tiistai 18. kesäkuuta 2013

Pasta alla checca

Hyvin harvoin - jos silloinkaan - meillä lomalaisilla on "lupa" ottaa keittiö haltuun ja tehdä siellä mitä mieli tekee.

Ja silloin harvoin kun keittiö on käytössä, iskevät hirveät suorituspaineet, jos ruokaa on syömässä muutkin, kuin vain meidän pieni suomalais-italialainen perheyksikkö.

Meille kun kelpaa oikeastaan kaikki tarjolla oleva erinomaisen hyvällä ruokahalulla - ja Italiassa taas ollaan hyvin tarkkoja niin käytettyjen raaka-aineiden kuin tietysti itse annoksen maunkin suhteen.

Joten hikoilu (niin ihanaa kuin keittiön valtiaaksi onkin päästä) alkaa jo kauppakierroksella ja vain yltyy hellan ääressä.

Eikä viimein kesäisiin mittoihin yltäneet lämpötilat tunnelmaa ainakaan viilennä..


Näinpä tällaisen ilon ja onnen kokkauspäivän koitettua keittiössä teki mieli ottaa mahdollisimman iisisti. Ja muutamalle nälkäiselle suulle syntyi nopeasti ja helposti hyvinkin kesäinen annos Pasta alla checca, jota voi halutessaan syödä myös jo hieman viilenneenä.

Rooman alueelta alkunsa saaneen Checca -pastan nimi on aikamoinen mysteeri. Jonkun tiedon mukaan Checca olisi lyhenne Francesca -nimestä, joten sen poliittisesti korrektimman tarinan mukaan annoksen nimi olisi pastaa Francescan tyyliin.

Mutta mutta. Nämä roomalaiset, joiden suu olisi hyvä säännöllisin väliajoin huuhdella saippualla, ovat saattaneet hakea nimellä jotain muutakin. Checca on nimittäin myös nimitys miehille, jotka käyttäytyvät hieman turhan naismaisesti. Esimerkiksi hääräävät keittiössä kuin akat ikään.

Ehkä tämän pastan takana olikin muuan herra Francesco, jota miellytti kokkaus hieman enemmän kuin olisi ollut soveliasta..


Pasta alla checca (4 hengelle)
400g kirsikkatomaatteja
250g mozzarellaa (halutessaan voi lisätä hieman caciotta -tyyppistä pehmeänmakuista juustoa)
(1 iso valkosipulinkynsi)
suolaa&mustapippuria
oliiviöljyä
tuoretta basilikaa oman maun mukaan

400g lyhyttä pastaa (esim. rigatoni- tai pennepastaa)
karkeaa suolaa keitinveteen


1. Laita pastavesi kiehumaan.

2. Huuhtele tomaatit, halkaise ne neljään osaan ja laita ne esimerkiksi isoon salaattikulhoon, jossa myös pasta voidaan lopuksi sekoittaa muihin aineksiin.

3. Leikkaa juustot pienemmiksi paloiksi ja sekoita tomaattien joukkoon. Mausta koko hoito halkaistulla valkosipulinkynnellä (tämän voi myös jättää laittamatta), kunnon plöräyksellä oliiviöljyä, suolalla&pippurilla sekä joukkoon revityillä basilikanlehdillä. Sekoita ja anna seistä kunnes pasta on kypsää.

Sillä aikaa kun pasta kiehuu, voi aperitiiviksi nauttia hieman oliiveja ja
loput pehmeänmakuisesta Pecorella -juustosta.

4. Kun pasta on kypsää, kaada pois keitinvesi. Siirrä pasta salaattikulhoon ja sekoita muihin aineksiin. Poista valkosipulinkynnet, jos ne saattavat aiheuttaa hämmennystä jonkun lautasella. Tarkista suola, lisää tarpeen tullen vielä myös pippuria ja oliiviöljyä.

Ja sitten, pelko pois ja syömään hyvällä ruokahalulla!


10 kommenttia:

 1. Tuota pitää testata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kantsii kokeilla - tämä on mainio hätävara melkein tilanteessa kuin tilanteessa!

   Poista
 2. Oi noita ihania juustoja. Nyt iski juustokateus, pöydällä 17-prosenttista edamia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuttu tunne.. Yritän nyt kyllästää itseni juustoilla, ettei juustonälkä (himo) iske ainakaan ihan heti lomalta palattua..

   Poista
 3. Näyttää tosi hyvältä!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! On myös ah, niin ihanan helppoa ja nopeeta kokkailla!

   Poista
 4. Tässä oli jälleen hyvät ainekset, tiedät kyllä mihin =D. Ihana tarinapastan nimestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hi hii! Arvaan mitä tarkoitat, kiitos vaan kovasti!

   Poista
 5. Nam, näyttää niin hyvältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja oih, kohta pääset itsekin aitoitalialaisella ruoalla herkuttelemaan. Muistathan nauttia minunkin puolesta (jo on matkaähkyt unohtuneet)..!

   Poista