lauantai 15. helmikuuta 2014

Millefoglie aka. Rakkauden tekoja

Ystävänpäivän lähestyessä täytyy aina alkaa hieman tarkemmin kuunnella armaansa rivien väleihin piilotettuja haaveita.


Kuten:
Muistatko, mitä herkkua on Cristianin kahvilan Millefoglie?? Mamma mia!

Tai:
Oi, Cristianin Millefoglie. Niillä pienillä suklaasattumilla. Uuuuuu.

Tai sitten:
Luulen, että Cristianin Millefoglie on maailman paras jälkiruoka.

Tai vaikkapa:
Voi kumpa nyt saisi rapean siivun Cristianin Millefoglieta.. Magaaari.


Näiden hienovaraisten vihjeiden perusteella on sitten varsin vaivatonta arvioida mikä olisi tällä kertaa ilahduttavin rakkauden juhlan baakkelsi.

Vaikka yleensä tällaisten ruokayllärien toteuttaminen on kerrassaan kutkuttavaa, tuli tänä vuonna San Valentinon lellittelyn tielle odottamaton ongelma. Henkinen kantti. Ladulta puuttuvat havut. Puristava mono. Kotileipureiden levittämä huhu nimittäin kertoi karua tarinaa. Himoitulla jälkiruoalla oli pelottavan hankala maine.

Lehtitaikina. Konditoriakreemit. Kaksi pirullisen oikukasta ja tässä jälkkärissä niin kovin keskeistä tekijää.

Melkein teki mieli murskata toisen kakkuhaaveet alkuunsa.

Mutta koska rakkaus kaiken voittaa ja lehtitaikinalevyjäkin saa valmiina kaupasta, käärin hihat ja kävin urheiluhengessä murtamaan tätä tiiliskivenkokoista myyttiä.


Millefoglie alla Crema Chantilly (6-10 hengelle)

Tämän jälkkärin valmistelut kannattaa tehdä osin jo etukäteen valmistamalla crema pasticcera ja lehtitaikinalevyt tarjoilua edeltävänä päivänä. Jälkiruoan koonti kannattaa sen sijaan tehdä varsin lähellä tarjoilua, jottei täytteen kosteus vie mukanaan lehtitaikinan rapeutta.

Crema Pasticcera
4 dl punaista maitoa
1 dl kuohukermaa
1 dl sokeria

(pastella)
1 dl sokeria
1 tl vaniljaa
1 rkl vehnäjauhoa

2 keltuaista

Crema Chantilly
1 dl kuohukermaa
1 rkl tomusokeria

40 g tummaa suklaata


1 paketti lehtitaikinaa (= 6 kpl lehtitaikinalevyjä)
n. 1/2 dl sokeria lehtitaikinan karamellisointiin

tomusokeria Millefoglien pintaan



Crema Chantilly (eli Diplomatica)

Italiassa Millefogliessa käytettyä kreemiä kutsutaan yleisesti nimellä Crema Chantilly. Toinen käytössä oleva nimi - ja tosiasiassa kreemin virallinen nimi - on kuitenkin Crema Diplomatica.

Crema Diplomatica on Crema Pasticceran ja Crema Chantillyn (arkisemmin tomusokeriin vatkatun kermavaahdon) sekoitus.

Crema pasticcera
1. Laita maito, kerma ja sokeri (1 dl) lämpenemään kattilassa.

2. Mittaa sekoituskulhoon jauhot, puolet sokerista (1 dl) ja vanilja, eli pastellan ainekset. Hiero jauho ja sokeri sekaisin kämmeniesi välissä.

3. Erottele kananmunien keltuaiset valkuaisista, ja siirrä keltuaiskuppi kädenulottuville työpöydälle.

4. Nosta kerma-maidon lämpötila hellalla kiehumispisteeseen. Kun neste alkaa kiehumaan, siirrä kattila hetkeksi pois levyltä ja laske levyn lämpötila minimiin. Kauho 1,5 dl kiehuvaa nestettä pastella -seoksen joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää joukkoon sitten myös keltuaiset ja jatka sekoittamista.

5. Siirrä kattila loppuine maitoineen takaisin sammutetulle, mutta edelleen kuumalle keitinlevylle (jos käytät kaasuliettä, pidä lämpötila minimissä), ja kaada pastella maidon joukkoon ja sekoita tarkkaavaisesti. Kun crema käy kiehumisen merkiksi uudelleen hitaasti kuplimaan, anna sen kiehua noin minuutin ajan.

6. Kaada crema sekoituskulhoon jäähtymään. Leikkaa keittiökelmusta pala, ja peitä crema kelmulla niin, että kelmu koskee creman pintaan. Näin pintaan ei muodostu nihkeää kalvoa.

Crema Chantilly
1. Ihanan helppoa - vatkaa kerma ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

Crema Diplomatica
Kun crema pasticcera on täysin jäähtynyt, vatkaa kermavaahto (crema chantilly) ja pilko suklaat terävällä veitsellä pieniksi paloiksi.

Lisää 4 dl crema pasticceraa kermavaahdon joukkoon. Sekoita ainekset sitten tasaiseksi varovasti nostelemalla. Älä käytä vatkainta, jottei kerma vetristy liikaa (kuten allekirjoittaneella).

Kun vaahto on tasainen ja edelleen mukavan terhakka (lisää tarpeen tulleen loputkin crema pasticcerasta), sekoita joukkoon myös paloiteltu suklaa.

Laita crema viileään odottamaan jatkokäsittelyä.


Lehtitaikinalevyt

Koska lehtitaikina on varsin vaativa itse valmistettavaksi kääntelyineen kaikkineen (täältä tosin löytyi hyvänkuuloinen ohje, eikä valmistuskaan ollut ihan tuskaa ollut), päätin mennä kaupan valmiilla taikinalla. Itsetehdyn taikinan kanssa olisi kuitenkin mahdollista kaulia taikina ohuemmaksi eli ihanteellisesti n. 2 mm paksuksi. Valmistaikinan kanssa en kaulimista tohtinut kokeilla.

1. Anna lehtitaikinalevyjen sulaa leivinpaperilla peitetyllä pellillä (n. 30 min.).

2. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja ennen levyjen laittoa uuniin, nakuttele levyihin kauttaaltaan pieniä reikiä haarukalla. Ripottele ennen uuniinlaittoa levyjen päälle tasaisesti myös sokeria. Kypsennä uunissa 30 min. tai kunnes levyt ovat rapeita ja päältä kullankeltaisia.


3. Anna valmiiden lehtitaikinoiden jäähtyä. Leikkaa sitten reunat sahalaitaisella veitsellä siisteiksi. Näitä pulleiksi kasvaneita valmistaikinalevyjä käyttäessäsi leikkaa levyt varovasti vielä kahtia niin, että kustakin levystä saadaan kaksi vajaa 0,5 cm paksua levyä.

Pidä poisleikatut taikinat jemmassa koristelua varten.


Millefoglien koonti

Kakun helppo, mutta suttuinen kokoaminen kannattaa tehdä leivinpaperin päällä, ja siirtää kakku vasta valmiina tarjoilulautaselle. Aineksista tulee kaksi Millefoglie -kakkua, josta kustakin riittää jälkiruoaksi 3-5 hengelle.

1. Per kakku tulee kaikkiaan neljä lehtitaikinakerrosta. Kolme kerrosta kakun sisään ja yksi sokerilla karamellisoitu kansi kakun päälle.

Aseta pohjalle yksi mahdollisimman suora levy. Peitä levy tasaisen paksusti Crema Chantillyllä ja lisää päälle taas uusi kerros lehtitaikinaa. Toista tämä, kunnes kakussa on kolme taikinakerrosta. Lisää cremaa vielä kolmannenkin kannen päälle ja aseta sitten päältä karamellisoitunut kansilevy neljänneksi kerrokseksi.

2. Tasoittele kerrosten välistä pursuava crema mahdollisimman tasaisesti myös kakun reunoille. Murra sitten käsien välissä paloja trimmatessa poisleikatut taikinasiipaleet kevyeksi jauheeksi ja taputtele seos creman päälle kakun ulkopintaan.

3. Siirrä kakku tarjoilulautaselle ja lopuksi ripottele päälle tasainen kerros tomusokeria.

Sitten istu alas nauttimaan mitalikahvit.

Ei se matka, vaan se määränpää.





Teksti löytyy täältä.

2 kommenttia:

  1. Rohkeasti tartuttu havuihin! Hienon näköinen lopputulos! Mulla olisi voinut jäädä sauvat nurkkaan tälläisen toiveen kanssa, sen verran paljon kondiittoriosastoa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos Merja, ihanaa kannustusta! Täytyy kyllä sanoa, että tällaiselle suolasenystävälle tuo konditoriaosuudelle lähtö vaatii ihan omanlaisensa taktiikan. Täytyy muistaa aina visualisoida se muiden ilo, että jaksaa hymyillen maaliin asti.

      Poista