torstai 2. tammikuuta 2014

Saapasmaan uudenvuodenherkut (?) - Cotechino & linssit

Uusi vuosi on nyt toivotettu tervetulleeksi asianmukaisin menoin.

Pöydässä ehkä italialaisen ruokakulttuurin karsein keksintö; vaurautta tuova porsas cotechinon muodossa RoopeAnkkamaista massimäärää uumoilevalla linssipedillään.

Kun säästöpossu saa ruoan muodon.

Päällä pyjamat.

Pyjaman alla onnea, elinvoimaa, menestystä ja pursuavaa energiaa tuovat punaiset alusasut.

Tämä paketti tulee eksklusiivisesti aina - anopilta.

Uuden vuoden pakollisten kokkailua ei voi ainakaan vaativuudesta syyttää.

Aattoillan piatto forte on italialaisen tuoremakkaran ja oman sinisen lenkkimme tyyppinen sekasikiö cotechino, jonka saa supermarketista muutamalla eurolla (hifistelyä voi halutessaan harrastaa keittämällä cotechinon sijaan porsaan sorkan eli zampinon).

Tämä pari tekee uudesta vuodesta juhlan.
HUOM! Castelluccio -linssit ovat kuulemma sitä linssien aatelia.

Halutessaan myös cotechinoa voisi keitellä kokoon tuntikausia ihan itsekin, mutta helpoimmillaan tämän juhla-aterian valmistus on seuraavanlaista korkeampaa kulinarismia.

Cotechino

1. Täytä cotechinonmentävä kattila kylmällä vedellä.

2. Avaa cotechinolaatikko ja liu'uta possupötkylä säilytyspusseineen kylmään veteen.

Parsakattila sai taas uutta tekemistä!

3. Laita kattila keitinlevylle ja anna veden kuumeta kiehuvaksi.

4. Ajasta cotechino kypsymään 15 min. kiehumisesta lähtien.

5. Kun aika on tullut täyteen, poista pussi vedestä, avaa saksilla ja kaada pois pussin sisällä oleva liemi.

6. Poista cotechinon suojakalvo, leikkaa pötkylästä n. 1 cm paksuisia paloja (tämä on valmistuksen vaativin vaihe!) ja tarjoile kuumana linssien kanssa.

Et voilà il Cotechino!

Uuden vuoden linssit taas tehdään perinteisesti seuraavaan tyyliin.

Italialaiset Uuden Vuoden linssit

250 g vihreitä (Castelluccio) linssejä
1 sellerinvarsi
1 keskikokoinen sipuli
1 rkl voita
loraus oliiviöljyä
suolaa&pippuria
8 dl kasvislientä

1. Laita linssit likoamaan muutamaksi tunniksi kylmän veteen. Jos ehdit, vaihda liotusvesi jossain välissä.

2. Pilko sipuli & selleri pieniksi paloiksi (tai pyöräytä silpuksi tehosekoittimessa), ja laita sitten kuullottumaan hiljalleen voi-öljyseoksessa kattilassa.

3. Kun sipuli ja selleri ovat kuullottuneet valkoisiksi ja lähes läpinäkyviksi, huuhtele linssit ja lisää ne lävikön kautta kattilaan.

4. Lisää linsseihin n. 1/2 tl suolaa ja ripaus pippuria ja anna niiden sitten nautiskella hetki pannun öljyissä. Laita sillä välin kasvisliemi kiehumaan toiseen kattilaan.

5. Kun kasvisliemi on kiehahtanut, laske lämpötilaa, mutta pidä liemi kuitenkin koko ajan lämpimänä. Lisää linssien joukkoon aluksi n. 1/3 liemestä ja anna linssien hiljalleen poreilla kypsiksi.

Kypsymiseen menee kaikkiaan n. 45 min. Lisää kasvislientä linssien sekaan tarpeen tullen pitkin kypsennystä, kunnes linssit ovat pehmentyneet syömävalmiiksi.

6. Tarkista suolatilanne ja laita sitten tarjolle cotechinon kanssa.

Ja muista, mitä enemmän linssejä syö, sitä enemmän massia on (kuulemma) seuraavana vuonna tulossa.

Buon appetito!


Italialaisten oma Uuno Turhapuro, kaikkien epäonnistujien äiti & sankari Fantozzi tiivistää seuraavassa italialaisen uudenvuodenjuhlinnan kliseet (tortellinit kermakastikkeessa, linssit&siansorkka, "trenino" eli tanssiva letka, ikkunoista ulos heitetyt vanhat kamat..) kymmeneen minuuttiin.

Näistä mallia vuoden päähän. Nyt - mitä mainiointa alkanutta vuotta 2014!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti