torstai 28. maaliskuuta 2013

Pari pikku tärppiä pääsiäiseen Roomassa

Moni tuttuni - lukuisien muiden matkamiesten ohella - on suuntaamassa Roomaan pääsiäisen viettoon. Mikäpä olisikaan sen parempi syy listata matkaeväiksi muutama oma Rooman suosikkini!Pääsiäistä muuten juhlitaan Italiassa hieman kevyemmin kuin täällä kotona, sillä pitkäperjantai on siellä ihan normaali arkipäivä. Varsinaiset juhlapäivät ovat pääsiäissunnuntai sekä sitä seuraava maanantai (pasquetta - pikkupääsiäinen). Koska Roomassa kuitenkin on juhlapyhien aikaan lukuisa määrä ostovoimaa, keskustan kaupat saavat olla auki myös pääsiäisen aikaan, erityisesti Pasquettana. Juhlapyhien aikaan voi ostoksia siis mitä todennäköisimmin suorittaa ainakin suuressa osassa keskustan ketjuliikkeistä sekä vaihtelevasti myös muissa keskustan alueen (erityisesti Via del Corson) kaupoissa. Pääsiäisenä ovat auki myös ostoskeskukset, joista lähin lienee Euroma2 Eurin kaupunginosassa, johon pääsee sinisen B-linjan metrolla (Eur-Fermi -pysäkiltä pieni pätkä vielä bussilla 070, 700 tai 709. Pyydä kuskia kertomaan milloin ollaan Euroma Duen kohdalla).

Jos Roomaan on suuntaamassa ensimmäistä kertaa, varsin näppärän yleiskatsauksen saa kiertoajelulla kaksikerroksisen bussin kyydissä. Bussit pysähtyvät tärkeimpien nähtävyyksien lähelle (Pietarinkirkon edusta, Colosseumin kuve jne.), ja kyytiin voi hypätä mistä haluaa. Rooman kaupungin liikennelaitoksen ATACin kiertoajeluista lisätietoa löytyy täältä.

Itse Roomaan saavuttuani haluan lähes aina ensi alkuun rauhassa vaellella ja nautiskella keskustassa Espanjalaiset portaat - Trevin suihkulähde - Pantheon (samalla kannattaa piipahtaa myös viereisessä Santa Maria sopra Minerva -basilikassa, jossa on upea sininen katto) - Piazza Navona - ja jos vielä jaksaa, Campo dei Fiori -alueella.


Espanjalaisten portaiden läheisyydessä on ruokapaikka Antica Enoteca, josta on tullut oma lomanavauspaikkani. Parhaiten loma alkaa, kun saan eteeni Antica Enotecan talon antipastolautasen, jota nautiskelen viinin kanssa mieluiten auringonpaisteessa ulkosalla (muutama pöytä löytyy nimittäin hieman piilosta rauhalliselta sivukadulta, johon kannattaa ehdottomasti hakeutua sään salliessa).

Pantheonin lähellä taas on monen monituisen vuoden takaa tuttu Pizza al taglio (pizzeria, jossa myydään pizzaa asiakkaan toivoman kokoisina paloina) Pizzeria Minerva, joka on nyttemmin kasvanut valtaisaksi tavola caldaksi (lämmin pöytä, purtavaa löytyy laidasta laitaan ja on erinomainen italialainen vastaveto pikaruoalle). Paikan lähes huomaamaton ovi löytyy kun lähdetään kävelemään Piazza della Rotonda -aukiolta katsottuna Pantheonin vasemmanpuoleista vierustaa, eli Via della Minervaa kohti Largo Argentinaa. 


Jos taas haluaa ohutta roomalaista pizzaa, omia lempipaikkoja ovat olleet aikojen alusta Baffetto (ja nimeomaan The Baffetto, ei Baffetto2) sekä Pizzeria Monte Carlo, jotka molemmat löytyvät Piazza Navonan läheltä, mukavan Via del Governo Vecchio -kujan liepeiltä.

Näillä eväillä ja reitellä saanee pääsiäisen vieton ainakin mukavasti käyntiin!

Buon viaggio e Buona Pasqua!


Roma nun fa' la stupida stasera
damme na mano a faie di de si
scegli tutte le stelle 
piu' brillarelleche c'hai
e un friccico de lunatutta pe noi 

Faje senti' ch'e' quasi primavera
manna li mejo grilli pe fa' cri cri
prestame er ponentino 
piu' malandrino che c'hai 
Roma reggeme er moccolo stasera

Roma nun fa' la stupida stasera
damme na mano a famme di' de no
spegni tutte le stelle
piu' brillarelle che c'hai
nasconneme la luna se no so guai

Famme scorda' ch'e' quasi primavera
tiemme na mano in testa pe' di de no
smorza quer venticello
stuzzicarello che c'hai
Roma nun fa' la stupida stasera

7 kommenttia:

 1. Hyödyllistä tietoa tämä

  VastaaPoista
 2. Ciao ToinenJalka!

  Hyvän näköisiä vinkkejä!! Heitän sinulle pääsiäisen ratoksi pohdittavaksi haasteen, missä kaikkialla Roomassa ja muuallakin haluaisit syödä jos etäisyys eikä kukkaro olisi esteenä:

  http://ripaustryffelia.wordpress.com/2013/03/29/haaste-ruokamatkaajille-10-ravintolan-virtuaalimatka/

  t. Pata

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerrassaan miellyttävää pääsiäistekemistä!! Otan haasteen ilolla vastaan, kiitos!

   Poista
  2. You are most welcome! Odotamme innolla osapaljasjalkaisen vinkkejä parhaisiin paikallisiin!!

   Poista
 3. Iiik, tahtoo Roomaan! Ihania kuvia ja tietoa Roomasta. Aurinkointa pääsiäisen aikaa sinulle!

  VastaaPoista