torstai 7. maaliskuuta 2013

Sekametelisoppaa

Pienenä tyttönä en kamalasti keitoista perustanut. Varsinkaan siitä yhdestä oudosta sekasotkusta, jota minestrooniksi kutsuttiin ja jossa ui löllöjä spaghetinpalasia.

Olinkin koko epämiellyttävän sopan onnellisesti unohtanut, kunnes yllättäen törmäsin minestroneen italialaisen supermercaton pakastealtaalla. Sieltä altaan syvyyksistä se kammotus nimittäin ui esiin, ja kun kauppakaveri sitä niin kovasti kehui ja toivoi saavansa, niin pitihän sitä sitten taipua. Salaa pitkin hampain.

Pakastealtaalta saaliiksi löytynyttä minestrone -pussia tarkemmin tutkittuani en kuitenkaan enää ymmärtänyt, että mitä tällä minestronella oli tekemistä sen oman lapsuudenpainajaiseni kanssa. Pakastepussi oli täynnä herkullisenoloisia vihanneksia, ja palvikinkut sekä spaghetit loistivat poissaolollaan.

Ja niin sitä ihminen sitten taas oppi uutta. Minestrone ei nimittäin ollutkaan vain yksi tietty keitto, vaan yleisnimitys keitoille, jossa on paljon erilaisia kasviksia kirkkaassa liemessä. Tuolla kasvisten runsaalla määrällä soppa lienee ansainnut myös one -päätteen, jota käytetään italian kielessä kuvailemaan isoja asioita. Minestrone on siis kunnon kattilallinen kasviskeittoa, joka voi sisältää melkein mitä tahansa kasviksia vuodenajasta ja alueesta riippuen.

Minestra- eli keitto -sanalla lautaselta taas voi löytyä kasvisten, pancettan jne. lisäksi myös pastaa tai riisiä. Ja se lapsuuden pelätty keitto oli siis yhdenlainen minestra. Benone! Oppia ikä kaikki!

Näillä tiedoin siis annoin minestronelle uuden mahdollisuuden, ja onhan näitä soppia poikineen tullut sitten tehtyäkin. Minestrone on myös erityisen oivallinen ruoka varsinkin silloin kun on syytä siistiä jääkaapin vihanneslaatikot - sen lisäksi, että se(kin) on kovin hyvää!

Tähän soppaan on vihanneslokeron sattumien lisäksi kumottu yksi
erinomaisen toimiva keitontekoon koottu pussi sieltä eräästä saksalaisperäisestä kaupasta.

Minestrone Golosone eli Herkkusuun kasviskeitto (4 hengelle)

Minestrone on siis yleisnimitys pääasiassa kasviksista tehdylle keitolle, joten kattilaan voi heitellä oikeastaan mitä tahansa kasviksia pakastimesta ja jääkaapista sattuu löytymään. Valkoiset pavut tekevät minestronesta erityisen hyvän, joten niitä kannattaa aina varata minestronehommiin ryhtyessä. 

Tähän ohjeeseen on nyt suuntaviivoiksi kirjattu ne kasvikset, joista tehtyyn minestroneen (nämä olivat siis selleriä, sipulia ja valkopipulia lukuunottamatta kaikki valmiiksi pilkottuina italialaissupermarketin tyypillisessä keittopakastepussissa) aikanani itse ihastuin. 

1 pieni sipuli
1 (pieni) sellerin varsi lehtineen
1 porkkana
1 valkosipulin kynsi
2 keskikokoista perunaa
1/2 kesäkurpitsa
kourallinen vihreitä papuja
1 purkki säilykepapuja tai 2 dl kuivattuja papuja (valkoiset borlotti -pavut ovat eri hyviä, jos löytyy!)
1/4 kaalia
1/ 2 purjoa
1/2 pieni kukkakaali
muutama kuutio pakastepinaattia
2 tomaattia tai muutama lusikallinen tomaattimurskaa
(pikkiriikkisen yrttejä - timjamia, salviaa, basilikaa ja/tai persiljaa)

* Muuten, myös nahistuneet salaatit kannattaa viskata soppaan mukaan! 

oliiviöljyä
1 kasvisliemikuutio
vajaa 1 rkl suolaa
vettä
(kuivunut Parmesan-juuston kannikka)


1. Jos käytät kuivattuja papuja, laita ne likoamaan yön yli.

2. Pilko porkkanat, sipulit ja varsiselleri, ja laita ne hautumaan oliiviöljyyn. Tästä soffrittoksi kutsusta sekoituksesta muuten käynnistyvät lukuisat muutkin italialaiset reseptit.


3. Pese ja pilko loput kasvikset. Kun soffritto on pehmennyt, ala lisäämään siihen kasviksia laji kerrallaan, ja lisää lämpöä niin, että kattila hieman porisee. Aloita perunoilla, kesäkurpitsoilla ja pavuilla, ja lisää tomaatit viimeisenä. Kun kaikki ainekset on kattilassa, lisää suola, yrtit ja kasvisliemikuutio, ja anna vielä hetken makustua ennen nesteen lisäämistä. Muista sekoitella, ettei kasvikset pala pohjaan!

4. Lisää kattilaan kylmää vettä niin että kasvikset peittyvät. Lisää veteen Parmesanin kannikka (näitä juustojen kovia reunapaloja kannattaa laittaa jemmaan juurikin soppien maustamista silmälläpitäen!) ja anna kiehua hiljalleen kannen alla vähintään tunnin ajan.


Spero che hai un appetitone!Toscananmurteella lauletut sanat löytyvät täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti