maanantai 3. kesäkuuta 2013

Carbonaran uudet vaatteet

Tsihii! Alkaa ihan hihityttää tämä olemisen sietämätön keveys näin kauniilla säällä! Ja auringossa virnistellessä sitä ymmärtää taas erinomaisen hyvin miksi italialaiset ovat niin kovin hyväntuulista sakkia (ainakin maineeltaan) - pikku paisteessa vain on niin helppo hymyillä!

Vähän minua saattaa hymyilyttää myös lähenevä kesäloma. Italia siellä jo valmistautuu saapumiseemme  vaihtamalla ilmanalaa pikku hiljaa kohti kesäisempää (tai ainakin parempi olisi!). Sillä Italiassa, kuten muuallakin etelämmässä Euroopassa, ollaan elelty ihan historiallisen viileää ja huonosäistä toukokuuta - eli sellaista tavallista suomalaista (alku)kesää.

Ja jos auringon ei vain jostain syystä ole luotu paistamaan samanaikaisesti sekä siellä että täällä, niin olkoon se sitten Suomessa. Kyllähän ME sen piiiitkän ja pimeän talven kärvisteltyämme takuulla enemmän ansaitsemme - ja tarvitsemme!

Kesän kunniaksi päätin pukea myös carbonaran vuodenaikaan sopiviin hepeniin korvaamalla pancettan roomalaisilla minikesäkurpitsoilla (joihin kasvaa myös herkullisia kukkia).


Carbonara kesäkurpitsoista (2 hengelle)

1/2 kesäkurpitsa (jos siis kyseessä semmoinen suomalaisenkokoinen yksilö)
1 valkosipulinkynsi
1 TUORE kananmuna
1 dl parmesanraastetta
mustapippuria&suolaa maun mukaan
oliiviöljyä

200g pitkää pastaa (spaghetti, linguine)
kourallinen karkeaa suolaa pastaveteen (HUOM! muista ottaa lasillinen keitinvettä talteen)


1. Laita valkosipulinkynsi kuullottumaan hiljalleen runsaassa öljyssä (pannun pohja voi olla peitossa kauttaaltaan) paistinpannulla.

2. Pese ja kuivaa kesäkurpitsat. Leikkaa kurpitsat siivuiksi. Jos (ja kun) kurpitsat ovat isoja, voi olla hyvä puolittaa siivut ja poistaa hieman myös siemenosaa, joka helposti muuttuu pannulla soossiksi.

Näissä pikkiriikkisissä roomalaiszucchineissa on melkein olematon siemenkota.
3. Kun kesäkurpitsat on siivutettu ja valkosipuli saanut pintaan kullankeltaisen värin, poista kynsi pannulta ja laita kesäkurpitsat öljyyn ruskistumaan. Lämpötilaa saa olla sen verran, että pannu porisee, muuten kypsennykseen menee pitkä tovi. Lisää hieman suolaa ja sekoita varovasti silloin tällöin.

4. Laita pastavesi kiehumaan. Vatkaa pienessä kulhossa haarukalla kananmuna, lisää joukkoon parmesan ja mustapippuria.

5. Kun kesäkurpitsat ovat pehmenneet ja saaneet väriä pintaan ja pasta on kypsää, ota lasillinen keitinvettä talteen ja kaada loppu keitinvesi pois. Kaada kattilaan pastan päälle sitten kesäkurpitsat öljyineen sekä kananmuna-juusto -seos ja sekoita. Lisää tarpeen tullen hieman keitinvettä notkeuttamaan tilannetta.

HUOM! Kananmunaa ei enää tässä vaiheessa kypsennetä keitinlevyn päällä, vaan lämmin pasta kypsentää kananmunaa juuri tarvittavan verran.

6. Annostele pasta lautaselle, raasta päälle hieman parmesaania ja ripottele makusi mukaan pippuria - ja käy sitten rullailemaan spaghetteja sopiviksi suupaloiksi!

Buon appetito!


Kesän ja kesäkuun kunniaksi pitää soittaa tietysti yksi kaikkien aikojen suosikkikesäkappaleista. Spero che vi piaccia!


Teksti löytyy täältä.

2 kommenttia:

  1. Onpas napakanoloisia kesäkurpitsoja. Tämä lajike on pakko laittaa muistiin. Olen tosin kiitollinen, puskeepa tuolta maasta ihan minkäkokoista lajiketta tahansa, kunhan puskee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nää pienet roomalaiset ovat kyllä erinomaisen herkullisia ja näpsäköitä kavereita ruoanlaitossa. Voi, multa taisi jäädä tältä vuodelta kasvatushommat ihan väliin (ellen heinäkuussa saa jotain vielä vauhdilla kasvuun..), toivotankin paljon onnea ja menestystä tuolle tunteikkaalle matkalle kohti mahtavaa sadonkorjuuta!

      Poista