torstai 2. toukokuuta 2013

Rapupastaa - the Italian Way

Nyt kun vuosi on huomaamatta (hah!) edennyt siihen ajankohtaan jolloin parsa on parhaimmillaan, on koittanut erinomainen sauma ottaa menneisyyteni pastabravuuri uudelleenkäsittelyyn niin kuin italialaiset sen tekisivät.

Itsehän nimittäin aikoinani etsin tämän nimenomaisen pastan kastikkeeseen eli condimentoon ihanaa kermaisaa tunnetta jostain niinkin italialaisesta lähteestä kuin ranskankermasta..

..Joka kyllä toimi mainiosti sekin, mutta italialaisittain tehtynä pastan kreemit tuotetaan tyypillisesti hieman toisella tapaa.

Tämä kovin tyylikkäältä kuulostava (ja taitavissa käsissä takuulla myös näyttävä) annos toimii muuten erinomaisesti niin sievillä kevätlounailla kuin juhlienjälkeisenä mättönäkin - se tuli näin vappuna taas ihan tieteellisesti tutkittua.

Varoituksen sanana voisin tosin lausua sen verran, että tämä pasta on kyllä niin herkkua, että mättämiseksi se syöminen aina menee, oli ruokailutilanne sitten mikä hyvänsä!


Linguine agli asparagi&gamberi (2 hengelle)
1 nippu vihreää parsaa
180g (=pussillinen) isoja katkarapuja
1 valkosipulinkynsi
1 (pieni) peperoncino
oliiviöljyä
1/2 dl valkoviiniä
10 kirsikkatomaatia
1 tl suolaa
tuoretta persiljaa

200 g pitkää pastaa (linguinet ja bavettet sopivat tähän loistavasti)
kourallinen karkeaa suolaa keitinveteen

HUOM! Jos käytät pastan lävikössä, ota lasillinen keitinvettä varuiksi talteen.


1. Huuhtele parsat ja leikkaa sitten pois varren puiset osat (n. 2cm leikkauskohdasta ylöspäin). Laita parsat kypsymään suolattuun veteen (pystypäin, kukinto-osan ei tarvitse olla veden peitossa) tai höyrykattilaan 5min. ajaksi. Parsat ovat sopivan kypsiä kun haarukka uppoaa varteen helposti.

2. Leikkaa kypsät parsat puoliksi. Laita varren alaosat tehosekoittimeen ja myllää ne tasaiseksi "kreemiksi". Varren yläosat sen sijaan leikataan muutaman sentin korkuisiksi paloiksi ja jätetään odottamaan jatkotoimenpiteitä.

3. Sillä aikaa kun parsat kypsyvät, laita paistinpannulle oliiviöljyyn kuullottumaan valkosipulinkynsi sekä kokonainen peperoncino. Voit myös murskata peperoncinon, jos haluat pastasta pikantimman. Kun valkosipuli on saanut kauttaaltaan mukavan kullanruskean sävyn, poista se ja peperoncino pannulta. Lisää sitten katkaravut ja nosta levyn lämpöä.

5. Katkarapujen nesteen enimmiltään haihduttua, lisää pannulle valkoviini ja anna senkin haihtua.

6. Leikkaa tomaatit neljän osaan ja heitä ne sekä parsojen yläosat pannulle katkarapujen joukkoon. Mausta suolalla.


7. Kun pasta on kypsää (eli pasta on kiehunut keitinvedessä pakettiin merkatun ajan verran. Keitinaikoihin voi merkkipastoissa tavallisesti luottaa, muiden pastojen kanssa kannattaa maistellen seurata kypsymistilanteen etenemistä.), siirrä pastat reikäkauhalla paistinpannulle. Lisää joukkoon aiemmin tehosekoittimella muussatut parsanvarret sekä pikkaisen keitinnestettä ja sekoita. Lopuksi lisää silputtu persilja - ja ala mättöhommiin!

Buon appetito!


Jei, ja nyt kun ollaan päästy jo toukokuulle, ei mene enää montaakaan viikkoa kun voi laittaa päälle pikkumekot ja jorata vaikka tätä paljain jaloin lämpimässä kesäyössä!
Teksti löytyy täältä.

4 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Ja nautinnollista - sillä itse suorastaan rrrrakastan about kaikkea joka sointuu näin saumattomasti yhteen pitkän pastan kanssa!

      Poista
  2. Mukavan erilainen parsapasta. Koska meillä on intensiivinen parsakausi päällä, keräilen kaikki ohjeet talteen ja tekoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauskaa - ja nyt tiedän tarkalleen mistä osoitteesta kannattaa parsainspikset käydä hakemassa!

      Poista