keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Miten tuoreista tomaateista tehdään loistelias pastakastike?


Niin. Ihan näin vaatimattomin sanoin ajattelin käydä tässä vielä tomskukastikkeesta luennoimaan..

Sillä enhän muutakaan voi, koska tajusin, että vaikka tomaattikastikkeesta aiemmin jo kirjoitinkin, tuoreilla tomaateilla kastikkeesta vain tulee niin äärettömän hyvää, että harva asia yltää samoihin sfääreihin. Siitä syystä ne muutama aiheeseen liittyvä niksi on ehdottomasti ja varmuuden vuoksi vielä erikseen ylös kirjattava.

Olisihan se nimittäin aivan huutava vääryys, jos joltain jäisi tällainen herkku vahingossa nauttimatta!

Eli ei kun asiaan. Lupaan, että tämä luento on lyhyt ja ytimekäs.


Tomaattikastike tuoreista tomaateista (2 hengelle)

4 (-5) kypsää keskikokoista tomaattia
oliiviöljyä (reilu ruokalusikallinen)
ruokalusikallinen voita
1 pieni salottisipuli
hyppysellinen sokeria
1 tl suolaa

(muutama tuore basilikanlehti, Parmesan -juustoa)

200 g pastaa (itse tykkään tomaattikastikkeen kanssa erityisesti pitkästä pastasta, mutta myös esim. pennet ovat herkkua)
kourallinen karkeaa suolaa keitinveteen

1. Anna tomaattien kypsyä huoneenlämmössä muutaman päivän ajan tummanpunaisiksi ja pehmeiksi.

Tämä on varmaan tärkein vaihe loisteliaan tomaattikastikkeen teossa.

Ja ihan ytimekkäimmilläni voisin päättää luennon tähän.

Mutta jatketaan vielä tovi.

2. Lämmitä paistinpannulla oliiviöljy ja voi. Lisää joukkoon ohuiksi siivuiksi leikattu salottisipuli. Älä liioittele sipulin kanssa, italialaisissa ruoissa käytetään monesti murto-osa siitä sipulimäärästä mihin Suomessa on totuttu.


3. Anna sipulin pehmetä öljy-voiseoksessa kaikessa rauhassa. Näin sipulista tulee juuri sopivan makea pohja tomaatin hapolle.

4. Sipulien pehmettyä lisää pannulle pilkotut tomaatit. Tomaatit voi myös kaltata (eli viiltää kuoreen pienen ruksin, kastaa tomaatin ensin kiehuvaan veteen noin minuutiksi ja sitten kylmään ja lopuksi poistaa kuoren) ja poistaa siemenet. Itse en tavallisesti tee muita kommervenkkejä kuin poistan tomaatista sen pienen puisen "kauneusmerkin", ja kaikki muu saa muhia pannulla herkulliseksi kastikkeeksi.

5. Mausta tomaatit suolalla ja lisää myös ripaus sokeria (se mitä mahtuu peukun ja etusormen väliin on aika jees). Anna sitten kypsyä hiljaisella (omalla 0-9 asteisella hellalla käytän tavallisesti nelostasoa) lämmöllä 30 minuuttia ennen kuin laitat pastan kiehumaan.

Tällä kertaa tomaattikastike syötiin Tallinnasta roudattujen maccheroncinien kanssa. Nam!
Maccheroncinit kannattaa taittaa kahtia (suosittelen toimittamaan operaation keittiöliinan sisällä..) ennen keittämistä.
Kypsien maccheroncinien käsittelyssä näpsäkkäin väline on ehdottomasti pastapihdit.

6. Lisää pastat kiehuvaan hyvinsuolattuun veteen. Siinä vaiheessa kun pasta on laitettu kiehumaan, paistinpannulle kannattaa lisätä vielä yksi tomaatti hieman kosteuttamaan tilannetta. Nosta tarpeen tullen samalla pikkaisen lämpöä.

7. Kun pasta on kypsää, siirrä se paistinpannulle, nosta pannun lämpötilaa niin että pannu pikkaisen porisee ja pyörittele pasta kauttaaltaan tomaattikastikkeessa.

8. Syö hyvällä ruokahalulla sellaisenaan tai raasta päälle Parmesania ja/tai revi sekaan muutama lehti basilikaa.


Ed eccola.

Buon appetito!

11 kommenttia:

  1. Herkullinen resepti! Pitääpä kokeilla tomaattikastikkeen tekoa, en ole sitä koskaan itse tehnyt vaikka jo 10 vuotta olen kokkaillut italialaisen keittiön tyyliin... Asiantila täytyy ilman muuta korjata, varsinkin kun saat sen kuulostamaan niin helpolta (ja maukkaalta) =).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvaappa vaan Anna kuulostaako tutulta! Itsekin meinasin jättää nämä kastikkeet muitten tehtäviksi, kun yrityksistä huolimatta vaan ei ikinä meinannut tulla niin hyvää lopputulosta kuin italialaisilla (= erityisesti anopilla..). Sitten kun aloin uskoa, että ongelma ei ollutkaan vaan minussa, vaan (täkäläisillä) jääkaapissa säilytetyillä tomaateilla on hyvin vaikea tehdä hyvää kastiketta, niin loppu sujuikin tosi helposti. Kokeilethan ja tulet kertomaan jos ja kun onnistui?

      Poista
  2. Amen. Olet niin oikeassa ja ilman niitä kypsiä tomaatteja ei kannata edes aloittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, tätä ilosanomaa saarnaan mielelläni! Tomaattivalaistuminen on kyllä ollut piiiitkän totuttelun tulos, mutta nyttemmin alkaa olla jo enemmän automaatio jättää ne kaupasta kotiuduttuaan kiltisti pöydälle kypsymään kuin tunkea ne raukat jääkaapin viileään hämärään.

      Poista
  3. Hyvältä näyttää!
    ite oon nyt innostunut oliivipastasta, oliivit on täällä niin maukkaita ja halpoja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Jaan muuten tuon oliivirakkauden ihan varauksetta. Hyviltä ne oliivit on maistunut jo heti ensi maistamisesta täällä Suomessa, mutta ihan uudelle oliivinrakkaustasolle nousin, kun maistoin Italiassa niitä suorastaan voisia makeita vihreitä oliiveja. Aaaaaah!

      Poista
  4. Kiitos tästä, opetin kotiväkeä jättämään tomaatit pöydälle kypsymään! Oppi meni perille hyvin nopeasti, kun maisteltiin erikseen jääkaapissa masentuneita ja pöydällä kypsyneitä tomaatteja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon kommentista - ja miten kiva kuulla tämmöisiä uutisia!! Ja voi hyvänen aika sentään.. ne tomaattireppanathan tosiaan ihan masentuu jääkaapissa! Siinä viimeistään on erittäin hyvä syy jättää ne pöydälle.

      Poista
  5. Hei, tein ohjeen mukaisilla mausteilla tomaattikeittoa reilusta kilosta tomaatteja ja ah, se on niin hyvää! Kiitos ohjeesta :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kaunis kiitos että tulit kommentoimaan - tämä oli suuri ilo kuulla!

      Aurinkoista syksyä!

      Poista
  6. Tulipa hyvää, kun kokeilin tänään, kiitti ohjeesya!

    VastaaPoista