torstai 6. maaliskuuta 2014

Rooman Suuri kauneus - Oscarvoittajan kuvauspaikoilla

Kuten jo Facebookin puolella hehkutin, Italia voitti tällä viikolla 13. (!!) vieraskielisen elokuvan Oscarinsa elokuvalla La Grande Bellezza (Suuri kauneus). Aikamoisen upea saavutus - ja ennätys omassa kategoriassaan - tuli siis tämänkertaisen Oscarpystin sivutuotteena!

Voittoisan elokuvan ohjanneen Paolo Sorrentinon aiemmat tekeleet ovat olleet itselleni hieman ramaisevia kokemuksia, joten en odottanut voittajaelokuvaltakaan ihmeitä.

Mutta lienikö kyseessä sitten elokuvan roomalaiset maisemat, pääosanesittäjän Toni Servillon vangitseva näyttelijäntyö, roomalaisVIPpien kiehtova maailma vai kriitikoiden hehkutus, kun ei se uni elokuvaa katsoessa tullutkaan.

Lähes 9 miljoonan yleisön tiistaisessa Italian tv-ensi-illassa saanut "La Grande Bellezza" jakoi ainakin sosiaalisessa mediassa mielipiteet varsin tasaisesti kahtia. Toiset rakastivat elokuvan vihaamista, toiset vain rakastivat.

Itse kuuluin tällä kertaa jälkimmäisiin.

Oma mielipide kannattaa käydä muodostamassa kun elokuva tulee teatteriensi-iltaansa 18.4. tai viimeistään sitten, kun Yle Teema Oscar -voittajan esittää (myöhemmin vahvistettavana ajankohtana).


Elokuvaa katsellessa suurta nautintoa tuotti tietysti tuttujen paikkojen bongailu. Tässä Rooman turistikierroksia varten siis vinkkejä siihen, mistä elokuvasta tuttua Suurta kauneutta kannattaa lähteä metsästämään!

Vapaustaistelija Giuseppe Garibaldin puistoa vartioivat Garibaldin miehet, i garibaldini.

Gianicolon kukkula
Elokuvan alkulaukaus on kuvattu Gianicolo -kukkulalla, josta käsin aukeaa upea näköala alas Roomaan. Kukkulan puistossa voi myös tutustua Garibaldin joukoissa taistelleisiin sotilaisiin, joista meille suomalaisille on varmasti yllättävin eräs Herman Liikanen!

Kukkulalla ammutaan muuten tykillä edelleen päivittäin klo 12 merkiksi. Kannattaa tämäkin käydä kokemassa, jos olet seutuvilla juuri näillä main.


Fontana dell'Acqua Paola
Hieman Gianicololta alaspäin kohti Trasteverea löytyy toinen näköalatasanne ja sen vierellä kohoava suihkulähde Fontana dell'Acqua Paola, jonka äärellä oli kuvattu elokuvan muutamat kryptiset alkukuvat.


Aventinon kukkula
Aventinon kukkula on yksi Rooman kauneimmista salaisuuksista. Kukkulalta löytyy Appelsiinipuisto(t) (Giardino degli Aranci) näköalatasanteineen, upea Santa Sabinan kirkko - sekä tietysti se kuuluisa kurkistusaukko.

Nimittäin Piazza dei Cavalieri di Maltalla sijaitsee Maltan ritarikunnan päämaja, jonka portin avaimenreiästä aukeaa taianomainen suora yhteys kohti Pietarinkirkkoa. Kurkistus tuosta pienestä reiästä kannattaa ehdottomasti käydä tänne tultua suorittamassa, mahdollisista jonoista huolimatta.

Appelsiinipuiston ja Aventinon tunnelmat toistuvat elokuvassa pitkin matkaa.


Piazza Navona
Navonan aukio, antiikin roomalaisten oman "vesipuiston" suihkulähteineen on oltava mukana jokaisessa itseäänkunnioittavassa Rooman ylistyslaulussa. Niin tässäkin.


Il Tempietto / San Pietro in Montorio
Gianicolon kupeesta löytyvän San Pietro in Montorio -kirkon kaunis pikku temppeli "Il Tempietto" on Bramanten käsialaa.

Pikku temppeli on tarinan mukaan rakennettu samalle paikalle, jolle apostoli Pietari aikoinaan ristiinnaulittiin pää alaspäin.


Parco degli Acquedotti
Antiikkisten vesijohtojen katveessa nähdään elokuvassa aikamoinen performanssi.

Parhaiten antiikin Rooman akvedukteja pääsee ihailemaan ottamalla A-linjan (punaisen) metron kohti Cinecittàa, ja hyppäämällä pois Subaugustan tai Giulio Agricolan pysäkillä.

Rooman muinaiset vesiputket.

Via Veneto
Kuten Fellini aikoinaan, myös tässä elokuvassa kuljettiin pitkin legendaarista Via Venetoa.

Nyt näiltä seuduilta ei löytynyt kuitenkaan La Dolce Vita, vaan strippibaari. Ajat ovat muuttumassa..


Ristorante La Veranda
Keväällä pistäydyin virkistäytymässä tämän ravintolan puutarhassa. La Verandan upea ravintolasali tuli oikeutetusti tallennettua Oscarin arvoiseen elokuvaan. Se on nimittäin järkyttävän upea.


Lungotevere
Rooman läpi virtaavan Tiber -joen rantaa pitkin kuljetaan keskustasta hieman pohjoisempana,  Ponte Siston ja Ponte Mazzinin seutuvilla.

Lungoteverellä eli Tiber -joen varrella Vatikaanin korkeudella.

Chiesa dei Santi Domenico e Sisto
Elokuvassa täällä vietetään hautajaisia. Sen sijaan kun seuraavan kerran olet Roomassa nauttimassa elämästä - ja toivottavasti piipahdat myös ihanassa Montin kaupunginosassa - kannattaa hetkeksi vetäytyä myös tähän Pyhän Domenicon & Siston kirkkoon.


Giardino Villa Medici
Espanjalaisten portaiden ylätasanteelta vie kulku kohti Medicin perheen puutarhaa, joka sijaitsee Villa Borghesen puiston kainalossa. Visiitti kannattaa tähänkin puutarhaan tehdä, vaikka se hieman maksaakin. Hinnasto, aukioloajat ja tarkemmat kulkuohjeet löytyvät täältä.


Terrazza del Pincio
Villa Borghese -puiston keskustanpuoleinen näköalatasanne Pincio -kukkulalla on yksi elävässä kuvassa käytetyin roomalaispaikka. Eikä tietenkään ihan syyttä. Pikku kuntojumppa näköalatasanteen korkeudelle käynnistyy näppärimmin Piazza del Popololta.

Ilta-auringossa kylpevä Pincio Piazza del Popolo -aukiolta nähtynä.

Villa Giulian etruskimuseo
Villa Borghesen pohjoispuolelta, Viale delle Belle Artin varrelta löytyy Etruskimuseo, jonka puutarha on myös päässyt elokuvaan mukaan.


Palazzo Spada
Campo dei Fiorin ja Tiber -joen välimailta löytyy Spadan palatsi, josta löytyy Borrominin perspektiiviin rakentama pylväikkö, joka tuottaa täydellisen näköharhan.


Bar San Calisto
Tämä on käsite ja roomalaisen vaihtoehtokulttuurin pyhä kehto. Trasteveressa sijaitseva Bar San Calisto oli minullekin joskus erään sortin olohuone, josta sai edullisimmat eväät, oli sitten kyse aamupalasta, tramezzino -voileivästä, jäätelöstä tai yhdestä sun toisesta juomasta. Tämä paikka on koettava, vaikka vessa ja värikäs asiakaskunta saattaa hieman hämmentääkin.

Ja ah, miten suloista olikaan nähdä San Caliston kotoisat paneeliseinät myös Oscar -elokuvassa!


Capitoliumin museot
Rooman kauneus ja taideaarteiden taika nousee ihan uudelle tasolle, kun elokuvassa käydään taiteen äärellä yön pimeinä tunteina. Capitoliumin museo on antiikin Rooman tutustumismatkojen ykköskohde, ja museon Palazzo Nuovosta löytyvä "Keisareiden sali" (Sala degli Imperatori) elokuvan myötä nyt ykkösosasto.


Terme Di Caracalla
Elokuvan loppupuolella Caracallan kylpylän raunioissa nähdään kirahvi.

Kesäisin Caracallassa kannattaa sen sijaan käydä katsomassa oopperaa!


La Scala Santa
San Giovannin lateraanikirkon vieressä sijaitsee pyhä portaikko, jota elokuvassakin noustaan polvillaan rukoillen. Tarinan mukaan nämä pyhät 28 porrasta on tuotu Roomaan Pontius Pilateksen talosta Jerusalemista, ja portaat ovat samat, joita pitkin Jeesus kerran nousi. Katolilaisille portaiden nouseminen tarkoittaa mahdollista lieventävää asianhaaraa suhteessa tehtyihin synteihin.


Castel Sant'Angelo
Lopputekstien aikaan ajalehditaan vielä rauhoittava hetki pitkin Tiber -jokea Castel Sant'Angelon korkeudella.

Castel Sant' Angelon linnoitus.

Aidosti roomalaisessa elokuvassa on oltava mukana myös todellinen puna-oranssi ääni.

Ja Antonello Venditti on juurikin sitä. Antonello myös aterioi elokuvan La Verandassa kuvatussa kohtauksessa.

Teksti löytyy täältä.


Antoisaa ja kaunista elokuvailtaa "La Grande Bellezzan" parissa!

6 kommenttia:

 1. Tämä blogi kaikkinensa on oikea elämäni valopilkku, voihan ihanuuden ihanuus! Nämä kuvat, nämä tunnelmat, kaikki. Kiitos.

  Terv. Salainen Ihailija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kommentti ilahdutti nyt niin paljon että en kestä.

   ISOn iso kiitos (ja hih - tuo nimimerkki ei vaan voi olla hymyilyttämättä!!)!

   Poista
 2. Katsellessa "La grande bellezzaa" huokailin vaan..Rooma on niin uskomattoman kaunis ja tässä elokuvassa todella hyvin kuvattu! Tunnelmakin tuli TV stä läpi.Kiva kun laitoit infoa noista eri paikoista, jos tämä maalainenkin tulisi lähiaikoina nauttimaan Roomasta..Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Grazie mille Leila! Rooma oli tässä(kin) leffassa kyllä niin kaunis, että täytyy käydä katsastamassa elokuva vielä isolta kankaalta heti kun sen Suomen ensi-ilta koittaa. Kun menet käymään isolla kylällä, niin nautithan munkin puolesta, joohan!?

   Poista
 3. Joo..nautin sunkin puolesta ikuisesta Roomasta..multa se onnistuu..;):)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, arvelin, että tuo saattaisi luonnistua! Kiitän mitä syvimmin!

   Poista