sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Pasta Nasona

Aurinkoisen päivän pakollisen ulkoilun päälle oli nopeasti saatava lautasellinen jotain todella äijää pastaa.

Koska jääkaapista löytyi sopivasti muutama vanha juustonkannikka ja mozzarellanpallero, sai pala pancettaa (juuri ja juuri) jäädä tällä kertaa rauhaan, sillä apuun sai tulla vanha kunnon Pasta Nasona.

Pasta Nasona (Isonenäinen pasta) on erinomainen jääkaappiin pyörimään jääneiden juustonjämien hautuumaa. Vaikka omassa kodissamme Nasona on nyttemmin suhteellisen säännöllinen vieras, en ole pastaan ainakaan Nasonan nimellä pahemmin missään törmäillyt. Paitsi juurikin silloin, kun sitä ensi kertaa maistoin paettuamme hikistä kesäiltaa Roomasta Frascatiin, Rooman läheiseen vuoristoon. Frascatin mukavan raikkaalla piazzalla idea määrättömän juustoisesta pastasta vain jostain syystä oli alkanut tuntua järkevältä ihmisestä, joka hetkeä aiemmin oli meinannut tukehtua kuumuuteen ja kuolla nestehukkaan.

Tutkimattomat ovat syntymänälkäisen juustonrakastajan tiet.

Mutta oletettavasti meidän oli vain joskus jossain kohdattava. Minun ja Nasonan.


Pasta Nasona (2 hengelle)

2 valkosipulinkynttä
n. 150 g juustoa (1/2 mozzarella ja paria muuta - suht mietoa - juustoa)
300g tomaattimurskaa
oliiviöljyä
suolaa&mustapippuria
ripaus sokeria
basilikaa

200g rigatoni, paccheri tai muuta mukavasti kastiketta sitovaa lyhyttä pastaa
kourallinen karkeaa suolaa

* Huom! Kastike kannattaa tehdä sen verran isoon pannuun, että sekaan mahtuu myös pasta. Itse suosin teflonpannua, koska juustokastikkeen pesu pannun pohjalta ei ole lempihommia - niin hyvältä kuin se juusto maistuukin..


1. Pilko juustot pieniksi paloiksi.

2. Kuullota valkosipulin kynnet runsaassa oliiviöljyssä ja laita pastavesi kiehumaan. Kun kynnet ovat saaneet väriä molemmille puolille, poista kynnet ja kaada tomaattimurska pannulle. Lisää suola (n. 1 tl), ripaus sokeria, hieman mustapippuria sekä jokunen käsinrevitty basilikanlehti. Jätä kastike pulputtamaan keskilämmöllä pastan kypsymisajan verran, mutta pidä silmällä, ettei kastike kuivu ihan kokoon.

3. Kun pasta on kypsä, kaada se lävikköön ja huolehdi, ettei keitinvettä ole jäänyt pastojen kätköihin. Sekoita pasta sitten pannulla kastikkeeseen.


4. Kun pasta ja kastike ovat sekaisin, lisää juusto ja sekoita. Mausta lopuksi tuoreilla basilikanlehdillä.

Ed eccola! Pasta Nasona!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti