lauantai 30. maaliskuuta 2013

Italia pääsiäispöydässä

Tuli pääsiäinen - ja oivallinen syy kutsua rakkaat ja armaat pöydän ääreen maistelemaan italialaista pääsiäisruokaa!

Kunnon massaian (emännän) tyyliin hyvissä ajoin aloitetut annokset löysivät lopullisen kuosinsa vasta rauhallistempoisen ruokailun siimeksessä - suorastaan esimerkillisistä ennakkosuunnitteluista huolimatta. Onneksi pääsiäisenä ei kenelläkään ole kiire minnekään, eikä (jälleen kerran) pieleen kuvitellut aika-arviotkaan onnistuneet millään muotoa pilaamaan - varsinkaan kokin - iltaa.

Muina naisina kokkaillessa ja kellon käydessä oli kuitenkin taas helppo ymmärtää miksi monen ruokalajin sunnuntailounaita tarjoilevat italialaismammat heräävät pyhäpäivinä aamuyöstä ruoanlaittoon. Kokkaushommissa kun stressin ja nautinnon välinen raja on toisinaan hieman häilyvä..

Mutta onneksi nautinto aina lopulta vie voiton, sillä onhan se vain niin erityisen mukavaa ilahduttaa toisia ruoalla - ja syödä itsekin siinä sivussa, hyvässä seurassa.


Antipastoiksi maisteltiin pehmeää toscanalaista pecorinoa, provola -juustoa ja juuri sopivasti "jäyskistä" salamia, joka yllättäen kuuluu pääsäisen aamupalapöytään paastoperinteen jälkikaikuna. Pääsiäisen kunniaksi tarjolla oli luonnollisesti myös kananmunia, jotka tällä kertaa saivat hunnukseen tonnikala-kapris-majoneesi -tahnan.


Primoksi teki mieli askarrella pinaatti-ricotta -täytteisiä ravioleja.


Raviolit maustettiin voi-salvia -kastikkeella ja raastetulla parmesaanilla. 

Itsetehdyn pastan keittoaika oli edelleen kokilla hakusessa.. Onnistuneeseen keittoaikaan ei liene tässä kohdin muuta reittiä kuin kokin oma suutuntuma.


Aikaisemmissa pääsiäispöydissä tavalla tai toisella epäonnistunut lammas joutui siirtymään tällä kertaa karitsan tieltä.

"Abbacchio allo scottadito" (sormiapolttavaa karitsaa) -tyyliin valmistetut karitsan kareet marinoituivat ennen parilaa jokusen tunnin oliiviöljy-rosmariini-valkosipuli-suola -seoksessa. 

Tähän tyyliin tehty karitsa ei vain polttele sormia, vaan on myös sormianuoltavan hyvää!


Pääsiäispöydässä piti tietysti olla myös artisokkaa karitsan contornona (lisukkeena). 

Artisokat kypsennettiin vesi-öljy -seoksessa ja paistettiin sitten maukkaiksi valkosipulilla ja persiljalla höystetyssä oliiviöljyssä (oi, minttu olisi tietysti ollut paikallaan, jos sitä vain olisi ollut..).


Lopuksi maisteltiin vanilijakreemillä täytettyjä pikku tuulihattuja (Bignè alla crema pasticcera), joiden valmistuksen perheen italialainen makeanystävä otti kunniatehtäväkseen.

Näiden pikkuherkkujen resepti löytyy täältä.


Keittiössä siis rauha ja ihmisillä hyvä tahto - siitä on onnistunut pääsiäisruokailu tehty!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti