torstai 21. maaliskuuta 2013

Retiisinnaatit pastaksi

Olen aina yltiöonnellinen, kun saan käsiini juuresten naatteja. Nämä herkut nimittäin vastaavat - jos eivät ihan täysin, niin ainakin liippaavat läheltä - erilaisia italialaisten vihannestiskien perusvihreitä, joita näiden leveysasteiden kaupoissa harvemmin näkyy. Ja sehän taas tarkoittaa sitä, että pääsen aika ajoin kokkailemaan joitain paitsioon jääneitä suosikkejani! Sitä paitsi, tuntuu ylipäätänsä kurjalta, että naattien kaltaista potentiaalista herkkua ei pahemmin ruokana noteerata.

Samaan hengenvetoon lienee syytä vastuullisesti kuitenkin korostaa sitä, että naatteja ei siis ole Suomessa (valitettavasti) tarkoitettu syötäviksi eikä niitä siksi olla ravintomielessä suuremmin tutkittu. Paras naatti lieneekin itsekasvatettu ja/tai luomujuureksen naatti, mutta harvinaisina herkkuina ja ryöpättyinä hyväksyn niitä ruokaani sulostuttamaan myös muissa tapauksissa tässä lukuisien potentiaalisten pelkojen kyllästämässä maailmassa.

Ja toivon syvästi, että naatit pääsevät pian nauttimaan ansaitsemaansa ruoka-aineen arvonimeä!Sitruunalla terästetty retiisinnaattipasta (2 hengelle)

1 nippu retiisinnaatteja
1 iso valkosipulinkynsi
1 peperoncino
oliiviöljyä
suolaa
n. 1/2 sitruunan mehu ja kuorta

200g lyhyttä pastaa (penne, rigatoni tms.)
karkeaa suolaa pastaveteen


1. Pese ja leikkaa naatit puoliksi pituussuunnassa. Ryöppää naatit sitten kahteen otteeseen.
* ryöpätessä naattien annettaan kiehahtaa muutaman minuutin ajan runsaassa vedessä. Ryöppäysten välillä vanha vesi kadetaan pois ja suurimmat nesteet puristetaan naateista pois vaikka lusikan avulla ja aloitetaan alusta uudella kylmällä vedellä.

Che piccoli!

2. Laita pastavesi kiehumaan ja paistinpannulle oliiviöljyyn kuullottumaan valkosipuli ja murskattu peperoncino. Öljyä saa olla aika runsaasti (pannun pohja peitton).

3. Kun naatit on ryöpätty, purista nesteet pois ja levitä naatti tasaisesti paistinpannulle. Lisää suolaa ja hyppyytä naatit öljyssä.

4. Kun pasta on kypsää, kaada pasta lävikön kautta pannulle. Purista sekaan sitruunan mehua, raasta joukkoon hieman sitruunan kuorta ja sekoita.


Syöty naatti = parempi mieli! Buon appetito!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti