sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Friteeratut kesäkurpitsankukat

Pieni esiloma Roomassa on saatu kunnialla päätökseensä, ja kotiinpaluu osui juuri parahiksi ennen kuin jalkapallohulluus ottaa Rooman valtaansa. Taistellaanhan (tai todennäköisimmin tapellaan) Rooman jalkapallostadionilla tänään pienellä kauhulla odotettu derby, eli jalkapallo-ottelu, jossa kaupungin kaksi joukkuetta - Roma & Lazio - ottavat mittaa toisistaan.

Ja siitä touhusta on hyväntuulisuus, tyyli ja eleganssi kaukana, varsinkin kentän laidoilla ja stadionin ulkopuolella. Ja tämä siitäkin huolimatta, että illan otteluun roudataan Etelä-Koreasta laulaja PSY, jonka joku viisas on unelmissaan nähnyt yhdistävän jalkapallonystävät ystävällishenkiseen tanssiin. Hah, sallikaa minun nauraa!

Illemmalla joka tapauksessa selviää minkälaista jälkeä jalkapallofanit saavat tällä kertaa aikaiseksi. Yleensä jalkapallohenki ei ole kaupunkia ainakaan kaunistanut.

Muilta osin ottelun tulos ei minua kovasti edes kiinnosta. Hädin tuskin tiedän edes miksi joukkueet tänään kohtaavat (mutta tarkastin asian - kuulemma kyseessä on erittäin tärkeä ottelu Coppa Italiasta, jonka voittaja pääsee kisaamaan myös Euroopan liigatasolla ensi kaudella. Tai jotain.). Mutta tiedän, että aika monelle roomalaiselle tänään on iso päivä. Niin täällä meidänkin Helsingin etästudiossa.

Roomalaishenkiseksi palanpainikkeeksi illan matsia varten sopivat mainiosti oluella alashuuhdellut friteeratut kesäkurpitsankukat, jotka olivat tämänkertaisten Roomantuliaisten kärkipäässä. Jos ei näillä mieli parane, niin ei sitten millään!

(Ja ihan sivuhuomautuksena; Oi, ollapa oma kasvimaa, ja siellä kokoelma näitä herkullisia kukkasia!!)


Roomalaisittain friteeratut kesäkurpitsankukat (10 kpl)
(italiaksi näitä kutsutaan muuten jostain syystä nimellä Fiori di zucca, eli kurpitsan kukat)


Pastella eli friteeraustaikina
3 dl kivennäisvettä (kuplavettä)
1/3 hiivaa
4 dl vehnäjauhoa
1 dl olutta (+ n. 1 rkl ennen friteerausta)
ripaus suolaa
(ripaus hyvin pieneksi jauhettua mustapippuria)

10 (-15) kesäkurpitsankukkaa
1 l esim. auringonkukkaöljyä, maapähkinäöljyä (tätä roudasin taannoin Tallinnasta) friteeraaukseen

1 mozzarella (125g) - HUOM! nämä kannattaa leikata kuivumaan vaikka jääkaapissa jo hyvissä ajoin!
5 sardellifilettä

PALJON TALOUSPAPERIA ja friteerauskaveri ovat suotava lisä!


Tutustukaamme hetken näihin ihaniin kukkasiin, jotka soveltuvat kerrassaan mainiosti ruoanlaittoon. Kesäkurpitsassa on nimittäin sekä poika- että tyttökukkia. Pojat ovat tietysti niitä nätimpiä ja tytöt vähän vaatimattomampia. Poikapuoliset kukat ovat myös niitä perinteisempiä friteerattavia.

Nämä ovat niitä poikia.

Ja nämä herkullisiin pikku kesäkurpitsaisiin kiinnittyneet kukat ovat tyttöjä.

Ennen ruoanlaittoon ryhtymistä kukkaset on huuhdeltava ja kuivattava hyvin, ja kukan sisältä napsaistaan pois emi.

Emi.
Vai oliko se sittenkin hede..?

Myös pienet kukkaa ympäröivät lehdet napsaistaan pois ja varsi lyhennetään noin sentin mittaiseksi.

Naps naps. Nämä pienet vihreät lähtee pois.

Ja sitten kukat ovat valmiita, ja käymme pastellan kimppuun.

Pastella eli friteeraustaikina 
1. Lämmitä kuplavesi kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon hiiva. Lisää joukkoon sitten loput ainekset ja sekoita tasaiseksi. Suolaa tulee tässä vaiheessa minimaalisen vähän, jottei friteeraustaikina lötkisty.

2. Anna taikinan tekeytyä jääkaapissa 30 min. ajan.

3. Lisää tukevoituneeseen taikinaan n. 1 ruokalusikallinen olutta ennen kuin alat friteerata, jos taikina on käynyt turhan pullavaksi.


Friteeraus
1. Leikkaa mozzarellat pikkurillin kokoisiksi (ja n. 2 cm korkeiksi) paloiksi ja laita ne kuivumaan talouspaperille, tai anna niiden olla jääkaapissa yön yli ilman suojakelmua. Talouspaperit kannattaa kuivatteluhommassa aika ajoin vaihtaa. Mitä kuivempi mozzarella, sen parempi friteerauksen kannalta.


2. Leikkaa sardellifileet puoliksi. Jokaisen kukan sisään tulee puolikas file.

3. Täytä kesäkurpitsan kukat yhdellä mozzarellapalalla ja puolikkaalla sardellifileellä. Pyöräytä kukan pääty supulle.


3. Valmista useampi talouspaperilla vuorattu tarjoilulautanen valmiita frittejä varten. Päällekkäinaseteltuina frittitaikinaan käärityt herkut helposti pehmenee.

4. Kun kaikki kukat on täytetty, laita öljy kuumenemaan. Öljyn pitää olla niin kuumaa, että taikina alkaa välittömästi poreilla. Testaa pienellä määrällä taikinaa ennen kuin alat tositoimiin. Näin mozzarellat jäävät nalkkiin taikinakuoren sisään eivätkä kukat aukea paistaessa. Paistamiseen kannattaa varata myös roiskesuoja, sillä pienikin määrä nestettä saa rasvan vähän turhankin villiksi.

5. Pyöräytä kukat kauttaaltaan taikinassa, ota ote kukan suusta ja liu'uta kukat kanta edellä kuumaan öljyyn. Kolme kukkaa keittimessä on aika sopiva määrä kerrallaan. Ja tässä kohtaa on hyvä olla kaveri hoitamassa friteeraus, sillä kukanpyörittelijän sormet ovat sen verran taikinassa..

6. Poista kukat öljystä, kun pinta on saanut kauttaaltaan kullanruskean värin. Peittele talouspaperilla ja lisää suolaa ennen tarjoilua suoraan friteille.

Taikinaa jää todenäköisesti hieman yli. Erinomaisesti jämätaikinat saa käytettyä esimerkiksi salvienlehtien friteerauksessa - tai ihan sellaisenaan, herkullisina friteerattuina taikinapalloina.

Buon appetito!

Make food, not war - vai mitä jalkapallokansa?


14 kommenttia:

  1. Tarttee alkaa kaveerata jonkun kurpitsafarmarin kanssa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin muuten tarttee!! Yksikään arvokas kukka ei saa enää mennä ainakaan roskakoriin!

      Poista
  2. Namnamnam! Kesäkurpitsan kukat on aivan ihania <3
    Mutta ehkä kukkiakin mielummin haluaisin että Suomesta sais yhtä hyviä kesäkurpitsoita kun meiän pienet vaaleat roomalaiset :)
    Oon itsekin Suomessa käymässä ja olisi ehdottomasti pitänyt tuoda noita jonkun verran mukana kun muukin perhe noita rakastaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on, hitsiläinen! Toivon, että nämäkin joskus vielä ilmestyvät suomalaisiin kauppoihin - ja yhtä halvalla hinnalla kuin Italiassa (tai sitten pitää lähteä viljelypalstoille kerjuulle..). Nämä kun syntyvät niin mukavasti kesäkurpitsojen harmittomana sivutuotteena.

      Suomenvisiittisi on loistavasti ajoitettu! Itse jo tuskailen, kun joudun tänä vuonna lomien takia vaihtamaan ihanan vihreän alkukesän Italiaan aivan liian varhain.

      Poista
  3. Ai mahtavaa! Yleensä en kauheasti friteeratusta ruoasta välitä, mutta friteerattuja kukkasia pitäisi kyllä joskus päästä maistamaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samat sanat, friteeratut ruoat harvemmin houkuttelee, mutta nämä ovat kyllä ihan frittien aatelia. Ja oikeita öljyjä käyttämällä näistä ei tule lainkaan pesante (italialaisten rrrakastama sana kaikelle joka ...hmmm... röyhtäisyttää tai muuten kiusaa ruoansulatusta), joten kokeile ihmeessä jos vastaan tulee. Tai tee itse, ovat takuulla helpompia kuin miltä saattaisi ensisilmäyksellä vaikuttaa!

      Poista
  4. Ojoijoi! Mun suosikki! Melkein ostin 50 euron kesäkurpitsan taimen puutarhakaupasta kun siinä oli kukkia - mutta en sentään, ostin vaan kesäkurpitsan siemeniä. Nyt ne jo nousee taimiastiasta, eihän siinä pitkä aika ole kun kukkia tulee ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, siinäpä on ollut taimenella mukavasti hintaa! Kai nyt täällä Suomen kesässä pääsee noista siemenistäkin nostamaan mahtavan kukkasadon jo tänä kesänä - vaikka syksyn puolelle kallistuisikin.. Toivottavasti sitten ensi vuonna itsekin ryhtyisin sanoista tekoihin tällä viljelysaralla - kyllä semmoinen kannustava kateus jossain vaiheessa satokautta vielä iskee..

      Poista
  5. Olen aina miettinyt, miltä nuo kukat mahtavat maistua... pitäisiköhän sitä nyt uskaltautua.... =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerron sulle salaisuuden.. Mulla on sellanen fiilis, että ne ei iiihan hirveästi maistu millekään.. Mutta tämä yhdistelmä taas on niin täydellisen herkullinen kokonaisuus, että kannattaa ehdottomasti uskaltautua kokeilemaan!

      Poista
  6. Heippa, täällä Suomessa alkaa kesäkurpitsakausi olla tuoreimmillaan ( etuajassa aikaisempiin vuosiin verrattuna). Ja nyt poimitaan "neitseellisiä, pikkukurpitsoja, koska.satoa tuntuu tulevan : )
    Ekaa kertaa kokeilen myös ohjeellasi kukkia friteerattuna. Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon kommentistasi, mahtava kuulla, että aiot ryhtyä friteeraushommiin! Toivotan onnea ja menestystä kokkailuun - ja tietysti buon appetito! Nämä kukat ovat ihan superherkkuja (sen lisäksi, että ovat myös ihmeellisen nättejä)!

      Poista
  7. Minulla kasvaa tavallista kurpitsaa ja sen kukat ovat kyllä ihan samannäköisiä kuin nuo kesäkurpitsan kukat ja niitä on tänä vuonna todella paljon. Itse olen käyttänyt näitä kurpitsan kukkia salaatissa, mutta taidampa kokeilla friteerattunakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri toissailtana itsekin vakoilin jonkun puutarhurin upeita kurpitsankukkasia - ja ne totta tosiaan näytti ihan samanlaisilta ja niitä oli PALJON! Itku meinasi tulla kun tiedän niiiiin monen kukan päätyvän muualle kuin suihin.. Kokeile ihmeessä kukkasatoasi myös friteerattuna, ovat ihan ältsin hyviä, I promise!

      Poista