maanantai 6. lokakuuta 2014

Rooman uusia ravintolatuttavuuksia

Matkoilla yksi tyypillisimmistä kriisinpaikoista asettuu noin puolikkaalle tunnille ennen aiottua ruoka-aikaa.

Hetkeä aiemmin on vielä pyöritty kaupungilla tyytyväisinä. Katseltu miten aikaisimmat turistilinnut ryystävät jo jälkiruokacappuccinojaan. Fiilistelty miten kohta kulman takaa löytyy se vielä viihtyisämpi ravintola täydellisellä ruoalla.

Kaikki on mahdollista. Ilmassa on kuplivaa toivoa. Kohta päästään Nauttimaan!!

Sama vanha laulu. Uudelleen ja uudelleen.


Sillä sopivan ravintolan tunnistushaasteen edettyä ensimmäisen neljänneksen, alkaa toivo hieman rakoilla.

Puolivälin ylityttyä matkakumppanin äänessä on havaittavissa kevyttä kireyttä. Mikäli tämä on siinä vaiheessa vielä juttutuulella.

Seuraavien minuuttien aikana käydään erinäisiä tahtojen taistoja erinäisten ravintoloiden ovilla. Sisään. Ulos. Sisään ja saman tien ulos.

Mikään ravintola ei riitä lunastamaan paikkaansa niiden lomamatkan harvojen ja (ei vieläkään etukäteen) valittujen ruokaetappien joukossa.

Ja sitten mennään häntä koipien välissä tainnuttamaan nälkäraivo nopealla palalla pizzaa.


Kunnes koittaa seuraavan aterian aika..


Baccano
Via delle Muratte 23

Olin jo jonkin aikaa katsellut Baccano -ravintolaa sillä silmällä - ruoka-aikojen ulkopuolella. Sijaitseehan ravintola unelmapaikalla ison turistivirran varrella, Trevin suihkulähteen liepeillä.

Kun remontin alla oleva suihkulähde (siellä työt kestävät vielä ainakin ensi vuodelle) oli jälleen kerran ohikävelty, koitti viimein hetki poiketa lounaalle Baccanoon.Ravintolan ranskalaishenkinen habitus viehätti kovasti. Vähän kun olisi taas päässyt Pariisiin, ah! Ja kun lounaan hinta oli huokaisten hyväksyttävän rajoissa (annokset 12-23€) ja tilaa löytyi ongelmitta,  pääsin viimein silmäilystä tositoimiin.

Ravintolan suloisesta pariisilaishengestä huolimatta ruokailu päätettiin suorittaa ulkopöydissä. Ja sillä puolella terassia, joka ei ole ihan turistivirtojen keskiössä (Via delle Vergini).Koska Italiassa pitää (?) syödä italialaista, sitä sitten syötiin. Vaikka se olikin sitten jotain niinkin naurettavan yksinkertaista kuin italialaisversio lapsuudenherkusta (spaghettia, aromisuolaa & voita - ilman aromisuolaa, sardellifileellä). Hyvin hyvää, samoin kuin kuulemma muutkin porukkamme pastat. Ei tajunnanräjäytystä, mutta kelpoannokset.

Erityisen herkku oli alkuruokana maistellut friteeratut sardellifileet. Ja niiden väriläiskät, friteeratut persiljat.Sievä paikka, hyvä ruoka & location, location, location.

Extraplussaa siististä ja söpöstä vessasta (edelleen jonkinlainen harvinaisuus Roomassa, you see..).

Tämä kulma kannattaa muistaa kun seuraavan kerran nälkä vaanii!

www.baccanoroma.com


Angelina a Trevi (sisarravintola myös Testacciossa)
Via Poli 27

Trevin suihkulähteeltä suunnistettaessa kohti Espanjalaisia portaita löytyi harvinaisen söpö keskustakahvila. Nojatuolista käsin oli kiva katsella ohikulkijoita ja hengähtää hetki.

