torstai 22. toukokuuta 2014

Anopin lihaton lasagne

Eilen meinasin jäädä bussin alle.

Pyöräilin onnellisena pääkaupunkimme rautatieasemalta kohti Töölönrantaa. Ilmassa tuoksui sateenraikastama kevät. Luonto viheriöi. Linnutkin taisivat laulaa.

Jossain hämäränpeittoon jääneessä kohdassa pyörätie oli kuitenkin muuttunut bussikaistaksi.

Ja minä asvalttia ahmivien linja-autojen saaliiksi.

Kas kun avainhetkellä huomio oli kiinnittynyt raskasjalkaisia autoilijoitakin järkyttävämpään seikkaan. Tien toiselle puolelle huomaamatta nousseiden toimistorakennusten kerrostalolähiöön. Ja sen surullisiin anniskelupaikkoihin.

Pthyi, ja siellä, lähes kaupungin ytimessäkö pitäisi jonkun viihtyä?

Äkkiä pois, vaikka linja-auton alle!

Pääasia, että se näky olisi poissa silmistä. Ja varsinkin mielestä.

Itä-Pasila 2014.

Vastapainoksi oli mietittävä kiireen vilkkaa kauniimpia asioita. Ja naisen logikalla muutaman mutkan kautta mieleen tuli pääsiäinen Hangossa. Ja anopin silmiä ja sielua hivelevä lasagne, jonka ohje oli jäänyt blogiin kirjaamatta.


Lasagne della suocera - Anopin lihaton lasagne (6-8 hengelle)
* kaikkiaan kolme kerrosta 22cm x 30cm -kokoiseen uunivuokaan

1 scamorza-juusto
1 Pirkka puhvelinmozzarella (tavallinenkin käy myös scamorzan sijaan, mutta varaa silloin neljä palleroa)
Parmesan -juustoa (n. 1 dl)
n. 1/2 pakettia lasagnelevyjä

Tomaattikastike
1 valkosipulinkynsi
1 porkkana
2 salottisipulia
5 cm pätkä sellerinvartta
oliiviöljyä
1 rkl suolaa
1 l tomaattimurskaa
muutama lehti basilikaa

Besciamella -kastike
2 rkl voita
3/4 dl vehnäjauhoa
9 dl punaista maitoa
muskottipähkinää
1 tl suolaa

Scamorza (vas.) ja mozzarella, veljekset kuin ilvekset.
Ensialkuun muutama sananen scamorza -juustosta.

Scamorza on periaatteessa kypsennetty mozzarella -juusto, jolle on ominaista hyvin pehmeä maku ja hieman narskuva purutuntuma.

Tämä Etelä-Italian päärynänmuotoinen lahja juustonystäville on silloin tällöin kurkistanut myös suomalaisten kauppojen juustotiskeiltä. Kaikkein usein siihen on saattanut törmätä Lidlissä, jossa tarjolla on ollut juuston kevyesti savustettu versio.

Tosin niin mukavaa kuin juustoa on ollutkin Lidlistä löytää, on Lidlin version koostumus lähempänä Kippari -juustoa kuin oikeaa scamorzaa, mutta lasagneen se saattaisi upota ihan kivasti sekin.

Ihan oikeaa Scamorzaa näyttää kuitenkin löytyvän ainakin mahtavan monipuolisesta italialaisen ruoan verkkokaupasta Italian Herkut. Samainen liike on ilmeisesti avaamassa lähiaikoina myös italialaisen ruoan kivijalkakaupan Suomen ruokapääkaupunkiin. (Eli siis Turkuun.)

Scamorza sopii ruoanlaiton lisäksi mainiosti aterian päärooliin ihan sellaisenaankin, pannulla pehmeäksi sulatettuna.

Tästä(kin) syystä yksi kulma matkalaukuistamme on siis Italian jäljiltä aina scamorzalle pyhitetty. Kallisarvoinen lasti nimittäin säilyy mitä mainioimmin pakkasessa turvaamassa ateran silloinkin kun jääkaapista ei löydy oikein mitään syötävää.

Oi, rakkaat!
Ja sitten takaisin lasagneen.

Tomaattikastike
1. Pese ja kuori porkkana, sipulit, valkosipuli ja selleri. Pilko porkkana vähän pienemmiksi paloiksi ja laita kaikki paistinpannulle matalalla lämmöllä kunnon öljykylpyyn 20 min. ajaksi.

2. Lisää tomaattimurska, mausteet ja basilikanlehdet ja anna kastikkeen pulputella hiljakseen vielä toiset 20 min. Lopuksi poista vihannekset kastikkeen joukosta (ja tilsi valkosipuli kastikkeeseen niin ettei anoppi huomaa), tarkista suola ja lisää tarvittaessa.


Besciamella
1. Sulata kattilassa voi ja sekoita joukkoon vehnäjauho.

2. Lisää kattilaan maitoa vähän kerrassaan ja sekoita kastike vispilällä tasaiseksi ennen kuin lisäät uutta. Anna kastikkeen aina välillä tiivistyä lähes kiehumispisteeseen ennen kuin lisäät maitoa.

3. Kun kaikki maito on kattilassa, anna kastikkeen pulpahtaa nopeasti kiehumisen merkiksi ja poista kattila sitten levyltä.
* Jos kastike tuntuu liian ohuelta, sekoita 1 tl vehnäjauhoa 1/2 dl maitoa, ja lisää suurustetta besciamellaan vähän kerrassaan kunnes koostumus muuttuu sopivammaksi.

4. Kaada kastike tarpeen tullen vielä siivilän läpi, ja mausta sitten suolalla ja ripauksella muskottipähkinää.

Sellerinpuutteessa laitoin pannulle muutaman lusikallisen pakkaseen valmiksi pilkottua soffrittoa.

Lasagnen kasaus
1. Leikkaa juustot pieniksi paloiksi. Raasta Parmesan.

2. Lisää vuoan pohjaan ohut kerros tomaattikastiketta ja besciamellaa (molempia tulee kaikkiaan neljään kerrokseen) ja kastikkeiden päälle ensimmäinen lasagnelevykerros.
* jos lasagnelevyt haluavat väkisin mennä vähän päällekkäin, lisää niiden väliin hieman kastiketta.

3. Lisää lasagnelevyjen päälle tasaisesti tomaattikastiketta, sitten besciamellaa ja lopuksi molempia juustoja sekaisin. Ja raasta päälle vielä hieman Parmesaniakin (muista, että juustoja tulee riittää kaikkiaan kolmeen kerrokseen).

4. Toista sama operaatio, kunnes lasagnelevyjä on kolmessa kerroksessa. 

5. Kypsennä 180 -asteisessa uunissa 60 minuuttia (pinnassa pitää olla lopuksi kaunis ruskea väri), ja anna herkun vetäytyä vielä huoneenlämmössä 15 min. ennen kuin hyökkäät sen kimppuun.


Como-järven rantaviivaa koristamaan ei ole ainakaan vielä rakennettu kerrostalolähiötä.  Siellä onkin Gretan ja kumppanien ollut kiva kuvata tällainen kesäinen video.

Teksti löytyy täältä.

2 kommenttia:

  1. Valtavan suuri vastalause tuolle ruokapääkaupungille ;-)
    Pitää alkaa katsoa juustohyllyjä sillä silmällä, jos saisi vaikka tämän anopin lasagnen testattua. Näyttää ihanan juustoiselta. Ja se on hyvä asia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon niin kade Pizzariumista, että pelkästään siitä hyvästä on kunniaa annettava sinne minne se kuuluu! Eli Suomen Tukholmaan (oisko tää paree..?).

      Muistaakseni viimeksi näin scamorzaa jossain K-Supermarketissa. Olisikohan ollut Mankkaalla, jonne eksyin ihan vahingossa. Ja aion ehdottomasti eksyä toistekin fiilistelemään sen kaupan mahtavaa valikoimaa.

      Poista