Se oli yksi niitä hetkiä, kun talvi alkoi tuntua hieman liian pitkältä ihmisen kestää ja kesän tuleminen turhauttavan kaukaiselta haaveelta.
Ja niitä ajankohtia, kun käyn aina hieman huolehtimaan siitä, miten kunnialla näille korkeuksille roudaamani italialainen saa selätettyä jälleen yhden talven. Vai saako?
Siinä meren jäällä narskuvaa lunta kuunnellessani ja siitä kamalan viisaana pakkastasoa analysoidessani, pysähtyi italialainen yllättäen sijoilleen. Ja lausui ne pelottavat sanat - "sai che mi manca davvero dell'Italia?" (tiedätkö mitä todenteolla Italiasta kaipaan?)
No niin, ajattelin. Olisikohan nyt viimeisen tilinteon aika, ja Suomen miinukset ajaisivat niiden plussien ohi.
Mutta ei. Siinä lumennarskuntaa kuunnellessaan italialaiselle oli tullut yllättäen vain kova ikävä omia tuttuja juttujaan; meren ääntä ja tuoksua.
Ja kas, minä kesälomani järvien rannoilla viettänyt sisämaalainen en ollut ikinä ajatellutkaan, että meri toden totta on Italiassa harvoin äänetön. Ja että lumen ja jään alle hautautunut pohjoinen meremme on luonteeltaan niin toinen, kuin se meri, jonka rannoilla rakkaani oli kasvanut.
Ja taas tajunta räjähti yhden neuronin verran.
Näillä pienillä tavoilla tajunta on räjähdellyt matkan varrella useasti. Pikakelauksella katsastettuna mieleeni tulivat muun muassa seuraavat (näitähän nimittäin riittää!) Italia-akselilla karttuneet opit:
* ruoan jälkeen ei saa mennä ainakaan tuntiin uimaan, muuten vatsa kramppaa ja pahimmassa tapauksessa seuraa kuolema (tämä on ihan ikisuosikki!)
* samaa sarjaa jatkaa tämä: appelsiini tekee hyvää aamulla, mutta pahaa jälkeä (taas jonkun sortin blokki eli kramppi) illalla
* jonoja ei pahemmin tunneta - ne muodostetaan katsekontaktein, päännyökkäyksin tai viimekädessä vääryyden uhatessa asiasta älähtämällä
* jos asiat toimivat huonosti, siitä napistaan saman tien (saatetaan siitä toisinaan näyttävästi tuhahdellakin)
* italialaisia vessoja ruuhkauttavat "lasten käsienpesualtaat" ovat oikeasti bideitä, joka selvensi osaltaan myös suomivessoihin asennettujen pikkusuihkujen syvintä olemusta
* jos joku puhuu minulle bussissa, niin 99% varmuudella kysymyksessä on lause "Scendere?" (jäätkö pois kyydistä?). Italialaiset eivät välttämättä väistele, ellei sitä erikseen näin pyydetä. Ja muuten busseissa tai muissa julkisissa liikennevälineissä ei kanssamatkustajille iloisesti rupatella. Ellei ole vähän hullu.
* Italialaiset eivät väistele myöskään kaduilla. Harvoin kadun keskelle pysähtynyt joukko - tai vaikkapa vastaan kävelevät kaverukset - antavat tietä ohikulkijoille. Olen testannut - ja luovuttanut viime hetkellä häviäjänä. Prkle.
* päinvastoin kuin Suomessa, Italiassa on tavallista, että oman talon asukkaita tervehditään, mutta kaupan kassalla taas ei. Eikä siitä edes pidä pahastua.
Ja kirsikkana tämän pienen kulttuurikakun päällä:
* Italiassa mansikat syödään sokerilla ja sitruunalla maustettuina. ..Tämä viimeistään puhuu sen puolesta, että Suomessa on maailman parhaat mansikat - ihan sellaisenaan!
Nämä maustamattomat ulkomaanmansikat syötiin sitruunalla (kuori&mehu), sokerilla ja mintulla maustetulla mascarponella. |
Vaikka olemme Euroopan eri laidoilla kasvaneetkin, olen jostain syystä jo pienestä tytöstä saakka laulellut tätä laulua, ihan suomeksi tosin.
Jossain ajatusten pohjalla eteläinen meri pauhasi jo silloin..