torstai 11. huhtikuuta 2013

Lihaa pizzapojan tapaan ja lautasenputsauksen jalo taito

Olen viime päivinä ollut erityisen paljon tomaattikastikkeen perään. Kun olen yhden (tai pari) lautasellista sugolla kostutettua spaghettia saanut napaani, alan jo miettiä koska ja miten saisin samaa herkkua lisää. Mutta vaikka kuinka mieli tekisi, ei spaghettiakaan voi ihan määrättömiä määriä sisäänsä ahtaa.

Kyllä on rankkaa olla vastuunsa tunteva aikuinen.

Onneksi tomaattikastikkeesta riittää variaatioita. Ja onneksi on joitain annoksia, joiden varjolla saa todenteolla tunkea naamaansa silkkaa tomaattikastiketta, jos niin haluaa.

Yksi tällainen annos on "carne alla pizzaiola" eli liha pizzanpaistajan tyyliin, jossa liha kypsennetään - tadaa! - tomaattikastikkeessa!

Erityisen kivan tästä annoksesta tekee se, että sitä syödessä on suorastaan velvollisuus heittäytyä rennoin ottein lopuksi nuolemaan lautanen. Ei tosin kielellä, vaan leivänkannikalla. Ja tälle taiteenlajille (jota ehkä kaikkein muodollisimmilla päivällisillä kannattaa vältellä, tai pyöritellä leipäpalaa vaivihkaa haarukalla) on ihan nimikin - "fare la scarpetta", eli tehdä pikku kenkä.

Okei, tuossahan ei ole mitään järkeä. Mutta näin toimii italialainen ajattelu. Pala leipää on tässä tapauksessa kenkä, tai paremminkin kengän pohja, ja lautanen on vaikkapa jalkakäytävä, josta tarttuu kaikenlaista mukavaa kiinni kengänpohjaan. Toisen tarinan mukaan nimi taas tulee sanasta "scarsetta" tai "scarsa", eli siitä, kun jotain ei ole riittävästi. Ja silloin kun ruokaa ei ole riittämiin, pitäähän ne viimeiset kastikkeenrippeetkin lautaselta pyyhkäistä. Selvähän se.

Vaikka olenkin sen verran onnekas, että voisin jättää scarpettan väliin, teen sen kunnioituksesta makua ja vatsaani kohtaan. Niitä vähemmän onnekkaita unohtamatta.Carne alla pizzaiola (2 hengelle)

2 isoa valkosipulin kynttä
400 g tomaattia (murskaa, paseerattua tai kuorittuja tomaatteja)
oreganoa (tuore tai omasta oreganosta kuivattu [lue: kuivunut] on paras vaihtoehto)
1 tl suolaa (tai maun mukaan)
ripaus sokeria
hyvää oliiviöljyä
n. 200g naudan ulkofilettä tai sisäpaistia

HUOM! Käytä ruoan valmistukseen isoa, kannellista paistinpannua.


1. Siivuta valkosipulit ohuiksi ja laita paistinpannulle kuullottumaan matalassa lämmössä. Varo etteivät valkosipulit vahingossa kärähdä.

2. Kun valkosipulit ovat saaneet väriä, kaada pannulle tomaatit. Mausta runsaalla oreganolla, suolalla sekä ripauksella sokeria. Anna pulputella noin vartin ajan.

3. Leikkaa lihat ohuiksi siivuiksi ja ohenna niitä vielä hieman lihanuijalla.

Kahvin tampperi on maailman paras lihanuija!

4. Asettele lihat tomaattikastikkeen päälle ja peitä paistinpannu kannella. Anna kysyä n. 5 minuutin ajan, käännä lihat ja anna kypsyä toiset 5 min. toiselta puolelta.5. Leikkaa muutama siivu hyvää leipää, ja syö liha ja kastike leivän kanssa. Lopuksi putsaa lautanen kunnon scrapetta -tyyliin leivänpalalla.

E buon appetito!


2 kommenttia:

  1. Oletko koskaan harkinnut italialaisen keittokirjan tekemistä? Teidän, niitä on paljon markkinoilla, mutta sellainen rennosti ja huumorilla höystetty puuttuu. Lisäksi voisit laittaa aina ruoan mukaan musiikki suosituksen. Sellaista ei ole markkinoilla =D

    VastaaPoista