lauantai 20. huhtikuuta 2013

La la la lasagnea!

Menneen viikon synkän syksyisillä säillä saattoi olla sormensa pelissä siinä, että allekirjoittaneeseen iski vastustamaton tarve helliä lohdutonta sielua suloisella lasagnella.

Ja kappas! Kun tuon vastustamattoman italialaisen klassikon oli antanut hellästi hyväillä makunystyröitä ja tyydyttää ikiaikaisen nälän - ja päälle oli vielä aitoon mafiatyyliin nautittu kauneimpia ooppera-aarioita YouTuben kätköistä - seuraavana aamuna sai herätä onnellisena maailmaan, jossa aurinko paistaa siniseltä taivaalta!

Oi lasagne, ruoka jota jo antiikin Roomassa nautittiin, et siis pettänyt tälläkään kertaa!

Lasagne on kaikkien hyväätekevien vaikutustensa lisäksi siinäkin mielessä lohdullinen pastaruoka, että jostain kumman syystä sen uumenissa pastan pehmeys ei aiheuta yökkäysrefleksiä vaativimmassakaan pastankeiton tuomarissa. Ei siis sitäkään pelkoa.

Vain kilokaupalla suloista nautintoa ja lohtua lautasella.


Lasagne al forno (4 hengelle)

Ragù -kastike
1 iso porkkana
2 valkosipulin kynttä
1 keskikokoinen sipuli
oliiviöljyä
1 dl punaviiniä
400 g (nauta-sika) jauhelihaa
1 rkl suolaa (ei ihan kukkurallista kuitenkaan..)
1 tl sokeria
ripaus pippuria
(muutama basilikan lehti)
1 kg tomaattia (murskaa, paseerattua, kuorittuja tomaatteja)

Besciamella -kastike
1 reilu rkl voita
2 rkl vehnäjauhoa
7 dl punaista maitoa
muskottipähkinää
1 tl suolaa

Lisäksi
3 mozzarellaa (á 125g) - kaksikin riittää jos ei ole yhtä juuston perään kuin minä..
1 paketti lasagnelevyjä (500g)

Em. määrä on juurikin sopiva omaan 22cm x 30cm -kokoiseen uunivuokaan, johon ohjetta seuraamalla tulee kaikkiaan kolme lasagnelevykerrosta.

Kaikkensa antanut pikku muskottipähkinä.

Ragùn valmistus
1. Pilko (tai anna tehosekoittimen tehdä työt!) porkkana, valkosipulit ja sipuli minimaalisen pieniksi. Laita seos kuullottumaan paistinpannulla runsaassa öljyssä.


2. Kun soffritto (eli tuo öljyisä vihannesseos) on pehmennyt ja väri muuttunut vaaleammaksi ja läpikuultavammaksi, lisää pannulle jauheliha ja nosta lämpöä.

3. Jauhelihan saatua kauttaaltaan väriä, kaada pannulle punaviini ja anna viinin haihtua.

4. Kun viini on haihtunut, mausta jauheliha suolalla ja pippurilla. Lisää sitten tomaatit, sokeri ja revitty basilika, ja anna pulppuilla 30 min. ajan kannen alla. Lopuksi sammuta levy ja anna kastikkeen vetäytyä jäähtyvällä levyllä.
* Kastikkeen makujen on hyvä tasoittua rauhassa kypsymällä, mutta jotta uunin riittää vielä kosteutta kypsentämään lasagnelevyt, ragùta ei kannata keittää ihan totaalisen "mehuttomaksi".


Besciamellan valmistus
Tässä kohdin on hyvä käyttää työvälineinä kattilaa ja vispilää, joiden pintoihin ei helposti mikään jumitu. Besciamellaa kannattaa vispilöidä koko kypsennyksen ajan, eli kannattaa varautua olemaan tiiviisti hellan liepeillä vispilähommissa noin vartin ajan.

1. Sulata kattilassa voi ja sekoita joukkoon vehnäjauho.

2. Ala lisätä kattilaan pikku hiljaa maitoa. Alun iso jauhopaakku kannattaa sekoittaa mahdollisimman tasaiseksi heti käsittelyssä pienessä määrässä maitoa. Jatka maidon lisäystä sitten vähän kerrallaan, ja anna kastikkeen aina välillä tiivistyä lähes kiehumispisteeseen ennen kuin lisäät uutta.


3. Kun kaikki maito on lisätty, anna kastikkeen pulpahtaa nopeasti kiehumisen merkiksi ja poista kattila sitten levyltä.
* Jos kastike tuntuu liian ohuelta, sekoita 1 tl vehnäjauhoa 1/2 dl maitoa, ja lisää tätä lisäboostia besciamellaan vähän kerrassaan kunnes koostumus muuttuu sopivammaksi.

4. Kaada kastike tarpeen tullen siivilän läpi, ja mausta sitten suolalla ja ripauksella muskottipähkinää.


Lasagnen koonti
1. Leikkaa mozzarella puoliksi, ja siivuta sitten puolikkaat ohuehkoiksi siivuiksi.

2. Aloita lasagnen kokoaminen, jatkamalla seuraavassa järjestyksessä niin pitkään kunnes tavaraa piisaa (omassa vuoassani tuli siis kolme lasagnelevykerrosta, ja ragùa ja besciamellaa piti riittää neljään eri kerrokseen).

- lisää vuoan pohjaan ohut kerros ragùa ja sen päälle besciamellaa (besciamellan ei tarvitse tasaisesti peittää kaikkia kerroksia, riittää että sitä on vähän sinne sun tänne ripoteltu)

- lisää ragù-besciamella -kerroksen päälle lasagnelevyt
* halkaise levyt tarpeen tullen sopivan kokoisiksi (tämä on varmaan lasagnenteon vaikein rasti), ja jos kaksi lasagnelevyä menee hieman lomittain, lisää kosketuskohdan väliin pieni kerros ragù -kastiketta.

- lisää lasagnelevyjen päälle ensin kerros ragùta, sitten besciamellaa ja lopuksi mozzarellaa revittynä vielä pienemmiksi paloiksi.

Vähempikin besciamella riittää, I promise!
- toista kunnes vuoan reunat tulevat vastaan ja/tai soossit loppuvat. Säästä viimeisen kerroksen loppusilaukseen vähän extra-mozzarellaa.

- Kypsennä 180 -asteisessa uunissa 60 minuuttia (pinnassa pitää olla lopuksi kaunis ruskea väri), ja anna sitten vetäytyä huoneenlämmössä 15 min. ennen tarjoilua.

Täydellinen pinta - check!
BUONISSIMO appetito!!


Puccinin kynä on kirjaillut nuottiviivastolle lukuisan määrän suuria tunteita. Lasagnensyöntiin mainiosti sopivan "O mio babbino caro" (Oi rakas isukkini) -aarian sanat löytyvät täältä englantilaisella käännöksellä höystettynä.

2 kommenttia:

  1. Lasagne (joskin mukaeltu) on uunissa ja ohjeesi mukaan kuuntelin O mio babbino caron, tällä kertaa Maria Callasin esittämänä. Kylmät väreet menivät selkäpiitä pitkin ja kyyneleet nousivat lopuksi silmiin. On se vaan niin kaunista! Keittiöstä alkaa nousta tuoksu, täytyykin tästä mennä...
    Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei barbajovis (mahtava nimi!!) ja kiitos kaunis kun kävit jakamassa näin ihanan lasagnentuoksuisen ja oopperanvärittämän tunnelmapalan! Toivottavasti lasagne toimi kuin babbino caro!

      Poista