tiistai 26. maaliskuuta 2013

Kokkisotaa pappardelleilla ja salviapestolla

Tänään ikkunalaudalta surullisin silmin aamutoimia seurasi kohti vääjäämätöntä kuolemaansa kulkeva salvia. Tuo jo sieltä täältä kuivunut vihreälehtinen sankari, joka oli antanut kaikkensa vain muutaman viikonloppuna nautitun lehden tähden. Tuo toiveikkaasti kotiimme päätynyt yrtti, joka tulisi kaikista kasteluyrityksistä huolimatta kohtaamaan nopean ja kuivan loppunsa jo ennen pääsiäistä. Ja jonka kohtalona olisi olla vain yksi helmi lukuisien ikkunalaudallemme kuihtuneiden toveriensa päättymättömässä helminauhassa.

Voih, ei taas! Asialle oli pakko tehdä jotain.

Koska pesto oli ennenkin osoittautunut oivaksi keinoksi muuttaa kertaheitolla iso määrä yrttiä herkuksi, päädyin petaamaan salvialle viimeisen leposijan italialaisen Kokkisodan (La prova del Cuoco) ohjeen mukaan. Extrana tässä ohjeessa tuli kuitenkin oma henkilökohtainen kokkaushaasteeni, nimittäin pappardelle -pastan teko iiihan omin pikku kätösin.

..Enhän kovapäisenä voinut nimittäin mitenkään tyytyä käyttämään vain jotain jo kaapissa majailevaa pitkää pastaa, joka olisi käynyt mainiosti sekin..

Ja näin se sitten meni.




Pappardelleja salviapestolla (alkuperäisohjeen mukaan 4 hengelle, itse sain tästä pastat hätinä kahdelle)

Pappardelle -pasta
100g (1,5dl) vehnäjauhoa
1 rkl oliivöljyä
1 kananmuna

karkeaa suolaa keitinveteen


Salviapesto
1 kunnon kourallinen salvianlehtiä
1 dl raastettua pecorinoa
1 dl manteleita
n. 1 dl oliiviöljyä (tai niin paljon että pestosta tulee sopivan notkeaa)
suolaa&mustapippuria




1. Laita mantelit paahtumaan uunissa 200 asteessa n. 10 minuuttia. Anna sitten jäähtyä.

2. Vaivaa jauhot, muna ja öljy tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun, ja anna seistä 5 minuutin ajan.
* Taikinaa pyöritellessäni huomasin, että vehnäjauhot ovat varsinaisia juoppoja. Vehnäjauhoa kannattaakin laittaa aluksi desin verran ja lisätä jauhoa tarpeen tullen niin, että taikina pysyy kuitenkin notkeana. Omaani yritin notkistaa lisäämällä hieman öljyä, onneksi jeesasi pikkaisen sekin.

3. Huuhtele salvianlehdet (jos tarvis, huuhdeltua lehdet voi käyttää pestoon märkinä), raasta pecorino, pieni mantelit ja myllää tasaiseksi massaksi öljyn kanssa. Mausta suolalla ja pippurilla.

4. Kauli (tai rullaa pastakoneella jos sellainen löytyy!) pastataikina ohueksi nelikulmioksi. Huolehdi, että taikinan pinta on tasaisesti jauhotettu eikä se tartu kiinni pöytään tai kaulimeen. Sopiva paksuus lienee jossain millin ja max. kahden välillä..

Kyllä tämä nelikulmiosta menee..
Kun taikina on riittävän ohutta, taittele se leveyssuunnassa nelin kerroin (alhaalta puoliväliin, ylhäältä puoliväliin ja sitten vielä puoliksi - huolehdi, että pinnassa on jauhoa) ja leikkaa noin 3 sentin levyisiksi nauhoiksi.

Avaa nauhat ja laita pastavesi kiehumaan. Anna nauhojen kuivua pöydällä niin pitkään kunnes vesi kiehuu.


5. Laita paistinpannulle lusikallinen pestoa per ruokailija. Älä laita pannua kuitenkaan levylle lämpenemään.

6. Kun pastavesi kiehuu, suolaa vesi ja heitä pappardellet veteen kypsymään.

7. Kun pappardellet ovat kiehuneet 3 minuuttia, siirrä pastakattila pois levyltä ja pestopannu tilalle. Siirrä pappardellet vedestä suoraan paistinpannulle, ja sekoita pasta tasaisesti pestoon. Lisää tarpeen tullen hieman keitinvettä, jos tilanne pannulla vaikuttaa turhan kuivalta.


Ja tadaa! Aikaa meni huimasti enemmän jo pelkkään pastan kaulimiseen kuin Kokkisodassa oli varattu koko aterian tekemiseen, mutta sainpahan annettua salvialle ainakin arvokkaan päätöksen!



2 kommenttia:

  1. Nam, näyttää herkulliselta! Noiden yrttien elossa pitäminen on muuten minullekin ihan ylivoimainen tehtävä. Kastele tai älä kastele, kuolevat kaikesta huolimatta =D

    VastaaPoista
  2. Itse tehty pasta on kyllä ihmeellisen hyvää! Taidan nyt innostua ihan enemmänkin taiteilemaan tuon kaulimen kanssa!

    VastaaPoista