tiistai 11. maaliskuuta 2014

Polentaa & tuoremakkarasugoa

E' più fadiga fa' 'n caldar de pulenta che fa 'n fiol. On raskaampaa keittää polentaa kuin synnyttää.

Onneksi kaikkien polentan ystävien iloksi on kehitetty pikapolentasuurimot. Näin saatoin minäkin kevein mielin ostaa taas ihanaa tuoremakkaraa ja syödä sitä polentan perinteisenä makuparina ihan tavallisena väsyneenä arki-iltana.

Ja vaikka tyypillisimmin maissijauhoista valmistettu polenta ei tälle syöjälle ole koskaan ollutkaan se italialaisten himoruokien ykkönen - vaikka sitä tunnin ja voilla höystettynäkin keittäisi - niin tomaattikastikkeessa hautuneiden makkaroiden kanssa se on kyllä vain ja ainoastaan taivaallista.

Mitä siis tästä opimme?

Polenta on juuri niin hyvää kuin sitä komppaava kastike. Ja tätä kaikista perinteisintä tuoremakkarakastiketta kannattaakin kokeilla, jos et ole vielä oikein päässyt polentan makuun.

Voi nimittäin olla, että polenta vie sinulta vielä koko käden..

Tästä polentasta ei jäänyt kuin märkä läntti!

Polenta (2 hengelle)

8 rkl (1 1/4 dl) polentaa
5 dl vettä
1/2 tl suolaa
(1 rkl oliiviöljyä, erityisesti jos teet polentaa pitkän kaavan mukaan)

HUOM! Käytitpä sitten pika-polentaa tai pitemmän keittoajan ryynejä, polentaryynejä tulee 1/4 veden määrästä. Varsinkin pitkällä keittoajalla kannattaa pitää käden ulottuvilla myös kiehuvaa vettä, jos polenta meinaa äityä turhan tuhdiksi. Vedellä voi muutenkin säädellä polentan paksuutta mieleisekseen.

Suosittelen ehdottomasti tekemään polentan noista pikaryyneistä, sillä ainakaan maussa jauhojen välillä ei ole mitenkään merkittävää eroa. Mutta jos kovasti haluat tehdä yhden käden punttisalitreenin (varsinkin, jos polentaa on tulossa vähänkään isompi määrä), niin ainakin silloin pitkän kaavan kypsennys on paikallaan!

1. Laita vesi kiehumaan.

2. Kun vesi alkaa poreilla, lisää joukkoon suola (ja öljy) ja alenna levyn lämpötila niin, että kiehuminen alkaa pikkuhiljaa rauhoittua (itse lasken tasolta 9 tasolle 4).

3. Ala ripotella vielä kiehuvaan veteen polentajauhoja pienenä "sateena" (a pioggia), sekoittaen puulusikalla polentaa koko ajan samansuuntaisesti.

Polentajauhoa sataa kattilaan.

Polenta ei ylikypsy, joten keittoajan suhteen ei tarvitse jännittää. Pikaversiossa kuitenkin riittää hyvin vain muutama minuutti kypsyttelyä sen jälkeen kun kaikki jauhot on lisätty veteen. Eli ei kun syömään!

4. Sen sijaan jos polentajauhosi vaativat pitkän kaavan kypsennystä, tästä se leikki vasta alkaa. Eli anna polentan kypsyä matalalla lämmöllä säännöllisesti sekoittaen vähintään 45 min. Polenta-asiantuntijoiden mukaan maku alkaa sen jälkeen vasta parantua, joten vähintään 60 min. kysennys olisi suositeltava.

Polentan tunnistaa valmiiksi, kun kattilan reunoille alkaa tarttua kuivunutta polentaa (crosta di polenta). Se on kyllä kiva pikku alkupala punaviinin kanssa valmista odotellessa..


Sugo di salsiccia - Tuoremakkarakastike polentalle (2-4 hengelle)

2 valkosipulinkynttä
1 rosmariinin oksa
oliiviöljyä
250 g tuoremakkaraa (tämä Saarioisten pannuwurst toimii mainiosti)
1/2 dl valkoviiniä
n. 1 tl suolaa (riippuen makkaran suolaisuudesta) & ripaus mustapippuria
500g tomaattimurskaa

1. Kuullota valkosipulit oliiviöljyssä. Lisää öljyä maustamaan myös rosmariininoksa.

2. Kun valkosipulit ovat saaneet väriä pintaan, lisää pannulle myös tuoremakkarat ruskistumaan.

3. Makkaran saatua väriä pintaan, lisää valkoviini ja anna sen haihtua enimmissä määrin.

4. Lisää suola ja pippuri. Kaada pannuun lopuksi tomaattimurska ja annan pulputella hiljakseen kannen alla vähintään 45 min. (mitä pitempään, sen parempi - tässä se varmasti pätee!)

Tarjoile makkarat runsaalla kastikkeella höystettynä kuuman polentan päällä. Buon appetito!



Lopuksi kurkistus aitoitalialaisen polentapöydän ääreen Luigi Comencinin elokuvassa  "Tutti a casa".

Polenta kastikkeineen (sugo) levitetään tässäkin perinteikkäästi puulaudalle, ja kastikkeeseen on lisätty syöjien iloksi myös tuoremakkaraa (salsiccia). Che lusso!

Polentan tuoksu houkuttelee pöydän ääreen myös ullakolla piilottelevan amerikkalaissotilaan, jolle esitellään pöytäseurueeseen kuuluva aviomies (il mio marito) ystävineen (i suoi amici).

Asiaan kuuluu myös ohjeistus siitä, että kukin syö oman kaistaleensa polentaa kohti keskustaa. Ja ensimmäisenä tiensä laudan keskelle - ja makkaran luo - syönyt, saa syödäkseen myös makkaran.

Opimmepa senkin, että polenta on "sano" (terveellistä) ja ben condito (hyvin maustettua - kiitos tietysti makkarasugon!).

Ja jos polentan äärellä on amerikkalaissotilaan tapaan vaikea toteuttaa urheiluhenkeä makkaran suhteen, kannattaa sugon joukkoon laittaa makkaraa niin, että kaikille syöjille varmasti riittää..


8 kommenttia:

  1. Finalmente, tätä sinulta jo taisinkin kertaalleen kysellä =D. Tämä pitää printata talteen. Grazie mille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eh sì, finalmente! Onneksi edes muisti pelaa vaikka liikkeet muuten ovat kovin hitaat! Toivottavasti polenta maistuu, buon appetito ihana Katinka!

      Poista
  2. Polentan ja salsiccian yhdistelmä on vielä kokeilematta, mutta onhan aivan selvää, että se on järjettömän hyvää. Pikkuisen parmesaania vielä polentan joukkoon?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tää on sarjassamme tällainen perus-spartalainen polenta, koska pääosassa on tuo ihana tuoremakkarasugo, josta maku ennen kaikkea tulee. (Ja meidän perheen keittiöpoliisi aina valppaana vartioi, etten käy turhaan/liikaa maustamaan, aijai..)

      Polentaa voisi maustaa - varsinkin jos sitä käyttää esim. lihan lisukkeena muussin tapaan - juurikin vaikka voinokareella, ruokalusikallisella parmesania tai muuta juustoa, tryffeleillä (magaaari!!), sienillä..

      Huh, tuli tryffelinälkä.

      Poista
  3. Minä en ole koskaan onnistunut löytämään sitä kunnon polentaa. Olen ajatellut, että viilea suhtautumiseni johtuu nimenomaan siitä, että en ole saanut kunnon kamaa. Kerran sain nimittäin ihanaa polentaa ravintola Mechessä, mutta kotona onnistun saamaan aikaan vain ankeaa puuroa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Polenta on kyllä hienoinen arvoitus itsellenikin, sillä todella päräyttävää silkkaa polentaa en ole vielä koskaan syönyt. Mutta jotkut condimentot sitten taas loistaa nimenomaan polentan kyljessä, ja silloin tuo maissipuurokin saa osansa glooriasta. Näin olen tämän saavutettujen tutkimustulosten valossa toistaiseksi päätellyt..

      Mutta näin sivutuotteena tämä maukkaan polentan metsästys vei hienolle sivupolulle. Sait mut nimittäin ihan innostumaan tosta Mechestä, joka onkin ihan uusi tuttavuus. Kiitos vinkistä!

      Poista
    2. Minä tykkään Mechestä. Kortteliravintolan tuntua ja hyvää ruoka. Neljän kerran perusteella suosittelen kyllä.

      Poista
    3. Kuulostaa kerrassaan hyvältä! Neljä onnistunutta ateriointia samassa paikassa ei nimittäin oman kokemuksen perusteella ole aina ihan takuuvarma saavutus.. Mecheen siis seuraavaksi!

      Poista