maanantai 15. huhtikuuta 2013

Lääkettä kaipuuseen

Viikonloppuna jumituin pikkuriikkisen myöhäisherännäisenä katsastamaan tämänvuotisen Suomen Master Chefin satoa. Olihan sarjaa edes muutaman jakson verran katsottava, sillä ohjelmaan kuului myös italialaisen ruoan valmistusta - missäpä muuallakaan kuin Italiassa, italialaiskokkien valvovan silmän alla.

Oih, mikä unelma!

Paitsi että ihan tuskaahan se ruoanlaitto oli.

Mutta niin se pitää tv:ssä ollakin. Suuria tunteita. Ja vähän itkuakin.

Mutta se mikä sisintäni heilautti oikein kunnolla oli jokin ihan muu kuin kisailu.

Nimittäin se pirun italialainen ruoka. Torilla. Ja varsinkin balsamietikan, Parmesanin ja ilmakuivattujen lihojen tuottajien tykönä, jonne kisan kärkikolmikko saapasteli tutustumisretkelle.

Voi kyynel ja kurkun kuristus. Mikä onni ja autuus.

Tuosta katselusta jäi kytemään sydänalaan valtava kaipuun siemen, jota oli tyydyttävä lääkitsemään näin ensi alkuun seuraavanlaisella rohdolla.Cestino di Parmigiano con pere e pecorino (2 hengelle)
1 iso päärynä
100 g tuoretta pecorinoa (pecorino fresco)
1 kourallinen rucolaa
2 dl Parmesan -juustoa (myös muita jääkaapin juustojämiä voi mainiosti käyttää!)
oliiviöljyä
balsamietikkaa
suolaa


Juustokorit
1. Raasta juusto. Laita keskikokoinen (halkaisijaltaan n. 24cm) paistinpannu levylle lämpeämään. Itse käytin paistolämpötilaa 6 (1-9 -asteikkoisella hellalla).

2. Kun pannu on lämmennyt, eli juusto alkaa siinä välittömästi tirisemään, muttei kärähdä, ripottele tasaisesti 1 dl juustoraastetta pannulle.

Kääntövalmis lätty.
3. Irroittele juusto reunoilta ja käännä, kun pohja on saanut väriä ja juustopinta on alkanut kuivahtaa.

Valmiilta näyttäisi!
4. Kun kääntöpuolikin on saanut väriä, aseta juustolettu esim. ylösalaisin käännetyn lasin päälle, ja muokkaa heti kupin muotoon, sillä juusto kovettuu tosi nopeasti. Talouspaperia kannattaa pitää käden ulottuvissa ja suojata sillä tarpeen tullen sormia kuumalta.


Päärynä-pecorino -salaatti

1. Kuori ja pilko päärynä ja pecorino. Huuhtele rucolat.

2. Sekoita päärynät, pecorino ja rucola salaattikulhossa. Mausta oliiviöljyllä, balsamietikalla (n. 1 rkl) ja suolalla.

3. Täytä Parmesan -kupit salaatilla.

* Vinkki vinkkinen - Parmesan -kuppeja voi käyttää myös risottojen ja varsinkin Cacio&Pepe -pastan tarjoilussa!Suomen Master Chefin Italianjaksot katsottavissa Ruutu.fi:ssä vielä kolmen viikon ajan.

2 kommenttia:

  1. Me kävimme viime syksynä sillä juustotilalla, tosin automuseon vuoksi, emmekä olleet hoksanneet varata juustoihin tutustumisaikaa. Enkä kyllä tiedä olisiko se siihen aikaan vuodesta ollut mahdollistakaan. Mutta oli hieno tila!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Wow, olettepa olleet jo mahtavan lähellä! On ollut varmasti aikamoisen herkku matka joka tapauksessa. Itseltäni meni kyllä ihan sijainnit ja nimet ohi, kun en kyennyt keskittymään muuhun kuin kuolaamiseen.. Mutta sinne jonnekin on kyllä ehdottomasti päästävä vielä joskus maistelemaan ja nautiskelemaan ihan tuoreeltaan! Huoh..

      Poista