maanantai 4. maaliskuuta 2013

Zia Lallan pohjoinen lisuke

Suomalaisesta keittiöstä tuttuja juureksia lanttua, naurista ja punajuurta olen harvemmin kohdannut perinteisissä italialaisissa resepteissä. Varmaankin siitä syystä nämä herkut ovat myös harvemmin pöytäämme eksyneet, satunnaisia soppia ja joululaatikoita lukuunottamatta. Siksi olinkin niin kovin onnellinen saatuani zia Lallalta ihan aitoitalialaisen reseptin, joka innosti taas poimimaan vihannesosastolta punajuuria (rape rosse) matkaan.

Italiassa ziaksi, eli tädiksi muuten kutsutaan sukulaissuhteista piittaamatta lähes kaikkia jollain tavalla perhepiiriin kuuluvia naisia (paitsi Mammaa, tietysti), ja tämän kuvion ymmärtämiseen minulla kului jokunen tovi. Hyvänen aika, miten niitä tätejä - ja setiä (zio) riittikään. Perässä ei meinannut pysyä! Täti ja setä -sanojen ahkera käyttö kuitenkin osaltaan auttanee ylläpitämään juurikin niitä tiiviitä italialaisia perhesiteitä.

Zia Lalla oli kuitenkin helppo tapaus, sillä Lalla on ihan tavallinen perus-täti. Mutta mikä täti! Lalla on kävelevä keittokirja, jolta löytyy takuutoimiva resepti raaka-aineen kuin raaka-aineen käyttöön. Ja sanomattakin on selvää, että myös Lallan hoteissa on ikinälkäisellä masu aina täynnä ja ruoka juuri niin yksinkertaisen hyvää, kuin mitä vain voi italialaisesta kodista toivoa löytävänsä.

Ah, che bello!

Ja tämä resepti, kuten kaikki parhaat reseptit, on jälleen niin yksinkertainen, että melkein naurattaa. Miten niin vähällä saa niin paljon hyvää?Zia Lallan peruna-punajuurilisuke (4 hengelle)

6 isoa perunaa
3 punajuurta
oliiviöljyä
3 rkl valkoviinietikkaa (lisää tai vähennä oman maun mukaan)
1 tl oreganoa
suolaa (keitinveteen sekä tarpeen mukaan lisukkeeseen)


1. Kuori ja lohko perunat ja punajuuret. ja laita ne kiehumaan erillisiin kattiloihin. Muista lisätä keitinvesiin suolaa.

2. Kun perunat ovat kypsiä (eli haarukka uppoaa helposti), kaada vesi pois ja muussaa perunat suurpiirteisesti haarukalla.

3. Punajuurten kypsennykseen menee lähes tunti. Huolehdithan, ettei vesi pääse kiehumaan loppuun ja lisää nestettä tarpeen tullen. Kun punajuuret ovat pehmenneet, kaada vesi pois, ja muussaa punajuuretkin suurpiirteisesti. Tähän muussaukseen parempi työväline on perunasurvin.

4. Sekoita perunat ja punajuuret, ja mausta oliiviöljyllä, valkoviinietikalla sekä oreganolla. Lisää tarvittaessa suolaa.

Tämän lisukkeen voi syödä saman tien lämpimänä, huoneenlämpöisenä, viileänä tai jopa jääkaappikylmänä. Va bene tutto!

2 kommenttia:

  1. Näyttää niin herkulliselta, että ihan pakko kokeilla. Lisäksi pidän tosi paljon punajuuresta!

    VastaaPoista
  2. Kiva kuulla, toivottavasti tykkäät näistä Lallan punajuurista! Meillä tästä reseptistä seurasi varsinainen punajuurirenesanssi - kannattaakin keittää kerralla enemmänkin punajuuria, jos niin kivasti pääsee sielläkin päässä käymään!

    VastaaPoista