sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Pozione Magica

Eräänä talvisena iltapäivänä ei ollut kiire minnekään. Kävelin kaikessa rauhassa kaupungin katuja ja pysähtelin katselemaan pikkuliikkeiden näyteikkunoita, joihin aika oli pysähtynyt. Vanhoja tavaroita, huonekaluja ja valaisimia, joiden hiljainen ja hauras tunnelma ulottui katukivetyksille saakka.

Ja sitten, yhden harmaaksi pinttyneen ikkunan takana valtava vihreää elinvoimaa uhkuva laakeripuu.

Keskellä harmainta talvea. Täällä pohjoisessa.

Sellaista laakeripuuta en ollut ikinä nähnyt elossa kuin Italiassa. Ja siitä ovesta oli tietysti rohjettava sisään.

Kun viimein palasin takaisin jalkakäytävälle lukuisia tarinoita rikkaampana ja muutama tummanvihreä laakerinlehti taskussani, minulla oli vain yksi velvollisuus. Nämä lehdet pitää saada uutettua taianomaiseen italialaiseen lihaliemeen.

Ja niin toden totta tapahtuikin. Ja mikä hyväätekevä liemi siitä (taas) tulikaan!Brodo di carne (2-8 hengelle)

Seuraavat ainesosat ovat jälleen suuntaa-antavia. Saatan tehdä pienen liemen tortellinien kanssa syötäväksi vaikka vain lihan roippeista (jänteet, rustot ym. "herkut", jotka jää jäljelle kun siistin ison lihanpalan pakastuskuntoon - n. 150g riittää hyvin 1,5 litraan nestettä), jottei niitä tarvitse heittää roskakoriin. Parhaimmillaan liemi kuitenkin lienee, kun siinä on sekaisin muutamaa eri lihaa sekä luuta.

300g kanan (luista) rintaa ja/tai koipea
400g luista naudan lihaa (tai luutonta lihaa sekä pala tai toinenkin naudan ydinluuta - näitä pieniä luubiittejä on yleensä saanut kaupasta ihan vain kysymällä jos ei tiskistä löydy)
2,5 l vettä
1 sellerinvarsi lehtineen
2 porkkanaa
1 iso sipuli
1 laakerinlehti
muutama kokonainen mustapippuri
1 rkl suolaa

sitruunan mehua

(Parmesan -juustoa)


1. Huuhtele ja kuivaa lihat.

2. Huuhtele kasvikset ja kuori porkkanat sekä sipulit (jos ovat siistejä, voi käyttää kuorineenkin).

3. Laita lihat ja kasvikset sekä laakerinlehdet, suola ja pippurit kylmään veteen 5 litran kattilaan. Anna kiehua.

Suola-aarre. Karkea suola on brodossakin parasta,
4. Poista pintaan mahdollisesti nouseva vaahto.

5. Kun vaahto on saatu putsattua, anna liemen hautua matalalla lämmöllä kannen alla vähintään 2 tuntia.

6. Siivilöi liemestä lihat ja kasvikset.
* Näistä lihoista voi tehdä ihan oman ruokalajinsa. Esimerkiksi italialaisten perinteinen joulupäivän lounas koostuu alkuruoaksi (primo) tarjottavista tortellineista lihaliemessä ja secondona nautitaan liemessä keitetty liha (bollito) vaikkapa frutta mostardatan (ärhäkkään sinappisessa "siirapissa" säilötyt hedelmät), majoneesin tai salsa verden kanssa.


7. Nauti liemi yhdessä tai useammassa erässä esim. tortellinien, quadruccien tai mun pienen "soppapastan" kanssa, risotoissa jne. Brodo pienellä pastalla höystettynä on myös erinomaista flunssaruokaa.

Ja taianomaiseksi ja aivan erityiseksi tämän brodon tekee viimeistään eräältä italiankaverilta opittu temppu, eli kevyt puristus suloista sitruunan mehua liemeen ennen syömistä. Eikä muutamaa taikalientä höystävää raapaisua parmesaanista kiellä kukaan..Taikoja ja vanhoja aikoja löytyy myös tästä levyarkistojen aarteesta.


Buona domenica!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti