keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Pääsiäisen eväitä

Olemme muutaman viime vuoden ajan pysytelleet pääsiäispyhät kiltisti Suomessa, vaikka ajankohta kevään sydämessä olisikin mitä oivallisin pienelle Italiansukuloinnille.

Toistaiseksi viimeisiksi jääneillä pääsiäisvisiiteillä huonot säät vain ovat onnistuneet lannistamaan siihen malliin, että tiiviisti sukulaisissa vietettyjen ja vähän tavallista hiljaisempien (pääsiäissunnuntai & maanantai) pyhäpäivien mittava vetovoima ei ole riittänyt sitä tosiseikkaa kumoamaan...

Mutta silloinkin kun me emme pääse Italiaan, Italia kyllä löytää tiensä meidän luokse.

Vähintään pikkuisina suupalasina.

Ja tietysti Skypen välityksellä.

Sekä yllättäen myös uskomattoman lämpöisenä aurinkona, josta me kovaonniset pohjolan kasvatit pääsemme turhan harvoin nauttimaan tähän aikaan vuodesta.

Pöytäliinalla leikittelevien auringonsäteiden lisäksi tällaisia muita Italiantuulahduksia löytyi pääsiäispöydistä tänä vuonna.


Pitkäperjantai sujui tavallista nopeammin upeassa auringonpaisteessa pitkän lounaan äärellä.

Alkupaloiksi napsittiin parmankinkulla ja basilikanlehdellä höystetyt puhvelinmozzarellat sekä marinoituja paprikoita.


Primoksi maisteltiin piemontelaista tagliolinipastaa tv-kokki Benedetta Parodin tankoparsapestolla.

Tämän peston koostumuksesta ei ihan ensimmäisenä tullut mieleen pesto, mutta kivan kevyt keväänvihreä pasta siitä kreemistä kuitenkin saatiin!


Pesto di asparagi - Benedettan parsapesto (4 hengelle)

1 nippu vihreää tankoparsaa
1 isohko valkosipulinkynsi
oliiviöljyä (pikkuloraus pannulle ja 1/2 dl pestoon)
kourallinen basilikaa
kourallinen pinjansiemeniä
1/2 dl raastettua parmesania
1 tl suolaa & ripaus mustapippuria

1. Laita valkosipulinkynsi kuullottumaan öljyssä paistinpannulla.

2. Huuhtele parsat, varmista eritoten, ettei nuppuihin jää piiloon hiekkaa. Napsi sitten puiset alaosat pois taivuttamalla parsaa niin että varsi napsahtaa poikki (tässä operaatiosta lähtee n. 3 cm pala). Leikkaa ensin pois nuput ja sitten jäljelle jäävä varsi pieniksi paloiksi ja heitä pannulle valkosipulin ja oliiviöljyn kaveriksi.

3. Pyöräytä parsoja hetki öljyssä, mausta suolalla ja ripauksella pippuria ja lisää pannulle sitten 2 dl vettä. Anna parsojen kypsyä kunnes haarukka uppoaa helposti varteen (n. 10 min.).

HUOM! Nuput kypsyvät nopeammin kuin varret, joten poista ne pannulta erilliseen pikkukulhoon kun ne ovat valmiita.

4. Sekoita parsojen varret, basilika, pinjansiemenet ja oliiviöljy tasaiseksi tehosekoittimella. Lisää myös parsojen keitinvettä niin, että pesto hieman notkistuu (älä kuitenkaan liikaa, ettei pestosta tule keittoa).

5. Pastan kypsyttyä sekoita pesto pastan joukkoon erillisessä sekoituskulhossa. Lisää mukaan myös parsan kukinnot ja parmesanraaste. Tsekkaa lopuksi vielä suola ja sitten syömään!


Pitkäperjantaina me kerettiläiset jatkoimme ateriointia vielä Saltimboccalla, mutta jotta anoppi ei liikaa järkyttyisi tuon päivän liha-aterioinnista, jätetään se osuus ruokailusta vain kuriositeetin tasolle..


Lauantaina siirryimme nautiskelemaan auringosta ja syömingeistä ystäväperheen hoteisiin Suomen etelään, Hankoon.

Hyvitykseksi perjantain synneistä tein anopin lihatonta lasagnea (ohje seuraa perässä myöhemmin), joka hupeni erittäin kiitettävästi juhlakansan suihin.

Bravissima mia suocera!


Pääsiäisen lammasruokaperinteitä kunnioitettiin herkullisen yrttisellä ja murealla lammaspaistilla, jonka ohjeen sain kokkimme luvalla tallettaa myös blogiin.

Lammaspaistia sipuli-porkkanapedillä à la Nina (6 hengelle)

n. 2 kg luutonta lammaspaistia
merisuolaa
tuoretta timjamia
tuoretta rosmariinia
10 valkosipulinkynttä
balsamiviinietikkaa
oliiviöljyä
mustapippuria

500 g sipulia
500 g porkkanaa

1. Putsaa lammas ylimääräisestä rasvasta ja kalvoista. Leikkaa valkosipuleista pitkittäisiä paloja ja painele ne upoksiin lihan sisään. Hiero lampaan pintaan kauttaaltaan hienoa merisuolaa, timjamia sekä hienonnettua rosmariinia. Lisää sekaan vielä balsamiviinietikkaa, mustapippuria ja oliiviöljyä ja tsekkaa, että kaikki ainekset peittävät lihan pinnat kauttaaltaan (nestettä ei tarvitse olla paljoa). Anna lampaan sitten marinoitua viileässä vähintään yön yli.

2. Ota paisti huoneenlämpöön tuntia ennen uuniinlaittoa. Leikkaa sipulit ohuehkoiksi lohkoiksi ja porkkanat n. 2 cm paloiksi. Peitä uunivuoan pohja sipuli-porkkanaseoksella ja kippaa lammaspaisti koko komeuden päälle. Kaada joukkoon myös loput marinadit (jos sitä on) ja muutama rosmariininoksa.

3. Laita paisti 200 -asteiseen uuniin. Kun paistoaikaa on kulunut 20 min, laske uunin lämpötila 130 -asteeseen ja anna paistin kypsyä vielä 1 h 45 min.


Sain perheeltä myös kunnian jakaa nonnan (isoäidin) herkullisen kesäkurpitsasalaattireseptin.

Nämä voisivat olla ne mummelien hölskykurkut Italian tapaan - mutta näin eksoottisesti siis kesäkurpitsalla.

Ah, mitä herkkua - ja mikä oivallinen tapa nautiskella kesän mittavaksi äityvästä kesäkurpitsasadosta (jos sellainen pääsee yllättämään)!

Zucchine alla Nonna Rosa eli Nonna Rosan kesäkurpitsasalaatti

3 kesäkurpitsaa
hienoa merisuolaa
valko- tai omenaviinietikkaa
1 valkosipulinkynsi
kuivattua oreganoa
oliiviöljyä

1. Pese kesäkurpitsat ja leikkaa ne sitten noin 0,5-1 cm viipaleiksi ja viipaleet vielä pitkulaisiksi paloiksi.

2. Laita palaset isohkoon pastalävikköön ja joukkoon runsahkolla kädellä hienoa merisuolaa. Anna ylimääräisten nesteiden valua pois kurpitsoista yön yli tai ainakin 5 h (operaation ajaksi lävikkö kannattaa siis sijoittaa kulhon tai tiskialtaan päälle).

3. Kun kesäkurpitsoiden kuivatusoperaatio on tullut päätökseensä, laita kattilaan kiehumaan etikka-vesi -nestettä sen verran, että palaset tulevat peittymään reilusti (2/3 osaa vettä ja 1/3 etikkaa). Lisää kesäkurpitsat nesteeseen kun se kiehuu ja anna kiehua max. 10min.

4. Kaada neste pois pastalävikön avulla ja siirrä kesäkurpitsat kulhoon. Sekoita kuumien kesäkurpitsoiden joukkoon heti valkosipulin kynsi isohkosti viipaloituna, kuivattua oreganoa käsien välissä hienonnettuna ja reipas loraus hyvää oliiviöljyä. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.

Salaatti on erinomaista myös jääkaappikylmäna lisukkeena - tai ihan sellaisenaan.

Kuten seuraavan päivän piknikillä tuli todettua.


Kaunis kiitos Suomen kauneista kaunein pääsiäinen sekä vieraskokkimme jaetuista resepteistä! Grazie mille!



7 kommenttia:

  1. Persopasta näyttää hyvältä :)
    ja näinhän se on että vaikka ei Italiassa olisi niin italialaisia ruokia voi tehdä missä vaan.
    Viime aikoina olen tykästynyt erityisesti Tiramisuun, tosin en ole vielä kokeillut tehdä sitä itse en tiedä onko se vaikeaa, tekemäni kakut kun ei onnistu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt kehitit Susanna ihan mahtavan pastatermin! Otan heti käyttöön!

      Tiramisu on HUOMATTAVASTI helpompaa tehdä, kuin mitä voisi koskaan uskoa. Aikaa se tosin hieman vie ja mascarponen tasainen jako kerroksien kesken tuottaa toisinaan hieman päänvaivaa (ainakin minulle), mutta muuten se on ihan piece of cake. Erittäin herkullinen piece, that is, eli kokeile ihmeessä!

      Poista
  2. parsapesto, tarkoitin

    VastaaPoista
  3. Näitä sinun postauksia lukiessa herahtaa aina vesi kielelle (lurps)! Olisin halunnut maistaa jokaista lajia, niin hyviltä näyttivät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana Katinka! Oli kyllä kerrassaan ihana päästä nautiskelemaan noista kyläilypaikan antimista, toisten laittama ruoka on aina ihan extrahyvää!

      Poista
  4. Pst minulla olisi blogissani haaste sinulle =) http://haaveenahyvakuva.blogspot.fi/2014/04/haaste-ja-eteenpain.html

    VastaaPoista