maanantai 9. syyskuuta 2013

Peräänny pimeys - täältä pesee Pappa al pomodoro!

Voi minua.

Ihan yksin jäin nyt kotia kaitsemaan, kun oli toisen vuoro lentää hieman etelämmäksi.

Ja heti tuli kylmä.

Ja sade.

Ja kamalan pimeäkin.


Onneksi toscanalaisten mammojen täydellinen lohturuoka vähän lohdutti.

(Oikeastaan aika älyttömän paljonkin..)


Pappa al pomodoro - Toscanalainen tomaattikeitto (tai oikeastaan puuro) (1 hengelle)

250 g tuoreita tomaatteja (tai paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa)
1 valkosipulinkynsi
oliiviöljyä
(pikkuripaus peperoncinoa)
1/2 tl suolaa
(ripaus sokeria)
n. 1/4 kasvisliemikuutio (eli siis ihan vain vähän yhdelle..)
1 viipale muutaman päivän vanhaa vaaleaa leipää
basilikaa
Parmesan -juustoa


1. Pese tomaatit. Poista kova kantaosa, ja pilko tomaatit isoiksi paloiksi ja laita kattilaan sellaisenaan. Siirrä kattila levylle, nosta lämpö ihan maksimiin ja anna tomaattien pehmetä ja nesteiden irrota 10 min. ajan. Sekoittele säännöllisesti.

2. Laita toiseen kattilaan valkosipulin kynsi kuullottumaan oliiviöljyssä. Lisää halutessasi myös hieman hienonnettua peperoncinoa. Sillä aikaa kun kynsi saa väriä, pyöräytä tomaatit tasaiseksi vihannesmyllyssä tai sauvasekottimella.

Jee, pääsin taas leikkimään myllyn kanssa oikeaa italialaista!

3. Kaada paseeratut tomaatit oliiviöljykattilaan. Mausta suolalla, ripauksella sokeria sekä pienellä palalla kasvisliemikuutiota. Anna kiehua 5 min. ajan.

4. Leikkaa hieman kuivuneesta leivästä kunnon siivu ja murra se pieniksi palasiksi soppakattilaan. Anna kypsyä hiljalleen, kunnes leipä on täysin pehmennyt tomaatin sekaan (n. 10 min.). Sekoittele välillä. Lisää lopuksi joukkoon muutama käsin pilkottu basilikanlehti.

5. Kun ihana keitto on lautasella, kaada päälle hieman oliiviöljyä ja kruunaa koko herkku Parmesan -raasteella.

Ja sitten istu alas ja nauti sateenropinasta sekä toscanalaismammojen suurenmoisesta viisaudesta.



PS. Sopan valmistumista odotellessa ja tätä kuunnellessa alkoi oikeastaan jo vähän naurattaakin!

Teksti löytyy täältä.

5 kommenttia:

  1. Voih, kun näyttää ihanalta. Ja toinen voih, kun mulla on nyt tomaatti kiellettyjen listalla refluksivaivan takia :-( Vaiva on aika tuore ja olen yrittänyt pitää tiukkaa ruokavaliota, jotta pääsisi näistä hurjimmista oireista eroon, mutta jossain vaiheessa aion kyllä aivan varmasti varovasti kokeilla tomaattia, sillä se on yksi mun lempparijutuista, kaikissa muodoissaan. Kolme viikkoa olen nyt ollut ilman ja arvaa onko mieli tehnyt tomaattia haukkasta. Ehkäpä tämä ohje lähtee matkaan mukaan, kun reilun kuukauden päästä suuntaan taas Italiaan :-)

    Mitä tomaattimurskaa suosittelet tähän ruokaan ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Sirpa, onpa sulla kurja vaiva! Voin vaan arvata kuinka pahasti juurikin ne kielletyt ruoat alkaa houkuttaa, niin se aina menee! Pikaista paranemista!

      Hmm.. Kun oikein Italiaan pääset tomaattitiskeille, niin nappaappa hyllystä Cirion purnukka! Tai jos pääset maistelemaan jo Suomessa, niin juhlista nappaamalla joku pikkaisen arvokkaampi merkkitomsku (esim. DeCecco, Divella tai Mutin paseerattu tomaatti - löytyisiköhän näitä?).

      Ja niin. Jos ihan täsmänä käyt ostoksilla, niin kannattaa varmaan saman tien ottaa paseeratut tomaatit (passata di pomodoro). Kas kun kävi niin hassusti, etten huomannut sitä ohjeeseen heti raapustaa..

      Poista
  2. Näyttää tosi herkulliselta ja voin kuvitella että tätä olisi ihana tehdä juuri pakkapäivänä. Lämmintä ihanaa keittoa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just det! Tämä oli pitkään yksi niitä ruokia, joita hieman väistelin (= keitoksi lötsistynyt leipä, hmm..) mutta tulin hurmatuksi niin, että nyttemmin tomaattikeitto juuri tähän tyyliin tehtynä kuuluu pimeään vuodenaikaan (ja vähän kesäänkin!) siinä missä viltti ja kynttilät!

      Poista