keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Kitkeränsuloinen pastarakkaus

Suuni ja sydämeni aukenivat hitaasti sietämään kitkeriä makuja, jota hämmentävän usein Italiassa tottumattomalle reppanalle tarjoiltiin. Mutta yllätyksekseni kuukausien, jollei jopa vuosien, treenin jälkeen aloin ajoittain himoita tuota Suomessa välteltyä makua. Nyttemmin Italianvisiiteillä odottaa aina kilokaupalla anopin valmistamaa kirpsakkaa cicoriaa (sikuria, jonka lähin sukulainen Suomessa taitanee olla voikukanlehti), ja mikäpä sen ihanampi tervetuliaistoivotus!

Vaikka cicorian saanti Suomen korkeuksilla on rajoitettua, löytyy kaupoista onneksi myös toista kitkerää Italianherkkua, eli radicchiota (punasikuri). Ja katsellessani toissapäivänä tv-kokkikuningatar Benedetta Parodin ohjelmaa, sain idean, miten käyttää jälleen yksi jääkaapista löytyvä radicchio sekä Tiramisusta jäänyt mascarpone. Ja ah, mitä (kevyesti) kitkeränsuloista herkkua tästä tulikaan!!Pasta al radicchio ubriaco (2 hengelle)

250g radicchiota eli punasikuria (eli punasalaattia)
1 pienehkö sipuli
oliiviöljyä
3 sardellifilettä (eli alici tai acciughe - ja näitäkin siis löytyy jo Suomesta!)
1/2 dl punaviiniä
100g mascarponea tai 1 dl kermaa
Parmesan -juustoa
n. 1 dl pastan keitinvettä

kourallinen karkeaa suolaa pastaveteen
200g lyhyttä pastaa, esim. penne, paccheri, rigatoni

HUOM! Käytä niin isoa paistinpannua, että siinä mahtuu sekoittamaan pastan kastikkeeseen!


1. Pilko sipuli pieneksi ja laita pehmenemään hitaasti öljyssä. Kun sipuli on pehmennyt, lisää sardellifileet ja anna niiden sulaa öljyyn. (Tässä vaiheessa kannattaa laittaa pastavesikin kiehumaan.)

2. Huuhtele ja pilko radicchio pieniksi paloiksi. Lisää paistinpannulle kun sardellit ovat sulaneet ja nosta lämpötilaa.

3. Kun radicchiot ovat pehmenneet, lisää viini ja anna sen haihtua.


4. Lisää mascarpone (tai kerma) ja anna hautua hiljaa kunnes pasta valmistuu. Lisää tarvittaessa hieman pastan keitinvettä.

5. Pastan kiehuttua pakkaukseen merkityn kypsymisajan verran, siirrä pastat reikäkauhalla suoraan paistinpannulle (jos käytät lävikköä, muista ottaa keitinvettä talteen noin lasillisen verran!) ja nosta lämpöä. Lisää keitinvettä sen verran, että pasta sekoittuu helposti kermaiseen kastikkeeseen.

6. Kun annokset on lautasilla, raasta päälle parmensaania. E ubriacati della bontà!!PS. Alex Baroni oli yksi suloäänisimmistä italialaislaulajista, joten olkoon tässä mukavasti tasapainoa radicchion mahdolliselle kitkeryydelle..2 kommenttia:

  1. Tervetuloa blogistaniaan :D Kivan blogin olet vääntänyt, joten jään mielelläni seuraamaan tuleviakin postauksia :D Terveiset Salernon tuntumasta!

    VastaaPoista
  2. Kaunis kiitos viestistä Ciacy! Ja voih, ihanaa kevättä Salernoon täältä hankien keskeltä (onneksi edes tuo aurinko yrittää viimein tulla näkyviin)!

    VastaaPoista