Ruokatarjontaan ei tutustuttu tällä kertaa, mutta paikka kannattaa laittaa korvan taakse myös nälkää silmälläpitäen.

www.ristoranteangelina.com


Obikà mozzarella bar (Parlamento)
Piazza Firenze

Tämä on yksi niistä paikoista joihin olen joutunut häntä koipien välissä nöyrtymään.

Puhvelinmozzarellalle rakentunut pieni ravintolavaltakunta Obikà yllätti erityisen viihtyisällä ravintolasalillaan. Ja jos mozzarella maistuu, non è per niente male (paikka ei ole hullumpi). Ei lainkaan.

www.obika.com


Gelateria del Teatro
Via dei Coronari 65-66 (Ponte Garibaldin kupeessa, Campo dei Fiorin puolella jokea)

Jäätelönystävät ympäri maailmaa jatkavat Rooman parhaan jäätelöpaikan metsästystä. Mukavasti hieman sivussa, Tiber -joen varrella sijaitsevaa Gelateria del Teatroa on ulkona seisovan kunniataulun mukaan hehkutettu ympäri maailman - joten pitihän sitä sitten kokeilla.

Mieheen tämä ensiluokkaisin raaka-ainein tehty ja maustettu jäätelö ei kuitenkaan tehnyt erityistä vaikutusta (jätskipaikan laatu pitää kuulemma aina testata suklaajäätelöllä). Itse kuitenkin tykkäsin erikoisista makuyhdistelmistä (salvia & vadelma ne yhteen soppii!). Samoin vain pikkumakeannälkäiselle sopivasta "kuppikoosta" - jota toiset tosin saattaisivat pitää miinuksena. Hinta kun ei poikennut tavallisista runsaammista kuppikoista.

Ok jätskiä siis jätskinmaisteluun. Mutta jos jädeä haluaa lounaaksi (niin kuin eräät..), niin suosikit on toisaalla.


Yksi varteenotettava vaihtoehto on jo olemassa, vaikka se vaatikin vähän vaivaa.

Olen luotettavista lähteistä nimittäin kuullut, että ERITYISEN hyvää - jollei Rooman parasta - jäätelöä löytyy nyt Ostienselta, läheltä Eatalya..

Gelateria La Romana
Via Ostiense 48

www.gelateriaromana.com


Ginger
Via Borgognona 43/44

Via Borgognona aivan Rooman ydinkeskustassa, Via del Corson ja Espanjalaisten portaiden välillä on kokenut todellisen kasvojenkohotuksen.

Katua reunustaa nyttemmin kavalkadi tyylikkäitä kauppoja ja ruokapaikkoja, ja onpa kadulla myös macaronien ystävien taivas, Ladurée.

Via Borgognalle muutama vuosi sitten avattu Ginger on jälleen yksi Rooman uuden ja stylemmän ravintolatarjonnan kulmakivistä. Ja kerrassaan oiva poikkeamispaikka väsyneelle kaupunkimatkaajalle.


Hyvää makua ja terveellisyyttä (sapori e salute) lupaileva ravintola pitää sanansa.

Varsinkin jos itse raaskii pysyä niissä terveellisissä vaihtoehdoissa.

Kenen juoma ei kuulu joukkoon?
Parasta pastaa aikoihin. Guancialea & kesäkurpitsan kukkia.
Sanat eivät riitä kertomaan.
Tästä vadista riittää sivusalaattia kolmelle.

Ehdottoman herkullinen ruokapaikka. Loistava sijainti. Hinnat perus suo(ma)laiset.Ristorante Museo Canova Tadolini
Via del Babuino 150A/B

Espanjalaisilta portailta (Piazza di Spagna) Piazza del Popololle vievä Via del Babuino on myös ollut rakennustöiden alla. Kadusta on lohkaistu aimo annos lisää tilaa jalankulkijoille, joten kauppojen katselu tällä välillä on entistä mukavampaa. Ja huomattavasti entistä väljempää.

Babuinon varrella sijaitseva kummallinen patsaiden miehittämä museo-kahvila-ravintola teki mieleni lisätä listaan, vaikken ole täällä käynyt muuta kuin kiskaisemassa espressot.

Paikka vain on kovin kiehtovan outo patsaineen kaikkineen. Ja olen alkuun jopa ujostellut astua sinne sisään.

Mutta kaikelle löytyy selitys. Vanhassa taiteilijakorttelissa kuvanveistäjä Antonio Canovan työhuoneessa nyttemmin sijaitseva ravintola kunnioittaa tavallaan edelleen artistille tehtyä lupausta. Tilan on pysyttävä taiteilijan työhuoneena.


Niinpä, jos haluat hämmentää kahvisi fiinisti kultalusikalla ja samalla haukata palan kulttuuria, niin poikkea tänne ostosten lomassa!Caffè Propaganda
Via Claudia 15

Niin minä kuin ilmeisesti italialaiset ravintolaihmisetkin olemme ihastuneet Pariisiin.

Ja pieni pala Pariisia löytyy myös Colosseumin takaa Caffè Propagandasta.


Ruokalistalta löytyy italialais/roomalaisklassikkojen lisäksi jopa kebabia. Nyt on kyllä aikoihin eletty! 

Ja hinnat näyttävät kaikissa näissä uuden aallon paikoissa olevan myös samaa osastoa (täällä 10-22€/annos).


Paikallisoppaamme mukaan Caffè Propagandan cocktailit ovat muuten tällä hetkellä Rooman hittilistan kärjessä.


Välipalaksi Bloody Mary.
Colosseumin takamailta löytyy myös kerrassaan mainio nautiskelupaikka, nimittäin viininystävien haavemaa Wineconcept Bibenda.

Täällä pitää viinin ohella maistella vähintään myös juustoja, eivätkä hinnat ole lainkaan pahimmasta päästä. Mieluisan viinin voi ostaa myös mukaansa, sillä Bibenda toimii samalla viinikauppana.


Tänne kannattaa poiketa poluiltaan hetkeksi fiilistelemään!

Wineconcept Bibenda
Via Capo d’Africa 21

www.wineconcept.it


Roomassa fiilistelee myös tyylikkäästi harmaantunut Ligabue.Teksti löytyy täältä.

4 kommenttia:

 1. LOL - tunnistan itseni tuosta alun kuvauksesta selvästi! Aina etsii sitä täydellistä paikkaa, ja sitten päätyy johonkin kulmabaariin tramezzinolle tai cornettolle kun nälkä alkaa olla niin kiljuva että muutoin pyörtyy! …ja aina sama homma, milloinhan sitä oppisi? Kiitos hyvästä listasta, tässä onkin monia uusia paikkoja testattavaksi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi Elina - ja hah, kohtalotovereita siis ollaan, todellakin! Mutta kyllä me vielä joku päivä opitaan...!

   ..Ja mikä tässä oppiessa parasta, joskus ne nopeatkin eväät yllättävät erityisen ihanasti - kuten yhdessäkin lähiaikojen kriisissä syöty pizzetta romana ihan vaan crudolla & mozzarellalla. Olin unohtanut miten herkullista tuollainen yksinkertainen baariape voikaan olla!

   Poista
 2. Hyvältä näyttää :)

  itse kävin joskus sellaisessa "kellarimaisessa" ravintolassa joka sijaitsi Santa Maria Maggiore kirkon jälkeen jollakin kadulla ennen Colosseumia, siellä oli hyvää ruokaa. Aivan keskustasta terminin läheisistä ravintoloista on saanut ainakin hyvää pizzaa. Rooman suurin pettymys taitaa olla intialainen ravintola jossa äitini sai vatsataudin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, ton seudun ruokapaikat ei olekaan mulle lainkaan tuttuja. Yleensä tulee syömäaikeissa suunnattua niiltä korkeuksilta suoraan Montiin (jossa on muuten yksi harvoista intialaisista, joissa olen Roomassa käynyt, Maharjah. Eikä onneksi tullut vatsatautia!). Ensi kerralla sinne osuessani katselenkin sitten kellareita sillä silmällä!

   Poista