sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Vieraissa - Tarte Tropézienne

Tunnustan, minulla on salarakas.

En edes tarkkaan tiedä missä ja miten suhde alkoi, mutta tunne on kihelmöivä. Se Toinen tulee pyytämättä haaveisiini ja saa hymyilemään vinosti. Lyhyet ja harvat kohtaamisemme ovat olleet taianomaisia, enkä malta odottaa kunnes jälleen tapaamme.

Ja juuri näin on hyvä. Se Toinen pysyköön hieman vieraana, jotta unelmillani on tilaa temmeltää sen tuntemattomilla teillä ja kulkemattomilla kujilla.

Vai mitä sanot Pariisi, mon amour?


Pariisi tuli mieleeni, kun näytönsäästäjä vieritti ruudulle kuvan eräästä herkullisesta kakusta paikallisen leipäkaupan tiskillä. Tuo kakku oli Tarte Tropézienne - St. Tropezin kakku - joka oli niin ihmeellisen pehmeää ja makoisaa, että se piti palata leipomoon valokuvaamaan jottei nimi vain pääsisi unohtumaan.

Ja tänään, kun lumi palasi hetkeksi peittämään orastavan kevään merkit, koitti oikea hetki tuoda viimein kotiimme pehmeänlämmin tuulahdus Tarte Tropéziennen myötä.



Tarte Tropézienne (2-10 hengelle)

Kakkupohja

10 g hiivaa
1/4 dl maitoa
80 g voita
5,5 dl erikoisvehnäjauhoa
1/2 dl sokeria
1 tl suolaa
3 kananmunaa
+ 1 kananmuna voiteluun sekä raesokeria koristeluun (pinnan voi koristella myös tomusokerilla)


1. Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.

2. Sekoita kulhossa kuivat aineet ja lisää joukkoon kananmunat yksi kerrallaan. Jatka lisäämällä voi ja lopuksi maito-hiiva -seos. Alusta tasaiseksi ja anna levätä peitettynä 1,5 tuntia.

3. Peitä pyöreä piirakkavuoka (omani pohjan halkaisija on 23cm) leivinpaperilla ja painele taikina tasaisesti vuokaan. Anna nousta peitettynä huoneenlämmössä 1,5 tunnin ajan.


4. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Ennen kuin kakku menee uuniin, voitele pinta kananmunalla ja ripottele pintaan raesokeria. Jos koristelet tomusokerilla, tomusokeri lisätään vasta kakun jäähdyttyä.

5. Kypsennä kakkua uunissa 20 minuuttia. Tarkista vielä kypsyys tulitikulla (paina tikku kakun paksuimpaan kohtaan, tikkuun ei tartu taikinaa jos kakku on kypsä) ennen kuin otat sen uunista. Anna kakun jäähtyä.


Crema pasticcera

2,5 dl (punaista) maitoa (1 3/4 dl lämmitetään, 1 1/4 dl käytetään viileänä)
1/2 dl vehnäjauhoa
3/4 dl sokeria
3 keltuaista
1 tl vaniljaa

1. Laita vaniljalla maustettu maito (1 3/4 dl) kattilaan lämpenemään. Huolehdi, että maito ei pääse missään vaiheessa lämpeämään kiehuvaksi asti.

2. Vaahdota erillisessä kulhossa keltuaiset. Lisää joukkoon sokeri ja jauhot sekä lopuksi jäljelle jäänyt maito (1 1/4 dl) ja vatkaa tasaiseksi.

3. Sekoita keltuaisseos lämpimään maitoon jatkuvasti vispilällä vatkaten. Nosta hieman levyn lämpötilaa ja jatka vatkaamista. Älä anna kuitenkaan kiehahtaa. Crema on valmista, kun seos on sakeutunut.

4. Anna creman vilentyä kelmulla peitettynä, jotta sen pintaan ei muodostu kuivaa kalvoa.


Voivaahto

125 g voita
1/4 dl vettä
3/4 dl sokeria
1 kananmunaa
1 keltuainen

1. Pehmennä voi helposti käsiteltäväksi (tai anna olla noin tunti huoneenlämmössä).

2. Laita vesi-sokeri -seos kiehumaan.

3. HUOM! Tästä kohdasta eteenpäin vaahtoa pitää sekoittaa katkeamatta!

Vaahdota kananmunat kulhossa (sähkövatkain on ehdoton..), ja ala lisätä vaahdon sekaan varovasti, ohuena lankana kiehuvaa vesi-sokeri seosta. Kuumenna vesi-sokeri -seosta välillä, mikäli se alkaa kovettua, mutta älä sammuta vatkainta.


4. Kun vesi-sokeri -neste on sekoitettu munien joukkoon, jatka vatkaamista ja anna seoksen jäähtyä niin viileäksi, ettei lopuksi lisättävä voi ala sulaa.

5. Vatkaa sekaan pehmennetty voi. Kun kaikki voi on sekoitettu ja vaahto on tasaisen pehmeää, laita tämäkin vaahto viileään noin tunniksi.


Tarte Tropéziennen kokoaminen

1. Vatkaa viilenneet crema pasticcera ja voivaahtoseokset keskenään.

2. Leikkaa jäähtynyt kakku kahteen osaan sahalaitaisella veitsellä ja levitä vaahto kakun alaosan päälle.

3. Laita kakun yläosa vaahtoseoksen päälle.

4. Leikkaa siivu, haukkaa pala ja unelmoi hieman..

Teksti löytyy täältä.

5 kommenttia:

  1. Aika hauska! :D Mä olen nimittäin tässä juuri googlaillut, että mistä löytyisi mahdollisesti Pariisin paras tarte tropézienne, kun en ihan St Tropeziin asti viitsisi lähteä hakemaan. Mutta nythän olisi sitten resepti ihan tyrkyllä. Mä olen vaan niin auttamattoman huono leipuri... :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totuuden nimissä, olihan tämä kyllä vallan työläs torttu.. Enkä ihan samanlaiseen pehmeyteenkään kotikonstein yltänyt kuin mitä muistojen Tropeziennea haukatessa, byää.. Mutta hyvin on maistunut silti, murut alkaa olla jäljellä! Tuo meidän Pariisin herrrkullinen Tropezienne lähti mukaan La Fougasse -leipomosta Marais'sta.

      Poista
    2. Kiitos vinkistä, pitänee siis testata sitä La Fougassen kakkua! :)

      Poista
    3. Oih ja voih, googletuksen perusteella La Fougasse on sittemmin suljettu! Ei kai auta muu kuin jatkaa etsintöjä...

      Poista
    4. Voihan särkynyt sydän!! Toivotan siis onnea ja menestystä Tropéziennenmetsästykseesi - olisihan vaan niin kivan näpsäkkää käydä poimimassa seuraavan Pariisinvisiitin suosikkileipuri (monen muun kivan vinkin lisäksi) blogistasi!

      Poista