maanantai 13. tammikuuta 2014

Linssirisotto

Sen lisäksi, että meidän kotona uusi vuosi toivotettiin massintoivossa tervetulleeksi asiallisella keolla linssejä, kokivat aattoillan linssit uuden tulemisensa vielä mainiossa risotossa.

Ja mikä parasta. Sen lisäksi, että linssit saivat risottoon sotkettuina lopullisesti kyytiä, imaisi kyltymätön linssirisotto uumeniinsa myös aattoillan kuohujuoman pullonpohjat. Eli siis varsin tyhjentävästi tältä pikku-ruoalta hoitui uuden vuoden leftovereiden loppusijoittelu.

Cotechinonkin tänne olisi saanut uppoamaan. Jos olisin iljennyt sitä dagen efter katselemaan.

En iljennyt.


Harkitsen cotechino-asiaa taas vuoden päästä.

Sillä välin, odotettujen talvipakkasten saavuttua, tätä juuri sopivan tuhtia kasvisrisottoa täytyy sen sijaan muistaa keitellä ahkerasti palkokasveja himoavan vatsan suloiseksi täytteeksi.


Risotto alle lenticchie - Linssirisotto (2 hengelle)

2,5 dl risottoriisiä (esim. carnaroli)
2 tl voita
loraus oliiviöljyä
1 (salotti)sipuli
1 l kasvislientä
1 dl kuohu- tai valkoviiniä
2-3 dl (esim. tähän tapaan) kypsennettyjä linssejä
1 dl raastettua Parmesan -juustoa (+ vielä vähän annoksen hunnuksi)
suolaa (quanto basta eli maun mukaan)

(0. Jos valmistat linssit vartavasten risottoa varten, keitä yksinkertaisimmillaan risottoa varten 1,5 dl linssejä 3 dl kasvislientä n. 45 min., mausta linssit oliiviöljyllä ja laakerinlehdellä)

1. Leikkaa sipuli ohuiksi siivuiksi, ja laita se kuullottumaan hiljakseen öljy-voi (1 tl) -seoksessa isohkolla paistinpannulla.

2. Laita sillä välin kasvisliemi kiehumaan erillisessä kattilassa. Kun liemi on kiehahtanut, laske lämpötilaa niin, että liemi pysyy kuumana, muttei kiehuvana.

3. Sipulien kuullotuttua pehmeiksi ja läpinäkyviksi, lisää paistinpannulle riisi, ja anna riisinkin imaista pannun voit kauttaaltaan. Kaada sitten riisin joukkoon viini, ja anna haihtua.

4. Aloita sitten riisin kypsennys kaatamalla riisin päälle kuumaa kasvislientä kauhallinen (n. 1 dl) kerrallaan. Sekoittele liemi riisin joukkoon ja lisää lientä aina kun edellinen kauhallinen on imeytynyt riiseihin.

5. Sillä välin kun riisi kypsyy, ota puolet linsseistä pieneen lisäjalostukseen. Kaada linssien joukkoon 1/2 dl kasvislientä ja myllää linssit tasaiseksi vaikkapa sauvasekoittimella.

6. Kun puolet kasvisliemestä on sekoitettu riisin joukkoon, lisää pannulle nämä sauvasekoitetut linssit ja jatka kasvisliemen lisäystä vielä muutaman kauhallisen verran.

7. Kun riisi alkaa olla kypsää (sekoittelua jatkunut n. 18 min.), lisää pannulle myös loput (kokonaiset) linssit ja vielä hieman lientä. Sammuta levy ja sekoita risoton joukkoon vielä 1 tl voita sekä raastettu Parmesan -juusto. Tsekkaa suola ja kauho sitten annokset lautasille.

8. Raasta kunkin risottoannoksen päälle vielä kunnon keko parmesaania - ja sitten vain lusikoimaan! Buon appetito!


Italialaislaulajista söpöimmät linssit on luultavasti Arisalla.

Teksti löytyy täältä.

5 kommenttia:

  1. Oi slurpsis, tulipa jälleen vesi kielelle =). Löysin ennen joulua polentajauhoja, olisiko sinulla kunnollista polentan ohjetta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vai polentaa olit laittamassa - mahtavaa!! Itse keittelen polentat tavallisesti pikasuurimoista, mutta voisin ihan muistin virkistykseksi (ja habaa kasvattaakseni) pistää polenta-ohjetta tulemaan oikein sen pitkän kaavan keiton mukaan (jos löydän oikeita suurimoita!). Polenta sopii kyllä juurikin talveen, joten ajankohta keittelylle on nyt mitä passelein, kiitos kysymästä!

      Poista
    2. Jesh, jään odottamaan ohjetta vesikielellä =).

      Poista
  2. Hyvältä näyttää ja kuulostaa.
    Minne päin Italiaa aiot tänä vuonna suunnata?:) mitkä paikat vielä näkemättä? minulta Venetsia ja Amalfi näkemättä..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla Susanna, kiitos! Tämän vuoden Italianmatka(t) on vielä suuri tuntematon. Olisi ihana elää pienikin hetki ihan arkea (=laittaa itse ruokaa omassa pikku keittiössä) vaikka ihan Roomassa, mutta saa nähdä onnistuuko se tänä(kään) vuonna. Sisiliakin houkuttelisi edelleen. Samoin Napoli, Amalfi, Puglia.. Etelä näemmä, enimmäkseen.

      Vaikka tosin kaikki käy. Ihan yhtä lailla!

      Poista