perjantai 19. syyskuuta 2014

Insalata Caprese

Lomaan liittyen minulla oli vain kolme pientä toivetta (lue: pakkomiellettä).

Sisilia.

Sisilialaisen ruoan kokkauskurssi.

Viininpoiminta.Koska olen mestari haaveilemaan, mutta vähemmän ansiokas toteuttaja, (tämäkin) pitkään mielessä ollut matka meni näin.


Lento Sisiliaan varattu kaksi päivää ennen lähtöä.

Summanmutikassa vastaan tullut kokkauskurssinsuuntainen tiedusteltu päivää ennen.

Viininpoiminta.. Se toteutunee ensi kerralla. La prossima volta.


Mutta näin se meillä aina menee. Nopein liikkein, suuremmitta suunnitelmitta.

Kaikkea ei saa, mutta silti aina enemmän kuin osasi toivoakaan.


Matkan kokkailuosio A Lumia -maatilamajoituksessa (agriturismo) Noton kaupungin maisemissa käynnistyi niin italialaisen keittiön perustoilta, että se melkein huolestutti. Eikä tämä tällä kertaa pienenä alkupalana toteutettu salaattiklassikkokaan ollut Sisilian lahja maailmalle, vaan peräisin ihan eri saarelta, Caprilta.

Mutta niin lähellä Pachino -nimistä tomaattivaltakuntaa (Italiassa kirsikkatomaatteja eli cilieginoja kutsutaan usein nimellä pomodori pachino, sillä perimätiedon mukaan parhaat kirsikkatomaatit tulevat kaakkois-Sisilian Pachinon kaupungista) katsoin seikkaa läpi sormien.

Sillä jos jossain, niin tässä italialaisen keittiön perustiilessä hyvä tomaatti pääsee loistamaan.


Insalata caprese - Tomaatti-mozzarella salaatti

makeita kypsiä tomaatteja
mozzarellaa (di bufala eli parhaassa tapauksessa puhvelin maidosta tehtyä mozzarellaa)
tuoretta basilikaa
(mustapippuria/oreganoa)
suolaa
erityisen hyvää oliiviöljyä

Tässä pienessä antipastiversiossa tomaatteihin tehtiin viilto, joka purskuteltiin oliiviöljyllä ja maustettiin suolalla ja oreganolla. Sisään leikattiin pieni pala mozzarellaa ja päälle pirskoteltiin vielä hieman balsamicosiirappia.

1. Pese ja siivuta tomaatit paksuhkoiksi siivuiksi.

2. Kaada mozzarellasta pois neste ja kuivaa juustoa hieman puristamalla sitä talouspaperipalan sisällä. Leikkaa juusto sitten paksuhkoiksi siivuiksi.

* HUOM! Sekä juusto että tomaatit ovat parhaimmillaan jos ne tarjoillaan salaatissa huoneenlämpöisinä!

3. Huuhtele ja kuivaa basilikanlehdet.

4. Lado tarjoilulautaselle (ympyränmuotoon) vuorotellen tomaatti- ja mozzarellasiivuja. Mausta suolalla (sekä oreganolla/pippurilla) ja oliiviöljyllä. Koristele lopuksi kokonaisilla basilikanlehdillä.

Bonu pitittu!


Teksti löytyy täältä.

4 kommenttia:

 1. Nälkähän tässä tulee..rakasta tomaattiruokia ja pastoja ja ja ja ....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuttu juttu, nälkä.. Se on alati läsnä vaikka maha olisikin jo ihan täynnä tomaattia ja pastaa ja ja ja...

   Poista
 2. Oijoi. Näyttää ja kuulostaa niin hyvältä!
  Tiedäthän sen ajatusleikin, jossa pitäisi valita yksi ruoka jota syödä koko loppuelämä? No, mulle se olisi Insalata Caprese! Ja näissä kuvissa se näyttää aivan taivaalliselta.

  Mulla oli myös toiveena kokkikurssi alkukesän Sisilian reissulla, mutta vaikka muutama varteenotettava kontakti olikin Siracusassa ja Taorminassa, ei tämä haave toteutunut tällä kertaa. Yksin matkustavana valitettavasti käy tällaisten aktiviiteettien suhteen usein niin että on ainoa ilmoittautunut eikä yhdelle hengelle kursseja yleensä järjestetä.

  No, seuraavalla kerralla otan kaverin mukaan ja silloin pitää päästä myös koluamaan Sisilian maaseutua, joten nappaan tästä varteenotettavan agriturismo-vinkin korvan taakse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun lautasella on täydellinen tomaatti, niin ei siihen paljon muuta tosiaan enää tarvita! Nyt Sisilia läpi syötynä mielessä on Amalfi, jossa tomaatit ovat kuulemma iiihan kaikista parhaita.. Oh lord!

   Kokkikursseja on Sisiliassa(kin) joka lähtöön (jos vain jaksaa niitä netin syövereistä kaivella..). Oma kokkaussessioni onnistui kuin ihmeen kaupalla ihan yksityisoppilaana, mutta kaverin kanssa on varmasti vielä tuplasti hauskempaa! Suosittelen, aina sieltä jotain kivaa uutta tarttuu mukaan!

   Maaseutukierros Sisiliassa kuulostaa erinomaiselta suunnitelmalta! Palaisin sinne heti lisää koluamaan jos vain voisin. Ihana paikka!

   Poista