perjantai 8. maaliskuuta 2013

Naistenpäivää


Tänään naistenpäivänä italialaisia naisia on juhlistettu kimpuilla keltaisena hohtavia mimosan kukkia, jotka ovat ainakin Rooman korkeudella puhjenneet juuri parahiksi täyteen kukkaansa.  

Näitä aurinkoisia kukkia ja muita huomionosoituksia on jaettu anteliaasti päiväkodeista vanhustentaloihin, ja tähän päivään on oman lumonsa tuonut myös ilo alkaneesta keväästä. 

8.3. on tänäkin vuonna ollut tärkeä juhlapäivä.


Nämä mimosan kukilla juhlistetut italialaisnaiset olin klassikkoelokuvien perusteella kuvitellut kotiaan ja perhettään kovaäänisen raivokkaasti puolustaviksi tiikeriäideiksi, joille ei kukaan ryppyile. Italialaisnaiset olivat myös tulta ja tappuraa. Ja italialaisnaiset elivät suuria tunteita keittiöissään ja pyykkinaruillaan. 

Eikä se tietysti kamalan kaukana totuudesta ollutkaan. No, naiset eivät ehkä olleet yhtä kovaäänisiä kuin elokuvissa, mutta omistaan ihanasti huolta pitäviä. Ja keittiö ja pyykinpesu olivat kyllä edelleenkin selkeästi vain naisten valtakuntaa.

Mutta se mihin elokuvat eivät olleet valmistaneet, oli tunne siitä, että italialaisnaiset olivat rakentaneet (tai olleet ainakin vahvasti mukana muuraustyössä) ympärilleen vankilan, joissa omaa onnea tärkeämpää oli väsymättä pitää kiinni täydellisen siististä kodista, herkullisten aterioiden katkeamattomasta virrasta (joista emäntä linjojaan vartioiden itse pidättäytyi) sekä ennen kaikkea kauniista ulkonäöstä, jonka jo valmiiksi valtavaa merkitystä tiedotusvälineet väsymättä vain pönkittivät. 

Ja sekös minua pohjoisen naista ärsytti. Ja häiritsi. Ja raivostutti. Ja ihmetytti.

Ja kiinnosti.

Voisiko toisen vankila olla toisen onni?  

Tutkimusretket aiheen tiimoilta jatkuvat edelleen. Toivon matkan varrella oppivani löytämään onnen kotitöiden eittämättömästä yksinvaltiudesta. Toisaalta taas odotan innolla, että saan jonkun italiankaverin jättämään tiskit ja keittiönsiivouksen aamuun ja istahtamaan rennosti nauttimaan viinistä ja jutustelusta heti illallisen päälle. 

Oli miten oli, tänään italiattaret saivat toivottavasti nauttia muiden tekemästä ruoasta ja meitä pohjoisen emäntiä pidettiin kuin kukkia kämmenellä.


Kuva: Riccardo Granaroli

Buona Festa delle Donne!Ystävyyden tärkeydestä muistuttava teksti löytyy täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti