maanantai 1. huhtikuuta 2013

Posket pullollaan kermaisaa pastaa

Näin toisena pääsiäispäivänä eli pasquettana roomalaisilla on tapana lähteä tuulettumaan "fuori porta", eli kaupungin muurien ja portin ulkopuolelle. Tämä siitäkin huolimatta (tai ehkä juurikin siitä syystä), että ainakin Roomassa tuntuu pääsiäisenä satavan aina. Niin valitettavasti tänäkin vuonna.

Tyypillisimmillään pasquettan retki vie Castelleille, eli Rooman eteläpuolella kohoilevien vuorien pikkupaikkakunnille, joista kuuluisin lienee paavin kesäpaikkana tunnettu Castel Gandolfo. Ja Castelleille mennään tietysti ruoan perässä. Pasquettan lounas nautitaankin tavallisesti isolla porukalla piknikillä tai jossain alueen ravintoloista, joiden listoilta löytyy ihanan kermaisia ja tuhteja pasta-annoksia - monen muun herkun lisäksi.

Koska pääsiäisenä ei ole vielä tullut tarpeeksi syötyä (hah!!), oli minunkin ihan pakko saada vielä yksi castellityylinen mättö ennen kuin pääsiäiselle voi heittää hyvästit tältä vuodelta!Tonnarelli cremosi con guanciale (2 hengelle)

1 kourallinen guancialea, pancettaa tai pekonia
1 nokare voita
1 rkl ricottaa (pikkuloraus kermaa sopii myös mainiosti)
2 rkl pecorinojuustoa
mustapippuria
n. 2 dl keitinvettä

Tonnarellit
1,5 dl vehnäjauhoa
1 kananmuna
ripaus suolaa
1 rkl oliiviöljyä

tai 200g kaupan pitkää pastaa, esim. (muna)fettucinet toimivat mainiosti

karkeaa suolaa keitinveteen (huomasithan, että keitinvettä tarvitaan myös pastakastikkeeseen, ethän heitä sitä siis pois!)


1. Jos teet itse pastan, niin aloita tekemällä taikina sekoittamalla ja vaivaamalla ainekset yhteen. Kun taikina on tasoittunut, laita se noin 10 minuutiksi jääkaappiin kelmuun käärittynä.

Kauli taikina tasaiseksi n. 2-3 mm korkuiseksi levyksi, ja leikkaa siitä sitten ohuita siivuja (n. 2-3mm). Tonnarellien eli spaghetti alla chitarran (kitaraspaghettien) leveys on noin puolet fettucinien leveydestä. Kovimmat pastantekijät leikkaavat pastat muotoonsa ihan asiaa varten tehdyllä laitteella, josta tulee myös tuo kitarankieli -nimi, sillä pastanlaittaja pyyhkäisee valmiit pastat leikkurilta (joka sekin muistuttaa kitaran - tai kanteleen - kieliä) kuin soittaisi soinnun kitaralla.

Erottele pastat vielä toisistaan ja nosta ne pieniksi "pesiksi" kuivumaan kunnes pastavesi kiehuu.

Guanciale tehdään possun poskesta ja se on perinteisin liha esimerkiksisi Amatriciana -pastassa.

2. Laita pastavesi kiehumaan ja leikkaa sitten guancialesta (suomesta todennäköisimmin löytää helpommin pancettaa tai pekonia) siivu, ja pilko se sitten pienehköiksi tikuiksi. Laita rapsakoitumaan paistinpannulla nokareessa voita (I know.. mutta kun siitä tulee vielä parempaa näin..).


3. Kun pastavesi kiehuu, lisää sekaan kunnon kourallinen suolaa ja pastat. Itsetehty pasta kypsyy hetkessä, ja jo reilun minuutin kiehumisajan jälkeen ainakin nämä tonnarellit kannattaa jo siirrellä reikäkauhalla suoraan paistinpannulle guancialen sekaan.

Kun tonnarellit on pannulla, nosta levyn lämpötilaa, ja lisää joukkoon keitinvettä, ricotta, raastettu pecorino sekä mustapippuria. Sekoita tasaiseksi, lisää tarvittaessa keitinvettä - ja ah, taas vatsa kiittää!


2 kommenttia:

  1. Voi luoja, kerrassaan suussa sulavan näköinen annos, söisin!

    VastaaPoista
  2. Oli se kyllä aikamoinen herkkubomba! ..Mutta nyt taitaa olla syytä täällä päässä hieman keventää, muuten ei ole kesällä Italian uimarannoille asiaa..

    VastaaPoista