sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Ciambellonea & Sanremoa

Tänä aamuna aamupalalle oli tiedossa erityistä ohjelmaa, sillä eilisiltainen Sanremon finaalilähetys oli säästetty laiskan sunnuntain aamuun.

Ja kun tiedossa oli asiallinen kolmen tunnin mittainen Sanremo -aamupalasessio, niin pitihän siihen rinnalle kehittää jotain helposti syntyvää purtavaakin, joka ei ihan heti loppuisi.

Ciambellonea, eli kuivakakkua uuniin siis!

Laiskan sunnuntaiaamun - ja miehen puolesta mieluusti ihan kaikkien aamujen - aamupalaksi tämä klassikko on oiva valinta. Jostain matkan varrelta pieneen punakantiseen reseptivihkooni kirjattu ohje tekee kuivakakusta nimittäin aina herkullisen kostean. Eikä tämä kuivakakku vaadi myöskään vatkaimia tai muuta extrasäätöä ollakseen kuohkea - mikä ilahduttaa tätä kakunpaistajaa melkein yli ymmärryksen.

* * *

Laitetaanpa tähän perään vielä pieni Sanremo -käsikirja italialaisen musiikin ystäville. RAIn sivulta on nimittäin mahdollista katsella nyt kaikki tämän vuoden Sanremo -lähetykset tämän linkin kautta.

Sanremon festivaalit koostuvat vuosittain kaikkiaan viidestä tv-lähetyksestä. Ensimmäisessä ja toisessa lähetyksessä kaikki festivaalille valitut laulajat esittävät kaksi kappaletta, joista vain toinen valitaan mukaan lopulliseen kisaan. Kolmantena iltana kaikki festivaalille valitut laulajat esittävät valitun kilpailukappaleensa. Neljäntenä iltana sen sijaan kisaavat uudet italialaiset laulajakyvyt ja pääkisaajat esittävät Italialaisia klassikoita "supervieraidensa" kanssa. Ja viidentenä, eli lauantai-iltana on vuorossa finaali, jossa valitaan samalla myös Italian edustaja Euroviisuihin.

Buona visione!


Ciambellone al limone - Mehevä sitruunakuivakakku

3 kananmunaa
4 3/4 dl vehnäjauhoa
2,5 dl sokeria
2 dl maitoa
1 dl voita (100g) tai kasviöljyä
1 (luomu)sitruunan raastettu kuori & mehu
1 reilu tl leivinjauhetta


1. Laita uuni lämpeämään 180 asteeseen. Voitele kakkuvuoka (tai vuoraa vuoka leivinpaperilla, jos haluat ottaa yhtä iisisti kuin eräät..).

2. Sekoita kananmunat ja sokeri (voit käyttää vaikka puuhaarukkaa, näitä ei tarvitse vatkata vaahdoksi!). Sekoita sitten joukkoon maito, sulatettu voi sekä sitruunan mehu ja kuori. Ja lopuksi lisää jauhot ja leivinjauhe. Sekoita taikina tasaiseksi.



3. Kaada kakkutaikina vuokaan ja laita vuoka uuniin kun uuni on saavuttanut 180 astetta.

4. Anna kypsyä uunin keskitasolla 30 min. Tsekkaa sitten tikulla, että kakku on sisältä kypsä. Jos tikkuun ei tartu taikinaa, ota kakku uunista ja anna jäähtyä, ennen kuin leikkaat pari paksua siivua.

Ja alat kastaa niitä cappuccinoon. Niin kuin italialaisilla on tapana..


Sanremon voittajaksi kruunattiin tänä vuonna muuten seuraava laulu ja laulaja.


Auguri Arisa!

6 kommenttia:

  1. Slurps, kylläpä herahti vesi kielle! En ole mikään expertti leipomisen suhteen, mutta tätä pitänee joku päivä kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kaikkien meidän ei-experttien cavallo di battaglia (bravuuri), eli tähän leipomukseen voit varmasti tarttua turvallisin mielin!

      Poista
  2. Tää resepti on munkin suosikki, on niin sikavarma.:)Käytän vaan maidon sijasta jugurttia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi jugurttiversio on myös täällä ahkerassa käytössä! Pikkutyttönä en näistä KUIVAkakuista tykännyt ollenkaan, mutta näillä Italianresepteillä on ollut sensorttinen kosteustakuu, että itsekin olen päässyt takaisin näiden makuun. Gnam!

      Poista
  3. Eilen su.leivon tuon kakun. Kakku oli kypsä 45 min päästä. Minusta kakku oli ei hyvä, mauton. Minä en sitä siis ala kehua, enkä tee toiste. Mutta tätä palstaa luen erittäin mielelläni kyllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos paljon kommentistasi! Ja voi itku kuinka kurja oli kuulla, ettei tämä aamupalaklassikko ollut lainkaan mieleinen. Sehän ei ole lainkaan kiva lopputulema koskaan, kun hellan ääressä on viettänyt hyvän tovin. Kiitos kuitenkin, että jatkat vierailujasi sivulla, olen siitä kovin onnellinen! Toivottavasti uskaltaudut myös jatkossa kokeilemaan muita Italian makuja, etkä anna tämän kakkukokemuksen lannistaa.

      Poista