torstai 18. huhtikuuta 2013

Gnoccheja leivänkäntyistä

Samaan tapaan kuin Suomessa herkutellaan torstaisin hernekeitolla ja pannukakulla, myös italialaisten torstaipäiviin kuuluu perinteinen ruoka, nimittäin gnocchit.

Gnocchithan ovat niitä kumisenoloisia perunoista tehtyjä palleroita, joiden suosion salaisuus ei ole vieläkään minulle ihan kokonaisuudessaan paljastunut. Johtunee epäluuloistani kaikenlaisia löllöjä ruokia - paitsi kunnon maukasta läskiä - kohtaan.

Monille gnocchit kuitenkin maistuvat erinomaisenkin hyvin, enkä itsekään niitä ole pois sylkenyt, joten kyllä niitä nyt syö ainakin ennen kuin selkäänsä ottaa.

Tai kuolee nälkään.

Torstainen gnocchiperinne juontaa aikoihin, kun perjantai oli pyhitetty paastolle, ja paastoon taas piti valmistautua kunnolla ruokaa ahtaamalla. Siihen kyllä gnocchit sopivat enemmän kuin mainiosti, sillä ei niitä kovin montaa tarvise syödä kun jo meinaa housut ratketa.

Parhaillaan vietettävää nuukuusviikkoa juhlistaakseni päätin tällä kertaa kokeilla gnocchien pyöräyttelyä "cucina poveran" (köyhän keittön, jossa italialaiset ovat mestareita) hengessä paperipusseihinsa kuivuneiden leipien kannikoista.


Gnocchi di pane (2-5 hengelle, riippuen siitä miten hyvin gnocchit syöjiin uppoavat. Tyypillinen tarjoiluannoskoko on n. 90g)
150 g kuivunutta vaaleaa leipää
4 dl (punaista) maitoa
1 tl suolaa
1 kananmuna
muskottipähkinää
2 dl vehnäjauhoa (lisäksi n. 1 dl avuksi palleroiden pyörittelyyn)

Voi-salvia -kastike
n. 15 g (about ruokalusikallinen) voita per ruokailija
tuoretta salviaa (mitä enemmän, sen parempi)

Parmesan -juustoa

kourallinen karkeaa suolaa keitinveteen


Gnocchitaikinan valmistus
1. Laita maito lämpenemään. Kun maito on kiehumispisteessä, poista levyltä ja lisää sekaan suola.

2. Paloittele leivät kulhoon ja kaada päälle kuuma maito. Anna leipien pehmetä n. 30 min ajan ja tasoita massa lopuksi vaikkapa sauvasekoittimella.

3. Lisää massaan kananmuna ja mausta muskottipähkinällä. Lisää jauhot pikku hiljaa. Taikina on hyvinkin tarttuvaa, mutta jauhomäärää ei kannata kamalasti ylittää, sillä juurikin liika jauho tekee gnoccheista kumimaisia. Kun ainekset on sekoitettu, laita taikina jääkaappiin tunnin ajaksi.


Gnocchien muotoilu ja kypsennys
1. Kaada lautaselle 1 dl vehnäjauhoa ja ota vierelle toinen laakea lautanen valmita gnoccheja varten.

2. Pyörittele kevyesti jauhotetuilla käsillä gnocchitaikinasta etusormenpään kokoisia ja muotoisia palleroita. Kun koko taikina on pyöritelty gnoccheiksi, anna gnocchien levätä viileässä kunnes keitinvesi kiehuu.


* Gnocchit voi myös pakastaa myöhempää käyttöä varten. Laita muotoillut gnocchit pakastimeen lautasen päällä, ja vasta kun ne ovat näin irrallaan jäätyneet, siirrä sopivankokoisina annoksina pakastepussiin/rasiaan.

Pakastetut gnocchit kannattaa ottaa sulamaan n. tuntia ennen kypsennystä. Anna gnocchien sulaa talouspaperilla peitetyllä lautasella.

3. Ota annosmäärä huomioiden riittävän iso paistinpannu, ja laita sille sulamaan ruokalusikallinen voita / annos. Lisää voin sekaan runsaasti revittyjä salvianlehtiä.


4. Kun keitinvesi kiehuu (pastan tapaan kattilan pitää olla riittävän iso), lisää suola ja gnocchit. Gnocchit tippuvat kattilan pohjalle, mutta n. 3 minuutin kiehumisen jälkeen nousevat pintaan. Kun gnocchit ovat nousseet pintaan, siirrä ne reikäkauhalla paistinpannulle voi-salvia -seokseen.
* Gnocchit voi viimeistellä myös esimerkiksi pyöräyttämällä ne kunnolla kokoonkeitetyssä tomaattikastikkeessa.

5. Nosta paistinpannulla lämpöä ja pyörittele gnoccheja pannulla, kunnes ne saavat kauniin kullanruskean paistopinnan.

6. Raasta lautasella gnocchien päälle Parmesan -juustoa ja pistele menemään niin monta kuin jaksat!


Buon appetito e buon giovedì!

8 kommenttia:

  1. Hei näitä olen aina halunnut kokeilla, pitää ottaa resepti talteen! Itse olen tykännyt askarrella Ndundarieita. Ne on tosi hyviä tomaattikastikkeen kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei mahtavaa, mun piti heti sivistää itseäni, koska ndundari oli ihan vieras sana! Noi ricotta-gnoccheiksi paljastuneet ndundarit kuulostavat oikeinkin hyviltä - eli kiitos paljon vinkistä!

      Poista
  2. Nämä kuullostavat ja näyttävät niiiiin herkullisilta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Tykkään itsekin kun pallerot saa vielä väriä ja lisää purutuntumaa paistinpannulta. Ja tuota voissa pyöriteltyä salviaa voisi kauhoa ihan muuten vaan..

      Poista
  3. Kiinnostava ohje TAAS! Olen tehnyt vain perunagnoccheja ja ricottagnoccheja, mutta tämä on hyvä osoitus siitä, että gnoccheja voi tehdä tosi monin tavoin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, tämäKIN ruoka taipuu ilahduttavan moneksi - varsinkin kun haluaa tyhjentää erinäisiä ruokavarastoja! Ricottagnocchit on taas mulle ihan uusi juttu, joten niitä täytyykin seuraavaksi gnocchirintamalla kokeilla. Yksi vajaa purkkikin löytyisi juuri sopivasti..

      Poista
  4. Hei, blogissani on tunnustus sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa ilahduttava yllätys, kaunis kiitos! Hyvää ja aurinkoista viikonloppua!

      Poista