perjantai 13. syyskuuta 2013

Se melkein suomalainen genovalainen pesto

Kun olin vielä täydellinen Italia-untuvikko, sain ilon ja kunnian totutella paikalliseen elämänmenoon hetken myös Suomen Suomen Rooman-instituutti Villa Lanten turvallisesta huomasta käsin.

Kunniapaikalla Gianicolo -kukkulan näköalatasanteella sijaitseva Lante oli minulle täysin tuntematon suuruus - niin kuin itse Italiakin, Roomasta puhumattakaan - mutta onneksi itseäni viisaammat tahot olivat osanneet ohjata minut Roomaan kolkuttelemaan Lanten korkealle kohoaviin rautaportteihin.

Sillä kun kerran niistä porteista rinkkani sisään roudasin, ei paluuta menneisyyteen enää ollut.

Lantessa minä nimittäin menetin pidättyväisen sydämeni Italialle.


Rakkaus ei kuitenkaan roihahtanut hetkessä. Ehei. En minä ollut Italiaan lähtenyt minkäänlainen rakkaus mielessä.

Mutta mitäpä sitä ihminen Italialle mahtaa.

Tai niille upeille lantelaisille, joiden rakkaus Italiaa kohtaan ei voinut olla tarttumatta.


Yksi niistä henkilöistä oli eräs keskisuomalainen yliopistonopettaja, jonka italialaisherkkuja kuolasin ja imitoin Lanten yhteiskeittiössä. Nuo Italiantaipaleeni alkuaskeleet muistuvat mukavasti mieleen aina, kun kattilassa porisee tämä Lantesta matkaan tarttuneen reseptin mukaan valmistettu aito genovalaispesto.

Enkä voi kun olla kiitollinen. Niin tästä reseptistä kuin siitä matkastakin, joka Lantesta aikoinaan käynnistyi.


Pesto genovese con patate e fagiolini - Pestoa perunoilla ja vihreillä pavuilla (2 hengelle)

2 isoa perunaa
200 g vihreitä papuja (pakaste tai tuore)
n. 4 rkl genovalaista pestoa (purkkiversio toimii myös kerrassaan mainiosti)

200 g linguineja, bavetteja tai spaghettia
kourallinen karkeaa merisuolaa keitinveteen


1. Laita pastavesi kiehumaan isoon kattilaan. 

2. Kuori ja pilko perunat isohkoiksi (n. 1,5 x 1,5 cm) paloiksi. Huuhtele pilkotuista perunoista tärkkelykset.

3. Jos käytät tuoreita papuja, siisti leikkauspäät ja pilko pavut suuhun sopiviksi paloiksi.


4. Kun vesi kiehuu, lisää suola sekä perunat ja pavut. Sekoittele ja odota, että vesi alkaa kiehua uudelleen.


5. Lisää pasta kattilaan papujen ja perunoiden sekaan ja ajasta kypsennysaika pastanvalmistajan (=paketin) ohjeiden mukaan.

6. Ota lasillinen keitinvettä talteen ja kaada sitten kypsä pasta sekä perunat ja pavut lävikön kautta erilliseen sekoitteluastiaan.

7. Sekoita joukkoon pestoa (makusi mukaan) ja avita sekoittamista lisäämällä joukkoon keitinvettä tarpeen mukaan.

Hyvää ruokahalua!



Toivotan viikonloppuunne lämpimiä ja aurinkoisia aamunkoittoja!

Tämä tässä on Gianicololta - ja tuolla jossain rakas Rooma alkaa heräillä..


4 kommenttia:

  1. Villa Lante on varmasti ollut hieno kokemus - ei ihme, että rakkaus on roihahtanut.

    Perunan ja pastan yhdistäminen on aina jaksanut hämmästyttää minua, mutta ehkä sillekin on vielä annettava mahdollisuus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anna ihmeessä perunaiselle pastalle joskus vielä mahdollisuus - tämä hämmennystä herättävä tiimi pelaa loistavasti yhteen!

      Sen lisäksi, että pesto juurikin tähän malliin maistuu supernamilta, on tämä myös osoittautunut todelliseksi "mantra"ruoaksi, joka ravitsee myös mielikuvatasolla! Olen aika monta kertaa raahannut itseni nälkäisenä kotiin, ainoana polttoaineena ajatus tästä nopeasti valmistuvasta ja kaiken nälän poispyyhkivästä pastasta.. Toimii.







      Poista
  2. Vaikuttaa kertassaan upealta annokselta. Lähtee kokeiluun heti huomenna! Mikä parasta: kaikki aineet kaapissa. Osuin tänne tänään tuoretomaattikastiketta googlatessani. Se onnistui ohjeellasi täydellisesti. Mieskin innostui ylistämään kokkaustaitojani. Lapset "nuolivat" pannun tyhjäksi. Nyt tutkin lisää reseptejäsi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi Tytina, olipa kertakaikkisen ilahduttava kommentti - kiitos kaunis, ilo kuulla! Toivottavasti tämä perunainen genovalainen on yhtä mieluisa pasta-annos - vaikka tuo tomaattikastikkeen vastaanotto kuulostaakin aika vaikealta lyödä..!

      Poista