäsissä ulkoiluissa marinoituneet suomalaislapset pistävät menemään omin voimin hankalimmatkin nousut.
Roomalaislapset jäävätkin usein haltioituneina seuraamaan villeinä kirmaavia suomalaisvarsoja, jotka selvästi kiehtovat ja herättävät kunnioittavaa huomiota ikätovereissaan.
![]() |
Väriä harmaan keskellä markkinakatu Via Sannion kupeessa. |
Italialaislapset eivät kuitenkaan ole lainkaan kömpelöitä, mitä tulee sosiaalisiin taitoihin.
Ihailtavan luontevasti ja pelotta italialaiset lapset nimittäin innostuvat tekemään aloitteita ja kysymään kiehtovia uusia tuttavuuksiaan mukaan leikkiin. Ja mikä parasta, yhtä luontevasti tarjoukseen myös aina tartutaan, vaikka yhteinen kieli olisikin alkuun hetken hukassa - kunhan joku toinen sen ensin osaa tehdä.
Ehkä puistossa olisi hyvä paikka tämänkin aikuisen opetella kääntämään katse puhelimen sijaan viereiseen penkkiin. Sen jo tiedän, että siinä istuvalla on harvemmin puhelin kädessään - ja se, jos mikä on jo oikein hyvä alku.
* * *
Äitienpäivän kunniaksi paistoimme perinteistä hillopiirasta crostataa, jonka kasaamisen saattoi varsin kivuttomasti antaa pienempien käsiin!
Crostata di marmellata (n. 24 cm läpimittaiselle vuoalle)
4,5 dl vehnäjauhoa
1,5 dl sokeria
100 g voita
1 iso kananmuna
1/2 sitruunan kuori raastettuna tai ripaus vaniljaa
1/2 tl suolaa
n. 2,5 dl aprikoosi/kirsikka/kuningatarhilloa
1. Sekoita kulhossa nopeasti kananmuna ja sokeri. Tässä välineeksi kelpaa oikein hyvin haarukka.
2. Pilko voi hieman pienemmiksi paloiksi ja lisää se joukkoon kuivien aineiden kanssa.
3. Sekoita ainekset käsin nyppimällä niin, että saat aikaiseksi kiiltävän ja sileän taikinan, jossa voi on kadonnut muiden ainesten joukkoon. Ripottele tarvittaessa joukkoon lisää jauhoa tai vastaavasti vetristä tilkalla vettä.
4. Pyörittele taikina palloksi ja laita kelmulla peiteltynä jääkaappiin 30 min. ajaksi.
5. Kun taikina on hetken vetäytynyt, leikkaa siitä noin 2/3 pohjaa varten. Voit kaulia pohjan jauhotetulla pöydällä hieman vuokaa leveämmäksi tai painella sen suoraan vuokaan. Huolehdi molemmissa tapauksissa, että taikina jatkuu vuoan reunoille asti.
6. Nakuttele haarukalla reikiä sinne tänne pitkin pohjaa ja levitä sitten hillo tasaisesti pohjan päälle.
7. Kauli loput taikinat jauhoitetulla pöydällä ja leikkaa taikinasta kuviointi piirakan pintaan. Tyypillisesti crostata on ristiokkokuvioitu sievillä taikinanauhoilla, mutta myös
8. Paista crostata 175 asteisessa uunissa noin 30–40 minuuttia, kunnes taikina saa kauniin kullanruskean värin. Anna piiraan jäähtyä kaikessa rauhassa ennen tarjoilua, sillä uunilämmin hillo on kuin laavaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti