tiistai 9. syyskuuta 2014

Back to Eataly eli inhokista ihastukseksi

Olen tässä matkan varrella huomannut, että mitä enemmän jotain asiaa inhoan, sitä kovemmin se kiehtoo.

Aterimet lounasvalmiuksissa.

Ei siis ole mitenkään tavatonta, että taannoin kärsittyäni Amerikan Master Chef -ohjelmaa noin 5 minuutin verran, halusin välittömästi tietää kaiken ohjelma(historia)n vastenmielisimmästä tuomarista. Enkä suinkaan tarkoita suloista luppakorvaa Gordon Ramsayta.

Kirjoitin siis googleen hakusanat disgusting jugde MasterChef USA.

Ja löysin etsimäni, Joe Bastianichin.

Mittavan lihatiskin iljettävin ja TIETYSTI kiehtovin tarjotin.

Miehen nimi ei ollut suinkaan vieras. Olin siihen törmännyt hiljattain useamminkin, sillä samaisen herran läsnäolo oli kaunistanut myös Italian omaa MasterChefiä.

Eikä siinä kaikki. Bastianich paljastui myös yhdeksi nimistä italialaisen ruokaimperiumin Eatalyn takana; amerikanitalialainen ravintoloitsijamiljonääri, joka oli vienyt italialaisen ruoan supermarket -konseptin menestyksellä myös rapakon taakse.

Eatalyn säilykeosasto.
Leipomon tarjontaa.

Ja niin olin oikein kunnolla koukussa. Kaksi inhokkia yhdellä iskulla. Mikäpä sen kiehtovampaa!

Olin nimittäin eräänlaisena jääräpäisenä periaatteen naisena päättänyt, että myös Eataly on ihan *sieltä*. Olkoonkin, että nimen alla on pystytetty eri puolille Italiaa ja maailmaa jotain niinkin taivaallista kuin italialaisen ruoan supermarket-ravintolahybridejä. Mutta ne hinnat. Onhan inhokkilistallani tietysti myös kaikenlainen ruokaelitismi.

Joten näin vastustamattoman cocktailin edessä en voinut muuta kuin mennä välittömästi Italian loman kärkeen katsastamaan paljon puhutun Rooman Eatalyn.

Jalkapallon maailmanmestaruuskisoja silmälläpitäen 1990 rakennettu
lentokenttäterminaali elää loiston päiviään vasta nyt.

Vaikka tiesinkin, että Eataly sijaitsee Ostiensen aseman lisärakennuksessa Air Terminalissa, hämmästyin silti, että 90-luvulla näyttäväksi lentokenttäjunien risteysasemaksi pystytetty rakennus oli päätynyt Rooman ruokakeitaaksi.

Mutta oikeastaan sekin oli plussaa. Olihan rakennus jossain siinä lyhyiden loiston päivien ja Eatalyn välissä ollut epämääräinen kodittomien valtaama, hieman pelottava mausoleum, jonka edustalle olin itsekin saapunut hämmentyneenä rinkka selässä 10 vuotta sitten. Ja yhtäkkiä tuo muistojen asema oli ymmärretty muuttaa viiteen kerrokseen levittäytyväksi ruoka - wait for it - TAIVAAKSI.

Pastamaakari hommissa.

Voisin seistä tässä opiskelemassa pastoja koko päivän.
Niinpä portista sisään käytyäni ja sekunnin sadasosan koko konseptia paheksuttuani heitin pois kaikki inhot ja nautin ilman huolta ruoan hinnoista tai siitä, keiden ruokaostoksia varten kauppa oikein oli tarkoitettu.

Sillä, haloo. Kyllä ainakin Rooman kokoiseen turistikohteeseen nyt yksi Eataly mahtuu. Ja ennen kaikkea tarvitaan.  Eivätkä ne hinnatkaan ihan niin hirveästi suomalaisten markethintojen rinnalla joutuneet häpeämään (varsinkin, kun en ollut tekemässä viikon ruokaostoksia. Lähinnä ostin vain suolaa, hah.)

Cervian makeaa suolaa.
Balsamicoa ja öljyä löytynee joka makuun.
Muuta ei sitten tarvittukaan, kun Rooman Eatalyn tie vei vikisemättä tämän epäilevän Tuomaksen sydämeen. Visiitti Eatalyyn olkoon täten mitä lämpimimmin suositeltu - ja samalla vaivalla kannattaa käydä hiippailemassa myös läheisen Via Ostiensen seuduilla, sillä sinne näyttää auenneen yhtä sun toista kiinnostavaa murkinointipaikkaa (kuten vaikkapa kehuttu Pizzeria Ostiense).

Aperitiiviksi talon panimon bisseä ja vastafriteerattuja sipsejä
(tämän hetken aperitiivihitti, muuten).
Palanpainikkeeksi kevyt paahtopaistilounas.
Lounasaika on päättynyt.
Rooman Eataly löytyy osoitteesta Piazzale XII Ottobre 1492, Rooma. Avoinna päivittäin klo 10-24 (aukioloaika kannattaa ennen käyntiä tarkastaa vielä liikkeen kotisivulta).

Piramiden metroasemalla pysähtyvän B-linjan sinisen metron lisäksi perille pääsee myös paikallisjunilla Trasteveren, Tuscolanan sekä Tiburtinan asemilta.

Piramiden ohi ajavat myös mm. linja-auto nro 75 (Terminin pääasemalta) sekä raitiovaunulinja 3. Ostiensen asemalle/Piazzale dei Partigianille saapuvat myös mm. bussit 280 Pietarinkirkon/Ottavianon suunnalta sekä 30 Express, jonka kyytiin pääsee näpsäkästi Largo Argentinalta.

Kassojen vieressä viimehetken houkutukset, vesimelonit, basilika ja uunilämmin leipä.
Illyn kahvilan ihastuttava kattokruunu.
Kahvin lomassa tarjoiltiin myös hieman elävää ja ylevää musiikkia.

Ruokatavaratalon viiteen kerrokseen levittäytyy kaikkiaan 17 ravintolaa/kahvilaa, mittava määrä erilaisia ruoka- ja juomaosastoja, kirjakauppa, keittiötarvikemaailma sekä mm. kokkikoulu.

Ajankohtaista tietoa Rooman Eatalyn tapahtumatarjonnasta löytyy täältä.

(Pst, vaikket ostaisi mitään, kauppaa kierrellessä huomaa napata matkamuistoksi vähintään eri osastoille ripoteltuja reseptejä!)

Napolilaisia keikauskahvipannuja.

Kokkikoulun keittiö.
Uusia tulokkaita lukemattomien keittiökirjojen joukkoon...

"Teemme hyviä asioita."


6 kommenttia:

 1. Pyysitkö luvan kuvata joltain tirehtööriltä, vai voiko siellä ihan rauhassa kuvailla? Emme ole yhdessäkään Eatelyssä käyneet, likeltä menneet vaan. Pitää joskus poiketa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan täysillä luvitta pistin kuvaten... Ainoastaan tuorepastatirehtööriltä kysyin onko kuvaaminen ok (kun se sattui juuri väärällä hetkellä huomaamaan paparazzauksen..). Ja luulen, että Eataly voisi olla teille oikeinkin mieluinen välietappi, eli poiketkaa ihmeessä kun seuraavan kerran olette kulmilla!

   Poista
 2. Maanpäällinen heaven and hell, kaikkea ihanaa johon ei olisi varaa. Mutta ainahan voi käydä haaveilemassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen joutunut kovasti opettelemaan kevyttä suhtautumista näihin ruoka-heaven/hell -paikkoihin. Tällä kertaa onnistuin erittäinkin kiitettävästi pysyttelemään siellä heaven -osastolla, kun kiertelin vatsa turvallisesti täynnä. Ja vielä ihan alkumatkasta enkä loppumetrien ruokapaniikissa..

   Poista
 3. Apua tuo saattaisi käydä jo melkein urheilusuorituksesta. Noin paljon kaikkea ihanaa. Kun seuraavan kerran päädymme Roomaan, tie vie kyllä tänne. Se on ollut mielessä Soul Kitchen-Annan taannoisesta postauksesta saakka, mutta maailma on niin täynnä kaikkia hienoja kohteita, ettei ole ehditty kuin yhdesti Roomaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonna, tuolla menee helposti maitohapoille. Oireita oli ilmassa, mutta hoisin ne asiallisella nesteytyksellä ja taktisesti nautituilla välipaloilla. Ja tämä kohde kannattaa katsastaa, jos ja kun Roomaan eksyt! Soul Kitchen taisi itsellenikin olla se ensimmäinen inspiraationlähde Eatalyn visiitille. Tämä oli mainio postaus Annalta:

   http://soulkitchen1.blogspot.it/2013/05/ruokaostoksilla-roomassa.html

   Poista