tiistai 15. heinäkuuta 2014

Sitruunapiristeinen tonnikalapasta

Turhan lyhyeksi jääneessä Italianlomassa on ainakin se hyvä puoli, että räjähtämispisteeseen ajettu vatsa saa tavallista nopeammin armoa, kun monen ruokalajin ateriat muuttuvat taas yhden ruokalajin arkiruoiksi.

Tosin, niitä sitten pitääkin saada kotiin palattua tavallista useammin, sillä eihän äärilleen venytetty vatsa nyt ihan heti voi tyytyä vain kahteen pieneen lämpimään ateriaan päivässä.. Koko ajan on nimittäin nälkä niin että näköä haittaa.


Italiassa (ainakin vielä siinä vaiheessa kun itseään ei tunne ihan syöttöporsaaksi) ehkä suurinta nautintoa tuottaa itse syömisen lisäksi se, että kun yhtä ateriaa vielä lapioidaan suuhun - tai viimeistään sitten, kun jälkiruokakahvit on kulautettu alas - käynnistyy keskustelu siitä, mitä seuraaksi syödään.

Ja jos sekään ei riitä, niin mennään vielä vähän pidemmälle ja mietitään aapiukon tapaan seuraavan Italianvisiitin syömisiä.

Tällä kertaa erään aterian sivutuotteena appiukko kirjasi ylös idea-aihiot todennäköisesti tulevan joulun erikois-menujen sisällöstä (jo traditioiksi ovat muodostuneet mm. Let it Beer & Pizza sekä From Ariccia with Love - eli porchettailtamat).

Nyt voin jo sanoa, että can't wait.

Appiukon ideoinnin aikana ajatus uudesta syömingistä teki vain pahaa.


Tämä minun ja anopin La Cucina Italiana -lehdestä bongaama tonnikalapastan resepti taas vieraili monessa nälkäisessä keskustelussa ennen kuin se yhteistuumin toteutettiin kotiinpaluuta edeltävänä päivänä.

Niin yksinkertaista. Niin hyvää.


Nälkä.

Taas.


Pasta al tonno e limone - Sitruunainen tonnikalapasta (4 hengelle)

1 purkki (160g) tonnikalapaloja öljyssä
1,5 dl kivettömiä kalamataoliiveja (alkuperäisohjeessa käytettiin pikkuruisia taggiasche oliiveja, mutta kalamatat toimivat takuulla yhtä hyvin - ja ainakin niitä löytyy kaupoista!)
1 luomusitruuna (mehu & kuori)
tuoretta persiljaa
1/2 dl oliiviöljyä + plöräys paistinpannulle
(suolaa)

300 g lyhyttä pastaa (esim. penne, rigatone, fusilli)
kunnon kourallinen karkeaa merisuolaa pastaveteen


1. Laita pastavesi kiehumaan. Pese sitruuna ja raasta sen kuori pastaveteen.

2. Purista sitruunan mehu ja hienonna persilja. Sekoita sitruunamehu, oliiviöljy ja persilja pienessä kulhossa.

Pikkuruiset Ligurian korkeuksilta ponnistavat Olive taggiaschet.

3. Valuta tonnikalasta pois öljy, kumoa lautaselle ja hienonna tonnikalapalat sitten haarukalla hieman pienemmiksi. Lisää joukkoon oliivit ja sekoita.

4. Kun pastavesi kiehuu, lisää suola ja pasta. Keitä paketin ohjeen mukaan (mielummin pikkaisen alle kuin vähän yli annetun keittoajan).

Nämä herkulliset tuorepastafusillit kelluivat kivasti pastaveden pinnalla..
5. Pastan kiehuessa, ota esiin iso paistinpannu ja plöräytä siihen hieman oliiviöljyä. Kun pastan keitinaika on päättynyt, sammuta levy, kaada pasta lävikköön ja siirrä paistinpannu jälkikuumalle keitinlevylle. Heitä sitten pasta pyörähtämään pannulla pikku öljykylvyssä.

6. Sekoita lopuksi joukkoon tonnikala, oliivit sekä sitruuna-oliiviöljy -mausteliemi.

Ja ei kun buon appetito - taas!

(pst. Tämä tonnikalapasta toimii muuten mainiosti myös kylmänä pastasalaattina!)


Autoradiosta ei voinut välttää tänä kesänä kuulemasta tätä Noemin uutuutta, jonka videossa fiilistellään Milanossa.


Teksti löytyy täältä.

2 kommenttia:

  1. Tämän tapaista pastaa tein toukokuussa Nigellan Italia-kirjan ohjeella, vain oliivit puuttuivat. Oli mahtavan yksinkertaista, mutta hyvää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nam, tuo Nigellan valkosipulilla ryyditetty versio oli kovassa käytössä opiskeluaikana. Olin ihan unohtanut moisen herkun, mahtavaa kun muistutit siitä!!

      Poista