maanantai 25. helmikuuta 2013

Vaalivalvojaiset

Niin Italiassa kuin täällä Suomessakin on iltapäivästä lähtien mielenkiinnolla, ja hieman hämmentyneinäkin, seurattu Italian parlamenttivaalien tulosten kehitystä. Hämmennystä herättää ainakin omassa tuttavapiirissäni erityisesti erään B:n menestys näissäkin vaaleissa.

"Ongelma ei ole Berlusconi
vaan kaikki ne idiootit jotka häntä jälleen äänestivät."

Hieman positiivisempi hämmentäjä on koomikko Beppe Grillon vetämän puolueen 5 stelle (5 tähteä) nousu ei mistään yhdeksi suurimmista tekijöistä Italian politiikassa. Mutta kuten ilmeisen moni Italiassakin on todennut, ei tämä vaalien musta hevonen nyt voi ainakaan hirveän paljon huonompi vaihtoehto olla kuin aiemmat Italiaa hallinneet poliitikot.

Äänitilanne tänään klo 22. Vasemmiston äänet ovat punaisella pohjalla,
Berlusconin&liittolaisen Lega Nordin äänet vaaleammalla sinisellä,
Monti -raukka (en ymmärrä?!) tummemmalla sinisellä
ja raikas tuulahdus Beppe Grillo keltaisella pohjalla. (Kuva: La Repubblica)

Vaalien suuri yllättäjä Grillo on Suomessa toistaiseksi tuntematon suuruus. Ammattiesiintyjänä Grillo on vetänyt kampanjassaan erinomaisen hyviä puheita, joissa sisältökin on ollut harvinaisen pysäyttävää ja rehellistä (ainakin siltä vaikuttaa, italialaisethan epäilevät aina kaikkea ja kaikkia..) poliitikon suusta. Hämmentävää Grillon puheita seuratessa onkin ollut se epätavallinen hiljaisuus, jonka syntyy, kun yleisö todella keskittyy kuuntelemaan.

Grillon muutaman vuoden takainen englanniksi tekstitetty haastattelu löytyi Youtubesta. Vaikka tuosta haastattelusta on jo aikaa, saa pätkästä kuitenkin hieman selkoa siitä mitä Grillo ajaa takaa.


Aika moni odottaa, että Grillon myötä jotakin muuttuu Italiassa radikaalisti paremmaksi. Ja kyllähän tuo  keltainen kulma parlamentin paikkajaossa ainakin piristää tilannetta kummasti, jos ei muuta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti