tiistai 12. maaliskuuta 2013

Katseet kääntyvät Vatikaaniin

Katolisen kirkon konklaavi, eli reilun sadan kardinaalin ryhmä kokoontuu tästä päivästä lähtien valitsemaan uutta paavia.

Ryhmän työpaikka Sikstiiniläiskappeli (jota myös me tavalliset kuolevaiset pääsemme ihailemaan kierroksellamme Vatikaanin Museossa) on mitä inspiroivin, sillä sen seiniä ja kattoja koristavat Michelangelon maailmankuulut frescot. Tutuin niistä on tietysti viimeistään "Nokia Connecting People" -kampanjasta tutuksi tullut kuvaelma Jumalan ja Aatamin yhteydestä, jonka alle punaisiin nuttuihinsa pukeutuneet ja tarkasti ulkopuolisesta maailmasta eristeyt kardinaalit ovat kerääntyneet valitsemaan joukostaan uuden katolisen kirkon päämiehen.

Näistä toisessa poltetaan tuloksettoman äänestyksen päätteeksi äänestysliput,
joiden musta savu kertoo, että valinta on edelleen kesken.
Kun äänestyslippuihin lisätään kosteita olkia ja hieman kemikaaleja (!),
nousee piipusta valkoinen savu, joka kertoo, että uusi paavi on valittu.
Kuva: Reuters

Mikäli paavia ei heti tämänpäiväisellä äänestyskierroksella löydy, keskiviikosta lähtien kardinaalit äänestävät kahdesti niin aamu- kuin iltapäivisinkin. Lauantai on lepopäivä, ellei sitä ennen joku vapaasti noin 200 kardinaalin joukosta valittava saa yli 2/3 äänistä.

Vaikka suuri osa kardinaaleista on edelleen italialaisia ja eurooppalaisia, lukumääräisesti enemmän katolilaisen kirkon jäseniä löytyy nyttemmin niin Etelä-Amerikasta kuin Afrikastakin. Olisikin varmasti varsin oikeutettua, että paavius laajentuisi myös Euroopan ulkopuolelle. Tämä oli vetäytyneen Paavi Benedettonkin toiveena.

Maailmanlopunennustaja Nostradamuksella oli tietysti sanansa sanottavana tähänkin soppaan. Mahdollinen mustan paavin valinta ja erinäiset numerologiset yhteensattumat ovat kietoneet myös Vatikaanin tapahtumat osaksi näitä kurjan jokapäiväisiksi käyneitä ennustuksia aikojen päättymisestä. Valtamedioita ja ihan tavallisia italialaisia nämä ennusteet eivät ole kuitenkaan pahemmin hetkauttaneet, kyllähän näitä ennusteita riittää!

Pienen pieni savupiippu kaukaisuudessa kertoo isoista uutisista.
Kuva: Andrew Medichini / AP

Seuraavan viikon ajan maailman katse onkin siis suunnattu kohti Vatikaania ja Sikstuksen kappelin katolle pystytettyä pientä savupiippua ja sen savumerkkejä. Ihan heti ei asiantuntijoiden mukaan valkoista savua ole kuitenkaan odotettavissa, ja Sikstiiniläiskappelin tunnelmia saattaa tällä kertaa hyvinkin kuvailla tämä pätkä Nanni Morettin "Habemus Papam" -elokuvasta.Käännösavuksi riittänevät sanat "Jumalani, älä anna sen olla minä".

Mahdollisista tiukoista äänestyksistä huolimatta pääsiäiseen mennessä tulemme kuulemaan Pietarinkirkon parvekkeelta sanat:

"Annuntio vobis gaudium magnum. Habemus Papam" - "Suurella ilolla ilmoitan, että meillä on paavi"

4 kommenttia:

  1. Davvero! Ja kuten viisaammat arvelivat, niin tänään ei vielä sitä valkoista savua päästy näkemään, joten tämä oli vasta kevyttä alkusoittoa..

    VastaaPoista
  2. Ja silminnäkijöiden mukaan kardinaalien pohdintatauolla on tänään nähty kohoilevan runsain määrin harmaata (tupakan)savua..

    VastaaPoista