sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Kisakatsomon parhaat palat - Pizza Margherita

Kesän 2004 alkupuolella hyvin tuore poikaystäväni, joka hyvin epäitalialaisesti pyhitti sunnuntainsa muulle kuin suosikkijalkapallojoukkueensa otteluille, aloitti henkisen valmennuksen.

"Tiedäthän. Kuukauden päästä saatan vaikuttaa hieman tavallista kiinnostuneemmalta jalkapallosta."

"Voi myös olla, että olen välillä vähän hajalla."

"Niin, ja todennäköisesti tulen olemaan myös aika kireä."

"Ja varmaan suht hermostunut."

"Mutta älä välitä. Se johtuu vain jalkapallosta ja menee ohi."

"Ethän pelästy?"


Se oli ensimmäinen kesämme yhdessä. Ja ensimmäinen Italian kansainvälisillä kentillä potkima jalkapalloturnaus yhdessä.

Varoituksen sanat olivat tarpeen. Turnaus oli italialaisille katastrofi.

Ja kotikatsomossa erittäin erittäin vakava paikka.

Siis sellainen, jolle asialle vihkiytymätön ei voi olla nauramatta.


Suhteemme tulevaisuuden kannalta lienikin onni, että Italia lähti kotiin ensimmäisellä maitojunalla.

Ja kuten luvattu, se meni siltä erää ohi.


Nyt kun takana on erinäisten turnausten lisäksi yhdessä juhlittu maailmanmestaruus, eikä italialaispalloilijoiden kenttäkäytöskään enää ärsytä (ja - tarvitseeko tätä edes mainita - azzurrien etulinjassa taistelee eräs herra Pirlo..), jaan hämmästyttävän mielelläni jopa aamuyölle venähtävän ottelun ilman sijaistoimintoja.

Mutta koska kisarasitus on kuitenkin edelleen suurempi toisen kantaa, otan tasapuolisuuden nimissä kotikatsomon muonitusvastuun omille harteilleni.

Ja se taas tarkoittaa pizzaa. Pelleittäin täydellisen muhkeanrapeaa kotipizzaa.


Francesca -serkun pizzapohja (2-3 pellillistä, riippuen kuinka muhkea pitsa on mieleen. Jos kärsivällisyys riittää, suosittelen kolmen pellin taktiikkaa.)

500 g vehnäjauhoja
200g durumjauhoja (jos IKINÄ saat käsiisi manitoba-jauhoja, käytä niitä tämän verran tässä kohtaa ja saat taikinaan hullunherkullisen sitkon!)
7 g tuorehiivaa
5 dl kädenlämpöistä vettä
ripaus sokeria
1 rkl suolaa
oliiviöljyä

* Taikina on parhaimmillaan kun se saa tekeytyä viileässä yön yli. Paras soppi on jääkaapin vihanneksille tarkoitettu alaosa, jossa taikina viihtyy kosteutettuun keittiöpyyhkeeseen käärittynä.

Minimissään taikinan olisi hyvä tekeytyä huoneenlämmössä keittiöpyyhkeellä peitettynä vähintään kaksinkertaiseksi, eli noin reilun tunnin ajan.


Peruksista peruksin eli Margherita Pizza (ainekset 2 pellilliseen)
4 kpl mozzarellapalloja (à 125 g)
500 g tomaattimurskaa
1 tl suolaa
tuoretta basilikaa
oliiviöljyä


* jos haluat pizzapohjista ohuempia ja rapsakkaampia, jaa taikina kolmelle pellille ja varaa päällisiä varten kaksi lisäpalleroa mozzarellaa ja 800g tomaattikastiketta.

Pizzataikinan voi perimätiedon mukaan myös pakastaa. Laita osa taikinasta pakkaseen nostatuksen jälkeen ja ota käyttöpäivänä sulamaan ja uudelleen nousemaan 4 tuntia ennen pizzan valmistusta.


Taikinan valmistus

1. Sekoita hiiva ja ripaus sokeria kädenlämpöiseen veteen. Anna hiivan tekeytyä 10 min. ajan.

2. Mittaa jauhot laakeaan kulhoon. Lisää hiivaneste jauhoihin vähän kerrallaan ja alusta taikinaa sitten 5 min. ajan.

* Jos jauhot ovat kovin kuivaa sorttia, lisää kädenlämpöistä vettä hiivansekoituksen jälkeen kunnes takina on pehmeä kuin korvanlehti (täydellisen pizzataikinan tuntu on jonkun viisaan mukaan sama - ja se todellakin pitää paikkansa!).

3. Lisää suola ja alusta taikina pehmeäksi vielä 10 min. ajan. Muokkaa taikinasta pallero kulhon pohjalle.

Tästä lähdettiin kohottamaan..
Tunnin jälkeen näytti (parvekkeella) tältä.
..Ja illan tullen, neljän tunnin puoliviileän parvekekohottelun jälkeen näytti tältä.

4. Mikäli teet taikinan pitkällä kaavalla, kääri kulhon ympärille kosteutettu keittiöpyyhe ja laita kulho jääkaapin alatasolle tekeytymään seuraavaksi päiväksi. Ota taikina huoneenlämpöön 1 h ennen seuraavaa vaihetta.

* Mikäli teet taikinan samalle illalle, peitä kulho kelmulla ja anna nousta kaksinkertaiseksi (n. 1 h) huoneenlämmössä tai vaikkapa uunin suojissa uunivalon hennossa lämmössä.

5. Levitä uunipellille tasainen, ohut kerros oliiviöljyä. Ota taikinasta puolet (tai kolmasosa, jos haluat pohjasta ohuemman), laita taikina pellin keskelle, ja painele se pellin kokoiseksi siirtyen pellin keskeltä reunoja kohti. Jos taikina meinaa jatkuvasti kimmota takaisin alkuasemiin, anna sen olla rauhassa 5 min. ajan ja ota sitten uusi paineluyritys.


6. Anna pohjan nousta keittiöpyyhkeellä peitetyllä pellillä vielä 1h ajan.


Pizzan paisto kotiuunissa

1. Pilko mozzarellat ja anna nesteiden valua niistä pois lävikössä vähintään tunnin ajan. Auta kuivausoperaatiota myös puristamalla nesteitä pois ihan nyrkissä. Yksi suurista esteistä syöjän ja rapsakan pizzan välillä on liian märäksi jäänyt mozzis.

2. Laita uuni kuumenemaan maksimilämpötilaan (275 C). Älä käytä paistossa kiertoilmaa ettei pizza kuivu ja kärtsää liiaksi.

3. Kaada tomaattimurska kulhoon ja mausta suolalla sekä muutamalla revityllä basilikanlehdellä.

4. Kun uuni on lopulta täysillä, levitä tomaattimurska tasaisesti pizzapohjan päälle.


5. Laita pizzapohja uunin ylimmälle tasolle kypsymään 10 min. ajaksi. Noin 7 min. kohdalla käännä pizza, jos näyttää, että jollain suunnalla uunia väri tarttuu pintaan turhan hanakasti.

(Jos uunisi on supertehokas, poista pizza uunista aiemmin, ettei reunat totaalisesti kärtsää.)

6. Ota pizza uunista ja ripottele pintaan revitty mozzarella. Laita pizza takaisin uuniin ja anna kypsyä vielä tovi (n. 5 min.), eli kunnes mozzarella on sulanut.

HUOM! Mozzarellan ei tarvitse alkaa kuplia. Riittää että juusto on juuri ja juuri sulanut.

Kolmannella pellillä uuni saattaa olla jo superkuumassa tilassa. Tarkkaile tilannetta ja alenna lämpöä tarpeen tullen hieman.


7. Lorauta valmiin pizzan pinnalle oliiviöljyä ja ripottele pinnalle tuoreita basilikan lehtiä. Ihan uunikuuman pizzan lämmössä basilikan lehdet kypsyvät tummanruskeiksi, toim.huom.

Ja sitten vain sakset käteen, pizza sopiviksi annospaloiksi ja syömään telkkarin ääressä pikku iltapalaa! Goooooooooooooool!!



Pst. Italian futisjoukkueen kannatusbiisiksi on tänä vuonna uudelleenversioitu tämä ikivihreä. Katso ja ihastu (erityisesti vaikkapa kohdassa 0:16)!


Teksti löytyy täältä.

8 kommenttia:

  1. Teillä taisi eilisen jälkeen olla tänään ihan hyvä päivä :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oo, selvännäkijä!! Ihan ääneen ihmettelin tänään erityisen hyväntuulista ja lyhyistä unista huolimatta pirteää puoliskoani. Johtuu kuulemma jalkapallosta ja kestää vähintään ensi perjantaihin.

      En taaskaan ihan muistanut, että niinpä juuri. Siitähän se TIETYSTI johtuu!

      Poista
  2. Italian fratellit voittoon!!! Andrea Pirlo - madonna santissima annunziata! Toivottavasti Siipallasi oli mahdollisuus seurata matsia muualta kuin TV2:lta, itse vaihdoin vartin jälkeen britti-kanavalle - kakkosen kopissa istui Antti Pohja (?), kuoliaaksianalysoija, joka höpötti TAUKOAMATTA jalkapallon lainalaisuuksista, pallonkierteistä, pelaajien tasapainosta sun muusta vaikka kentällä veivasi kaksi taitavaa joukkuetta ja vauhtia ja vaarallisia tilanteita piisasi. Alkoi ihan verenpaine nousta moisesta epäolennaisesta höpinästä kun kentällä tehtiin taikoja!

    Forza Italia! Ja ihanan näköistä pizzaa!

    Terv. Salainen Ihailija :)


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Andrea Pirlo - Santo subito!!

      Ja KYLLÄ, jouduimme tällä kertaa nauttimaan selostajan päättymättömästä analyysistä (argh, todellakin!). Seuraavaa matsia varten osaamme onneksi katsoa jo etukäteen vaihtoehtoisen kanavan, jos alkaa otsasuonessa kovasti tykyttää..

      Hyviä pelejä, Forza Italia!

      Poista
  3. Olen etsiskellyt hyvää pizzapohjan ohjetta, joten pitää laittaa tämä talteen. Taas nousi vesi kielelle kun katselin näitä kuvia =). Ihanaa juhannusta teille molemmille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä ohje on toiminut mainiosti niin pitkällä kuin vähän lyhyemmälläkin nostatuksella. Ja - mikä parasta - tuon pienen hiivamäärän takia tämä on myös molto digeribile, eli ruoansulatusystävällistä pizzaa (Italiassa opin, että se on about yhtä tärkeää kuin pizzan maku ja koostumus..). Mukavaa ja vähälumista juhannusta myös sinne!

      Poista
  4. Kiitos tästä ohjeesta! Olen etsinyt oikeaa löytämättä ja joutunut tyytymään huonompiin. Nyt alkaa uusi pizzaelämä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi - ja kiva kuulla, että tästä ohjeesta on iloa myös muille pizzanystäville! Mahtavaa uutta pizzaelämää & aurinkoista kesää!

      Poista