torstai 31. heinäkuuta 2014

Etelä-Italian herkkua - Orecchiette -pasta nauriin naateilla


Tervehdys Euroopan etelälaidalta,
jonne olen siirtynyt toviksi töiden perässä!
 
Täällä runouden syntyseuduilla
tekstikin näyttää kirjautuvan runolliseen muotoon  
(silloin harvoin kun pääsen sitä töiltä ja/tai
tietokoneyhteyksiltä ilokseni nakuttelemaan..)
 
Mutta runous on hieno asia,
nauttikaamme siitä!
 
 
Ennen kuin heitin hyvästit kesäiselle Suomelle
poimin torilta vielä hieman lautaselle kesän satoa.
 
Tämä Pugliasta kotoisin oleva (tyypillisesti talvinen) pasta
on nimittäin tehtävä vähintään kerran kesässä.
 
Sen lisäksi, että pasta on omaan suuhuni suurta herkkua,
sen valmistamiseen liittyy erityistä ylpeyttä.
 
Pääraaka-aine cima di rapa kun on suomalaistetussa
versiossa löytänyt kerrassaan toimivan tuuraajan,
nauriin naatit.
 
Nauriin naatteja metsästäessä olen taas ollut erityisen onnellinen
kun olen voinut pelastaa lehtykäiset  
torimyyjän vääjäämättömältä kompostoinnilta.
 
Ja tämäkin vielä: ihan ilman korvausta.
Vaikka ihan ilomielin olisin valmis maksamaankin
terhakkaista ja siisteistä nauriin lehdistä. 
 
 
Joten tottahan näin näpsäkän ja
kukkaroystävällisen reseptin ilosanomaa
on levitettävä vielä tällä satokaudella - 
 jos vain verkkoyhteyksien jumalat sen täältä etäältä suo!


Orecchiette alle cime di rapa - Orecchiette pastaa nauriin naateilla (2 hengelle)

n. 500 g nauriin naatteja
2 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
4 sardellifilettä
(2 pientä peperoncino chiliä)

200 g orecchiette -pastaa
kourallinen karkeaa merisuolaa


1. Siivoa naateista pois kellastuneet, rikkoutuneet ja isot kuivakat lehdet. Pese naatit huolellisesti kylmässä vedessä ja siisti pois kannat ja lehtieruotien pitkät "langat". Revi isommat lehdet hieman pienemmiksi.


2. Täytä iso kattila vedellä (itse käytän 5 litran kattilaa, johon vettä tulee n. 3,5 litraa) ja laita vesi kiehumaan.

3. Veden lämmetessä ota levylle iso paistinpannu. Lisää pannulle oliiviöljyä ja muutamaksi palaksi pilkotut valkosipulit (sekä kokonaiset pienet peperoncinot) ja anna öljyn makustua hiljalleen kullastuvien valkosipulien maulla. Kun valkosipulit ovat saaneet väriä, lisää pannulle myös sardellifileet sulamaan hiljalleen.


4. Kun pastavesi kiehuu, lisää joukkoon suola ja nauriin naatit. Anna kiehua muutaman minuutin ja heitä siten perään myös orecchiette -pasta. Keitä pastaa kiehuvassa vedessä minuutin vähemmän kuin mitä pastapakkauksen ohje sanoo.



5. Kun pastan keittoaika on tullut täyteen, kumoa pasta ja nauriin naatit lävikköön. Poimi paistinpannulta pois peperoncinot ja halutessasi myös valkosipulit.

Jos olet sammuttanut levyn paistinpannun alta hetkeksi, nosta nyt levyn lämpö kuumaksi, ja heitä naatit ja pasta pirskahtelevalle pannulle. Pyöräytä orecchiettet ja naatit pannulla kauttaaltaan öljyisiksi.

Sitten sammuta hönkä, lappaa annokset lautasille ja käy maistelemaan eteläisiä makuja!


Buon appetito!

4 kommenttia:

  1. Oi onnea, kokkailla siellä etelän ainesten runsaudessa! Toivottavasti verkkoyhteydet kestää sen kaiken! Täällä odotetaan kieli pitkällä lisää reseptejä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Merja, kumpa pääsisinkin kokkailemaan etelän aineksista, byhyy.. Työmatka on tällä kertaa suuntautunut Italiasta hieman idempään, Kreikkaan. Enkä vielä ole ehtinyt tutkimaan edes paikallisia toreja (oletan sellaisia jostain löytyvän!) tai maistamaan kaikkea sitä mitä pitäisi näillä leveyksillä maistaa. Mutta eiköhän tämäkin osa etelää tässä pikku hiljaa avaudu - ja Italian (toivottavasti eteläiset) herkut odottavat sitten syyskuussa, slurps!

      Poista
  2. Liittyykö työ johonkin ravintola-alan hommiin?:)
    nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Työt liittyvät enemmänkin erään sortin hengen ravintoon.. Joten rakas keittiöhääräily on tällä erää oikeastaan ihan totaalitauolla. Kerrassaan outoa (ja surkeaakin)!

      Poista