torstai 28. helmikuuta 2013

Bye bye Papa

A motu proprio.
(kuva&teksti: Corriere della Sera)

Reilu tunti sitten, eli Italian aikaa klo 20, paavi Benedetto XIV nosti reput selkäänsä ja suuntasi helikopterikyydillä viimeiselle omalle pyhiinvaellukselleen, ja jätti katolisen kirkon ilman päämiestään.

Paavin tämänpäiväisestä vetäytymisestä alkoi historiallisesti poikkeava ajanjakso, jota tässä parhaillamme nyt siis elelemme, joka tulee näkemään kaksi paavia, uuden ja nyt väistyvän, elelevän rinta rinnan Vatikaanin tienoilla pääsiäisestä lähtien.

Paavin päätös vetäytyä on ollut toisille suuren pettymyksen paikka, mutta itsestäni oli pelkästään hienoa, että tänään vanhan ja väsyneen miehen annettiin vetäytyä takavasemmalle lämpimissä ja hyväksyvissä tunnelmissa.

Tämä historiallinen vetäytyminen tuntui erityisen hienolta siksi, että ensimmäinen todellinen kosketukseni katoliseen kirkkoon tarkoitti lähinnä vain huolta edeltävän paavin Giovanni Paolo II:n loppuaikojen epäinhimillisen tuskallisenoloisesta taipaleesta.

Siksi tänään hienointa historiaa tehtiinkin ehkä ojentamalla kättä kohti inhimillisyyttä.

Ei muuta kuin buon viaggio, papa!

2 kommenttia:

  1. Hei. Olen kanssasi samaa mieltä. Ja uutisen kuultuani mieleeni tulikin muutaman vuoden takainen elokuva Habemus Papam (joka tosin liittyy paavin valintaan, mutta jossa käsitellään sitä voiko tästä tehtävästä kieltäytyä).

    VastaaPoista
  2. Totta, Nanni Moretti oli paavien suhteen harvinaisen kaukonäköinen! Täytyypä muuten katsastaa elokuva näillä tiedoin uudestaan, ensikatselulla olin hieman ronkeli..

    VastaaPoista