perjantai 15. helmikuuta 2013

Saan miehen kyyneliin -Tiramisu

San Valentinon kunniaksi oli aika kaivaa esiin maailman parhaaksi toteamani Tiramisun ohje ja ilahduttaa omaa armasta hyvin ansaitulla lastillisella tuota herkkujen herkkua.

Vaikka tiedän Tiramisua tarjoillessani leikkiväni toisen hengellä, ei mikään voita sitä hetkeä kun saan tyytyväisenä tarkkailla miten vuoallinen Tiramisua katoaa transsissa kaukaisuuteen tuijottavan ja onnesta kehräävän miehen suuhun. Lusikka lusikalta, hitaasti nautiskellen ja lähes pureskelematta, tarjoiluastiasta suoraan nälkäiseen suuhun.

Näistä hetkistä on rakastavaisten juhla parhaimmillaan tehty.


Vahvan empiirisen näytön perusteella pehmeimmän ja herkullisimman tittelin voittanut Tiramisu resepti on kirjailtu Vicenzovo -merkkisten Savoiardi -keksien pakkausmuoviin. Tuo hämmästyttävässä viisaudessa talteen leikattu kallisarvoinen resepti on kulkenut mukana pitkän matkan, ja nyt on koittanut aika kirjata se virallisesti ylös. Ja se reseptihän menee näin.


Tiramisù di Matilde Vicenzi (1-10 hengelle)

n. 300g Savoiardi -keksejä
400g mascarponea
4 kpl isoja TUOREITA kananmunia
100g (1 dl) sokeria
5dl kahvia (4 dl espressoa, 1 dl vettä)
tummaa kaakaota
tummaa suklaata (tämä puuttui alkuperäisestä reseptistä, mutta on ihan must! Yksi levy riittää hyvin.)
pikkuripaus suolaa

Huom! Tällä reseptillä valmistuu 24cmx34cm kokoiseen vuokaan kaksikerroksinen Tiramisu. Pienemmässä vuoassa vaahtokerroksista saa paksumpia, joten jos olet erityisen suuri mascarponevaahdon ystävä (niin kuin minä!), tee Tiramisu pienempään astiaan ja lataa Tiramisun päällimmäiseen kerrokseen ihana paksu mascarponevaahtohuntu.

Tiramisun valmistukseen kannattaa kahvinkeittoineen varata noin tunti. Ennen tarjoilua Tiramisun on hyvä makustua viileässä vähintään tunnin ajan.


1. Keitä espressot (mieluiten mutteripannulla, jos semmoinen löytyy). Kaada valmiit kahvit esim. keittolautaselle, sekoita joukkoon vesi ja anna jäähtyä.

2. Erottele keltuaiset valkuaisista kahteen eri leivontakulhoon. Huolehdi, ettei valkuaisten sekaan putoa keltuaista (jokainen muna kannattaa varuiksi rikkoa erilliseen astiaan).

3. Lisää valkuaisiin pikkuripaus suolaa ja vaahdota, kunnes valkuaiset muuttuvat kiinteäksi vaahdoksi.


4. Vaahdota keltuaiset ja sokeri.

5. Lisää keltuaisvaahtoon mascarpone ja vatkaa tasaiseksi ja ilmavaksi.

6. Sekoita valkuaisvaahto varovaisesti mascarponen joukkoon.  Käytä mahdollisimman kevyitä otteita, jotta vaahto pysyy ilmavana.

7. Tiramisun kokoaminen aloitetaan levittämällä ohut kerros vaahtoa tarjoiluastian pohjalle. Raasta tai - vielä parempaa - rouhi ihania sattumia tummaa suklaata tasaisesti koko vaahtokerroksen päälle.

8. Kasta Savoiardi -keksi nopeasti molemmin puolin kahvissa ja aseta sitten sokeripuoli ylöspäin vuokaan. Jatka näin kunnes ensimmäinen keksikerros on valmis.


9. Lisää keksien päälle sitten toinen tasainen kerros mascarponevaahtoa, tummaa suklaata sekä kahvissa dipattuja Savoiardeja.

10. Levitä keksikerroksen päälle loput mascarponevaahdot ja ripottele Tiramisun pintaan vielä tasaisesti tummaa kaakaota.


12. Laita Tiramisu makustumaan viileään vähintään tunnin ajaksi. Mikäli haluat, Tiramisun voi myös mainiosti pakastaa tässä kohdin.


Mamma che bontà!!

2 kommenttia:

  1. Kiitos, tämä oli aivan loistava resepti, jonka laitoin myös omaan blogiini testauksen jälkeen :) Tuli vesi kielelle kirjoittaessa, pitänee tehdä piakkoin uusiksi!! https://avecelina.wordpress.com/2014/10/12/tiramisu-lifts-you-up/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavan kiva kuulla!! Kiitos paljon Elina kun kävit tällä viestillä ilahduttamassa!

      Poista