maanantai 18. maaliskuuta 2013

Ihmeellisen hyvää risottoa


Tunnustan.

En ollut harkinnutkaan risoton tilaamista ravintolassa. Ikinä.

Saati että tuon italialaisen riisipuuron kokkaaminen omassa keittiössä olisi edes kevyesti houkutellut.

Nein, nein.

En pitänyt risottoa oikein minään.

Silti, yhtä vääjäämättömästi kuin herne-maissi-paprika -risotto palasi sykleittäin koulun ruokalistalle, niin minäkin kerran osuin illalliselle, jossa eteeni kannettiin ihan oma lautasellinen tuota epähoukuttelevaa ruokaa. Eikä siinä tilanteessa auttanut kuin pistää haarukoiden ja antaa risotolle tilaisuus.

Ei liene yllätys, että hyväähän se oli. Tietysti. Ei siitä kuitenkaan lempiruokaa tullut.

*  *  *

Mutta risotto oli päättänyt antaa minulle vielä uuden mahdollisuuden. Koitti nimittäin sekin päivä, kun risotto tuli rennosti eräänä arki-iltana vierailulle kotikeittiöömme.

Sinä iltana risottoa hämmennellessäni toivoin vain, että Frendien alkamiseen mennessä lautanen on täynnä ja minä se kädessä sohvalla.

Frendeistä ei enää muista, mutta sen muistan miten hetkeä myöhemmin kehräsin onnesta maistellessani tuota ilman sen kummempia kommervenkkejä omassa keittiössä syntynyttä ihmettä.

Mitään niin hyvää ei ollut käsistäni tullut. Ikinä.

Eikä se ihme jäänyt yhteen kertaan.
Pinaattirisotto (2-4 hengelle)

2,5 dl risottoriisiä (Arborio tai Carnaroli)
pinaattia (pakastekuutioita ja/tai tuoretta - tavallisesti laitan muutaman pakastekuution ja kourallisen tuoretta pinaattia)
1,5l kasvislientä (tämä määrä riisiä imee kaikkiaan n. 1,2l lientä)
80g voita
1dl valkoviiniä
1 iso valkosipulinkynsi
1 keskikokoinen sipuli
oliiviöljyä
(suolaa)
2 kukkurallista ruokalusikallista Parmesan -juustoa (+ maun mukaan suoraan lautaselle)


1. Laita kasvisliemi (liemikuutiolla tehty toimii mainiosti!) lämpenemään. Tämä kattila kannattaa laittaa takalevylle, sillä hella tulee täyteen tavaraa (tiskaus on varmaan risotontekemisen vaivalloisin osa).

2. Leikkaa sipuli ohuiksi ja pieniksi siivuiksi. Laita sipuli kypsymään pikkuhiljaa voissa omalla isolla (paistin)pannullaan. Tähän pannuun tullaan tekemään itse risotto.

3. Kuori valkosipuli ja laita se kevyesti ruskistumaan oliiviöljyssä omalla (pienellä) pannullaan. Kun kynsi on saanut väriä, laita pakastepinaatit sulamaan ja makustumaan öljyssä. Lisää pikkiriikkisen suolaa sekä tuoreet (hieman pienityt) pinaatit kun neste on haihtunut.


4. Kun sipuli on pehmennyt ja saanut herkullisen kullankeltaisen värin, lisää pannulle riisi, ja sekoita se kauttaaltaan voihin (lämpöä kannattaa hieman nostaa tässä vaiheessa).

5. Kun riisi on saanut imeä maun voista ja sipulista, kaada pannulle pinaatit ja sekoita.

6. Lisää pannulle valkoviini ja anna sen haihtua.

7. Viinin haihduttua alkaa varsinainen riisin kypsennys. Riisin päälle kaadetaan kauhallinen (n. 1 dl) kerrallaan kasvislientä ja annetaan liemen imeytyä riisiin. Riisiä kannattaa sekoitella silloin tällöin.

Kun lähes kaikki kasvisliemi on pikkuhiljaa sekoiteltu riisiin (riisi kypsyy n. 20 min.), kannattaa riisiä alkaa maistella. Riisi on kypsää - tai itse tykkään siitä - kun sen sisällä ei enää tunnu tärkkelyksinen ydin. Itse annan mielummin riisin kypsyä mielummin hitusen "yli" kuin jäädä liian rapsakaksi. Mutta nämä lienevät makuasioita, ja siksikin pikku maistelu loppuvaiheessa on enemmän kuin paikallaan.

8. Ripottele risoton päälle kauttaaltaan Parmesan -juustoa ja sekoita. Tsekkaa vielä suola, ja lisää pikkaisen tarvittaessa. Pöytään kannattaa laittaa Parmesania sitä haluaville. Parmesan toimii erinomaisena suolan korvikkeena jos sitä joku kaipaa - ja on muutenkin aivan kotonaan tämän risoton seassa.

Ja sitten vain nauttimaan ihmeellistä ihanutta jonka tekemiseen ei ihmeitä tarvita.

Buon appetito!4 kommenttia:

 1. Mekin tehtiin viikonloppuna risottoa melkein samalla reseptillä paitsi käytimme selleriä ja herneitä. Tosin tällä kertaa risotosta ei tullut niin hyvää kuin olisin toivonut, vikaan meni riisi (joku oli joskus tuonut meille kamalaa risella risottoriisiä, ei toimi!) ja kasvisliemi jäi tällä kertaa liian valjuksi. Ja ehkä parmesaani olisi saanut olla voimakkaampaa. Myönnän olevani todella laiska tekemään itse kasvislientä, olen tehnyt ehkä kerran. Yleensä käytän kaupan jauheita. Millaista kasvislientä itse käytät?
  Minun reseptissäni tosin parmesaania on vielä enemmän:)
  Valkoviiniä olisi yhä jääkaapissa odottamassa toista satsia, jonka haluaisin tehdä tänään.

  VastaaPoista
 2. Tää risotto-ohje jostain syystä onnistuu aina - johtunee voin määrästä.. Tosin, riisiasioissa ei olla taidettu myöskään koskaan "riskeerata". Hyvänen aika - koskaan mulle ei ole tullut mieleenkään tehdä tätä omasta kasvisliemestä! Saisinkohan siihen edes riittävästi makua ilman liemikuutiota..? Tätä ohjetta onkin menestyksellä kokkailtu aina kaupan kasvisliemikuutioilla, ja toistaiseksi risotoista on tullut niin hyviä, että olen voinut vaan tyytyväisenä myhäillä partaani!

  Kokeile ihmeessä tätä pinaattiversiota jos et vielä ole kokeillut. Myös pieniksi silputut pakastepinaatit löytävät tarkoituksensa tämän risoton uumenista.

  VastaaPoista
 3. Pakko tulla vielä kiittämään tästä reseptistä! Olen aina pitänyt risottoa vaikeana ruokana kokata, mutta ohjeellasi tosiaan onnistuu aina (ja aina yllättyy kuinka ihana ja maukas ruoka näinkin yksinkertaisesti syntyy). Täytyy kyllä mainita että itselläni kasvislientä menee huomattavasti pienempi määrä! Vaikka pinaatti hyvää onkin, olisi mukava saada vinkkejä muistakin risotoista:)

  VastaaPoista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista