maanantai 13. toukokuuta 2013

Mansikkatiramisua mammalle

Meidän Rooman mummolan naapurissa sijaitsee Lateraanikirkon lisäksi toinenkin turistinähtävyys. Mummolan kulmilla hengaillessani pääsen nimittäin säännöllisesti ohjaamaan eksyneitä matkamiehiä päämääräänsä, eli tiramisun valtakuntaan, Pompin kahvilaan.

Tiedä sitten kuinka kovan brändäyksen tuloksena Pompi on tuon himoitun tittelinsä lopulta ansainnut, mutta eipä sen väliä, sillä kyllä Pompi myös tiramisunteon taitaa.

Eikä tällä viime vuosien kehitysvauhdilla varmaan mene aikaakaan, kun kohta jo joku monikansallinen yhtiö myy Pompin tiramisua tuossa naapurin Siwassakin..

Niitä aikoja odotellessa Roomanmatkaajan kannattaa kulmilla liikkuessaan kuitenkin poiketa sinne, missä tiramisutaiat alunperin tapahtuu. Sillä siellä tapahtuu herkkusuiden iloksi myös yhtä sun toista muuta mukavaa. Pompin kahvilassa voi tiramisujen lisäksi nimittäin nautiskella vaikkapa huippusuositut aperitiivit (ti-la 18.30-21.30), amerikkalaista brunssia sunnuntaisin (10.30-14.30 - ja juu, tämä villitys on pikkuhiljaa saapumassa Roomaankin) tai lounaan Tavola caldasta (ns. lämmin pöytä, jossa asiakas voi tiskillä valita ennakkoonvalmistetuista ruokalajeista annoksittain mieluisimpiaan - eli erinomaisen suositeltava sekä ravintolaruokaa edullisempi vaihtoehto pikaruoalle. Tavola caldoissa pääsee myös hieman lähemmin aistimaan mitä italialainen kotiruoka on).

Pompin alati kasvavasta tiramisuperheestä (jonka uusin lisäys näyttää olevan Piña Colada!?) on omaksi suosikikseni yllättäen kirinyt mansikkainen tiramisu. Vaikka yrityksistä huolimatta aito ja alkuperäinen maku pysyy edelleen salaisuutena (alkuperäisreseptiähän ei luonnollisesti olla talon ulkopuolelle jaettu..), on mansikkatiramisuni kuitenkin jo niin herkullisessa kuosissa, että voin sitä ilolla tarjota oman rakkaan mammani äitienpäivän kunniaksi.

Olisikohan tästä tiileksi oman tiramisuvaltakuntani rakennuksessa?


Mansikkatiramisu (6-10 hengelle)

500g tuoreita mansikoita
n. 300g (eli vajaa kaksi pakettia) Savoiardi -keksejä
500g mascarponea
4 kpl tuoreita kananmunia
1 dl sokeria + 1 rkl keksien kostukkeeseen
1 rkl tomusokeria
1 tl vaniljaa
1,5 sitruunaa (kuori ja mehu)
1 dl kuohukermaa (+ 2 tl sokeria)
ripaus suolaa
(mintunlehtiä koristeluun)

Huom! Tämän reseptin aineksilla 24cmx34cm kokoiseen vuokaan saa rakennettua kaksikerroksisen Tiramisun.


1. Laita pieneen kattilaan 4 dl vettä, 1 rkl sokeria sekä yhden sitruunan mehu ja puolikkaan raastettu kuori. Anna kiehahtaa nopeasti ja jätä neste sitten jäähtymään.

* sitruunat kannattaa kuoria ennen kuin niitä on halkaistu. Ja vaikka tämäkin on varmaan jo ihan tuttua, niin varuiksi vielä mainitsen, että kuori kannattaa rapsutella luomusitruunoista.
* kosteutukseen voi käyttää myös pikkulirauksen sitä Limoncelloa, joka on jäänyt kaappiin seisomaan.. Lisää nesteen joukkoon pikku hömpsy Limoncelloa kuitenkin vasta jäähtymisvaiheessa.

2. Huuhtele mansikat. Ota puolet talteen koristelua varten ja mörssää toinen puoli vaikkapa sauvasekoittimella tasaiseksi tomusokerin, vaniljan, puolikkaan sitruunan mehun sekä 1/2 dl vettä kanssa.


3. Erottele keltuaiset valkuaisista kahteen eri leivontakulhoon. Huolehdi, ettei valkuaisten sekaan putoa keltuaista (valkuaiset kannattaakin rikkoa yksitellen erilliseen astiaan).

4. Lisää valkuaisiin ripaus suolaa ja vatkaa niitä tehosekoitimella, kunnes valkuaiset muuttuvat kiinteäksi vaahdoksi.

5. Vaahdota kerma ja teelusikallinen sokeria.

6. Vatkaa lopuksi (isoimmassa kulhossa) keltuaiset ja sokeri (1 dl). Lisää joukkoon mascarpone sekä yhden sitruunan kuori ja sekoittele tasaiseksi.

7. Lisää mascarponevaahtoon sitten kermavaahto ja lopuksi valkuaisvaahto, ja sekoittele koko ihanuus kevyellä otteella tasaiseksi.


8. Levitä ohut kerros sauvasekoitettua mansikkaa sekä mascarponevaahtoa tarjoiluastian pohjalle. Kannattaa ensin levitellä mascarponet ja sitten vasta tiputella sinne tänne mansikkaa. 

9. Kasta Savoiardi -keksi nopeasti molemmin puolin vesi-sitruuna -nesteessä ja aseta sitten sokeripuoli ylöspäin vuokaan. Jatka näin kunnes keksikerros on valmis.

10. Lisää keksien päälle sitten uusi kerros mansikkaa ja peittele taas kauttaaltaan mascarponevaahdolla.

11. Toista keksien kastelu kuten kohdassa 8, lisää mansikkaa ja levitä kerroksen päälle loput mascarponevaahdot.
* mascarponea pitää riittää kolmeen eri kerrokseen. Ihan alimpaan kerrokseen ei siksi kannata villiintyä laittamaan liikaa mascarponea, muuten viimeisellä kierroksella saattaa mascarponet olla turhan vähissä.

12. Leikkaa koristeeksi jätetyt mansikat mieleiselläsi tavalla, ja peittele tiramisu lopuksi niillä. Viimeistele koko komeus (tai pitäisikö tässä kohtaa sanoa kauneus) tuoreilla mintunlehdillä.

E buon appetito mamme, nonne ed altri!




Ja äitienpäivän huomenlahjana äitin (ja muidenkin) iloksi pitää tietty soittaa musiikkia Gigi D'Alessiolta!


Teksti löytyy täältä.

10 kommenttia:

  1. Vaikka italialasta ruokaa rakastankin, niin en ole koskaa oikein ollut innostunut tiramisusta, mutta TÄTÄ söisin kyllä! Aivan ihanan näköistä, nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla jos löytyi tiramisu makuusi!

      ..Ja varo vaan - kun tiramisulle antaa pikkusormen, se saattaa viedä koko käden..!

      Poista
  2. Sattuipa sopivasti! Ajattelin nimittäin tehdä tällä viikolla tiramisua (noloa myöntää että kerta on ensimmäiseni..) ja nyt alkoi hieman houkuttaa tehdä herkusta mansikkainen versio.. Hmmm. Tai ehkä teen ensin sen ihan perinteisen tiramisun ja kokeilen sitten tätä mansikkaista. Kuulostaa ja näyttää nimittäin todella herkulliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Che tempismo, allora! Enkä yhtään ihmettele, jos et ole tullut tiramisuun vielä tarttuneeksi - se vaikuttaa monimutkaisemmalta kuin mitä on! Aikaa tosin kannattaa varata kahvinkeittelyistä lähtien (kahvit muuten voi tehdä hyvinkin edellispäivänä tai ottaa kahvinjämiä jo parin päivän ajan etukäteen jemmaan!) muutama tunti. Ja kyllä, aloita treenit ihmeessä perinteisellä mallilla - sen jälkeen makuyhdistelmien kanssa sua ei sitten pidättele enää mikään!

      Poista
    2. Haa, kiitos kahvivinkistä! Tarkoituksena on kokkailla italialainen illallinen antipastoineen, primoineen, secondoineen ja dolceineen (=tiramisu) torstaina, joten kahvin jemmailun voisi aloittaa vaikka jo huomenna. :)

      Poista
    3. Wow, miten hieno ilta tiedossa! Mahtavia kokkailuja ja buon appetito a tutti (hirveän kauheasti alkoi kiinnostaa mitä kaikkea kivaa ajattelit tarjota, mutta se varmaan vielä joku päivä blogissasi paljastuu...)!

      Poista
    4. Jep, se paljastuu blogissa sitten kun illallinen on nautittu. Voisin toki kertoa menun tässäkin, mutten ole vielä lyönyt lukkoon kaikkia ruokalajeja. Jotain pihvimeininkiä, pinaattilisuketta, pastaa ja sitä tiramisua on ainakin tiedossa. Niin ja tietysti punaviiniä! :)

      Poista
    5. Jee, kiitos - ja onpa mahtavat syömingit tiedossa - pihvi pinaatticontornolla on yksi ikisuosikkejani! Tulen kurkkaamaan tarkemmat detaljit sitten blogiisi!

      Poista
  3. Onpa hyvän näköinen tiramisu.
    Tuosta tavola caldasta tuli mieleen, kun muutamakin kerran olen Italiassa kuullut jonkun suomalaisen sanovan "ei me minnekään tavola caldaan voida mennä syömään, kun mä haluan lämmintä ruokaa" :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos kaunis! Ja oi ihanuus, miten hellyttävä anekdootti!! Kyllä meni mullakin aina coldit, caldat ja kaltit sekaisin kun itsekin vielä italiankieleen tutustuin. Nyt voin jo hetkeäkään epäröimättä luvata, että sieltä tosiaan löytyy lämmintä purtavaa!

      Poista